Att göra på Mykonos – 11 tips på aktiviteter & sevärdheter

Den trendiga och lyxiga ön Mykonos lockar hit livsnjutare från hela världen. Här finns det många fina sandstränder och ett kristallklart vatten att bada i. Det är även gott om nattklubbar på ön som lockar många unga hit. Du känner säker igen Mykonos med de små stengränderna som omges av vitkalkade hus och blåa dörrar.

Populära saker att göra på Mykonos är att besöka den kända gatan Matoyianni street, väderkvarnarna, gamla hamnen och Alefkandra. Andra saker du inte får missa när du är på ön är att besöka vingården Vioma’s, ta en dagstur ut till ön Delos och självklart att bada från de vackra stränderna.

1. Matoyianni Street

Matoyianni street är den mest kända gatan på Mykonos som är en mysig shoppinggata. Dock är det mycket märkes butiker som bland annat Prada, Gucci och Guess. Men det finns även inredningsbutiker, konst och smyckes butiker. Du hittar helt enkelt det mesta här men var beredd på att det kostar.

Även om du inte tänker shoppa så är den här gata bara mysig att strosa runt på och varför inte stanna till på något av caféerna eller restaurangerna som ligger längsmed gatan.

Det är från Matoyianni street många av de fina bilderna från Mykonos tas. Med de vita kalkhusen med blåa, turkosa dörrar och fönster som ligger längsmed de smala sten gatorna. Gatan ligger nära hamnen så det är lätt att ta sig hit.

2. Mykonos Väderkvarnar

mykonos-vaderkvarnar

Väderkvarnarna som står på kullarna i Mykonos är landmärke för ön och du ser dom tydligt när du kommer in med båten till Mykonos. De har stått där ända sedan 1500-talet och var från början 16 stycken kvarnar som i dag är 7.

Med hjälp av den kraftiga vinden som blåser på ön så använde man väderkvarnarna för att mala vete som sedan såldes och transporterades runt hela världen. Vill du veta mer om historien bakom väderkvarnarna så kan du besöka museet som finns i Boni-väderkvarnen.

Det är endast några minuters promenad från Mykonos hamn till väderkvarnarna. Förutom historia så bjuds du även på en vacker utsikt över hamnen och havet härifrån.

3. Alefkandra (Lilla Venedig)

alefkandra

Alefkandra är ett charmigt och mysigt område på Mykonos som även kallas för ”lilla Venedig”. Här ligger husen precis vid det turkosa vattnet med balkonger som går ut över havet.

Idag är många av hemmen som som fanns här förut ombyggda till mysiga restauranger och barer. Ät en god middag här eller ta en drink här medans du njuter av solnedgången som är en av Greklands vackraste.

Du tar dig enkelt hit genom att gå nedför trapporna från väderkvarnarna. Kommer du från busstationen Fabrika så är det en kort promenad på några minuter hit. Det är även skyltat så det är lätt att hitta.

4. Old Port (Den gamla hamnen)

old-harbour-mykonos

Precis bredvid Alefkandra (lilla venedig) hittar du den gamla hamnen i Mykonos. Den är enkel att ta sig till då den ligger så centralt i Mykonos stad. Här hålls även de traditionella fiskmarknaden på ön som du säkert kommer få syn på när du promenerar här.

Vid hamnen finns det flera restauranger, barer och hotell. Är du varm och vill ta ett dopp? då finns en liten sandstrand intill hamnen du kan bada från om du vill. Här ifrån kan du även njuta av solnedgången.

5. Bada på Mykonos

Det finns gott om badplatser på Mykonos både mindre och större stränder. Här är det fina sandstränder med turkosa vatten. Vi tar upp 5 stränder du inte får missa när du är på besök på ön.

Elia Beach

Elia Beach är Mykonos största badstrand och en av de vackraste på ön. Här är det en bred sandstrand och du badar i kristallklart vatten.

Det är gott om solstolar och parasoller här men det finns också en liten del av stranden som inte har några solstolar. Perfekt för dig som föredrar att ligga på en handduk direkt på stranden.

Elia Beach ligger cirka 25 minuters bilfärd från Mykonos stad. Du kan även ta dig hit med buss från Mykonos Old Port.

Agios Sostis Beach

Vill du hellre besöka en badstrand där det är lite mindre folk ska du ta dig till den norra delen av ön där Agios Sostis Beach ligger. Även denna badstrand bjuder dig på en stor sandstrand och kristallklart vatten att bada i. Här badar även nudister.

Tänk på att ta med eget parasoll om du inte vill ligga i solen allt för länge. Då inga solstolar eller parasoller finns här. Ta även med dig egen mat och dryck eller någon typ av snacks. Det finna inga serveringar i närheten av stranden.

Hit går inga bussar så det enklaste är att ta bilen, stranden ligger cirka 7km från Mykonos stad. Parkeringen ligger på 5-10 minuters promenad till stranden.

Kalafatis Beach

På den östra sidan av ön hittar du Kalafatis Beach som är en familjevänlig strand och dit många vindsurfare tar sig. Här är det inte lika mycket turister som det kan vara på många av de andra stränderna. Även om det ligger en bit utanför stan så finns det restauranger i närheten av stranden.

Kalafatis Beach ligger ungefär 1 mil från Mykonos stad och det tar cirka 25 minuter att ta sig hit med bil. Det går också bussar hit från Mykonos Old Port.

Kalo Livadi Beach

Kalo Livadi Beach ligger mellan Elia och Kalafatis Beach sydost om Mykonos stad. Den här stranden påminner mycket om Ibiza på sommarsäsongen tack vara Beach Club Lohan.

Men stranden lockar alla typer av människor även barnfamiljer. Sandstranden är stor så det finns gott om plats för alla. Med bil tar det cirka 25 minuter att ta sig hit och parkering finns i närheten av stranden. Du kan också ta bussen hit från Old Port i Mykonos stad.

Fokos Beach

Fokos är den lugnaste stranden på Mykonos och kalls för den ”gömda stranden”. Stranden ligger på den norra sidan av ön och långt ifrån ett turistigt Mykonos. Här kan du bada i lugn och ro men bli inte förvånad om det kommer folk som rider då det är populärt här.

Hit kommer också många nudister och badar. Tänk på att det kan vara väldigt blåsigt och vågigt här tillskillnad från andra badstränder på Mykonos. Vill du simma så ska du välja en annan strand.

Vill du ta dig hit så gör du det endast med bil, det är lite mer än 1mil från Mykonos stad och tar cirka 20 minuter att köra. Hit går det inga bussar.

6. Kyrkan av Panagia (Church of Panagia)

kyrkan-panagia

I Mykonos stad hittar du den mest fotograferad kyrkan på Grekland, Church of Panagia. Kyrkan har ett väldig speciellt utseende och likna ingen annan kyrka. Det är det som gör den så vacker.

Man kan tro att det är en kyrka men det är faktisk fem små kyrkor som har slagits samman och byggts till en. Där fyra kyrkor utgör grunden och den femte kyrkan är den centrala delen av kyrkan.

Kyrkan började byggas i slutet på 1400-talet men vart inte klart förens på 1600-talet. Det är lätt att ta sig hit från Mykonos stad med en promenad.

7. Ät grekisk mat

grekisk-sallad

Att äta grekisk mat får man absolut inte missa när man är här. Det finns mycket gott i det grekiska köket. Den klassiska grekiska salladen smakar alltid som godast här på Grekland, andra populära grekiska rätter är gyros, souvlaki och moussaka.

En av våra favoriter som vi brukar äta till förrätt är saganaki med ost. Den kan du få friterad eller flamberad, det är en typiskt grekisk förrätt. Eller så kan den beställas in med flera andra små rätter.

Vi skulle rekommenderar att beställa in flera små rätter eller meze som det också kalls. Då kan du smaka på det mesta och välja själv vad det är du vill äta.

8. Besök ön Delos

delos

Är du intresserad av historia så måste du ta en dagsutflykt med båt ut till ön Delos. Enligt den grekiska mytologin föddes Apollon (grekisk gud) här på ön. Var fjärde år hedrades Apollon med de Olympiska spelen med sport, dans och teater här.

Här bodde det folk redan på 2000-talet f Kr. Ön är idag obebodd och hit kom de första arkeologerna i slutet på 1800-talet. Det är fortfarande arkeologer här än idag som jobbar med att gräva fram ruiner från det antika Grekland och de är de enda som får stanna kvar och bo på ön.

Båtar till Delos går från den lilla hamnen i Mykonos och tar cirka 40 minuter. Vi tycker det ät värt att kosta på sig en guidad tur när man är här för att förstå historian. Det kostar inte mycket extra och tar cirka en timme.

9. Gå på ölprovning i det lokala bryggeriet

olprovning

Gillar du öl ska du besöka det enda ölbryggeriet som finns på ön nämligen Mykonos Brewing Company och dricka grekisk öl. Bryggeriet ligger ungefär 30 minuter promenad från Mykonos stad så du behöver inte oroa dig för hur du tar dig dit eller hem. Bor du på andra delar av ön så går det även bussar hit.

Här kan du gå en guidad tur i bryggeriet och se hur ölen bryggs och sedan få prova på sex olika ölsorter som bryggs här och hitta din favorit sort.

10. Besök Vioma’s vinodling

Ett måste om du har tid över är att besöka Vioma’s vinodling. Förutom att de producerar vin och har en vingård så odlar de även grönsaker och honung här. Ät en god grekisk lunch i deras resturang och prova på olika vinsorter som kommer från gården.

Det är en mysig och familjär atmosfär här och det finns en hel del djur på gården som åsnor, kaniner, höns, getter och katter som du kan hälsa på. Vi rekommenderar varmt att besöka denna organiska vinvård och ägarinnan till gården är super trevlig.

Hit kan du ta dig med buss från Mykonos stad bussen går en gång i timmen. Innan du åker hit så kontakta gården om att du kommer, det brukar inte vara några problem att komma även om du kontaktar dom samma dag.

11. Besök Armenistis fyr (Faros Armenistis)

mykonos-amenistis-fyr

Ta dig till Armenistis fyr som är en gammal fyr från 1800-talet. Idag är inte fyren öppen för allmänheten och den är helt stängd. Men du kan fortfarande njuta av den fina solnedgången som är här. Fyren ligger uppe på havsklipporna i Kap Armenistis.

Tillskillnad från de livliga gatorna i Mykonos stad så är det ett härligt lugn här och endast vinden och vattnet som slår mot klipporna som hörs.

Enklast att ta sig hit är med bil eller taxi. Det finns även anordnande utflykter ut till fyren. Ett tips är att hyra en egen bil och ta med dig picknick och en filt så kan du i lugn och ro njuta av solnedgången.

Att tänka på när du är på Mykonos

Boka bord – Reser du till Mykonos under högsäsongen så rekommenderar vi att du bokar bord om du ska äta ute annars finns risk att du inte får någon plats.

Kostsamt – Var medveten om att Mykonos är en av de dyraste öarna på Grekland.
Ta sig runt på ön – Det går lokala bussar på ön som tar dig till många delar av Mykonos. Det går att hyra bil eller moped om du vill ta dig runt ön själv. Taxi och taxibåtar finns under högsäsongen.

Sammanfattning av saker att göra på Mykonos

På Mykonos finns det något för alla, det passar dig som barnfamilj, paret eller kompisgänget. Och gott om både stora och små sandstränder med klart vatten att bada i.

Har du inte mycket tid och bara är här några timmar på utflykt så hinner du se rätt mycket ändå då allt ligger väldigt centralt i Mykonos stad. Där hittar du bland annat väderkvarnarna, Alefkandra (lilla Venedig), den kända gatan Matoyianni street med flera butiker och den gamla hamnen (Old Port).

Är du på Mykonos lite längre och gillar historia ska du ta dig ut till ön Delos för att få se ruiner och uppgrävningar från det antika Grekland och där den grekiska guden Apollon föddes. Eller besök vingården Vioma´s för vinprovning och god grekisk mat.

Vanliga frågor om Mykonos

Hur reser man till Mykonos?

Du kan flyga till Mykonos eller åka båt ut till ön från någon av de andra öarna. Öluffar du runt Grekland så kommer du hit med färja och sover på båten.

Är det dyrt på Mykonos?

Ja det kostar lite mer på Mykonos än andra grekiska öar.

Hur är vädret under lågsäsong?

Temperaturen under lågsäsong ligger på 13-20 grader och det kan vara mer blåsigt på ön då.

Vilken valuta har Mykonos?

Euro som resten av Grekland.

Har du varit på Mykonos? Dela gärna med dig av dina tips eller ställ en fråga i kommentarsfältet så kan vi göra artikeln ännu bättre!

Lämna en kommentar