Att göra på Korfu – 13 tips på aktiviteter & sevärdheter

Mellan Grekland och Italien hittar du den grekiska ön Korfu. Korfu är en vacker och grönskande ö som bjuder på både vacker natur och mycket historia. Det finns mycket att upptäcka här både sevärdheter, natur och små mysiga grekiska byar.

Populära saker att göra på Korfu är bland annat att besöka de vackra stränderna Porto Timoni, Canal d’Amour men också ta del av den långa historian Korfu bär på genom att besöka Gamla Stan i Korfu stad, klostret Vlacherna och palatset Achilleion.

1. Gamla stan i Korfu (Corfu old town)

När du är i Korfu så ska du passa på att besöka gamla stan (Old Town). Här finns det flera restauranger, barer men också en hel del shopping. Här går du på mysiga gator bland gamla byggnader från långt tillbaka i tiden och gamla stan andas verkligen historia.

Tack vare läget Korfu har i det Adriatiska havet så kunde de som styrde över Korfu även ha kontroll över de viktiga handels-och militärvägarna från alla väderstreck.

Det visste bland annat britter, fransmän, romarna och flera med dom vilket har gjort att de har lämnat både ett historiskt och kulturellt arv efter sig på ön som syns tydligt än idag på Korfu men framförallt i gamla stan.

2. Vlacherna Monastery

Vlacherna-Monastery

Det sägs om du inte har besökt Vlacherna Monastery så har du inte upptäck Korfu. Det är ett kloster från 1700-talet och är ett landmärke för Korfu, klostret ligger ute på en liten ö i det turkosa vattnet. Du kanske känner igen byggnaden från en James Bond film?

Det kan vara mycket folk här då det är ett väldigt populärt turistmål. Förutom att besöka klostret och fota det så kan du äta på någon av restaurangerna som finns i området. Vill du ha ett bra foto på klostret så blir det bästa när du fotar det lite uppifrån.

Klostret ligger även vid Korfus landningsbana så du får se flygplan på väldigt nära håll här. Klostret Vlacherna Monastery ligger i Paleopolis som ligger cirka 6km från Korfu stad. Hit kan du ta dig med bil, buss eller taxi.

3. Paleokastritsa monastery

Paleokastritsa-monastery

Paleokastritsa monastery är Korfus äldsta kloster och är från tidigt 1200-tal. Varför det är värt att åka hit är för att klostret ligger på en hög klippa vilket ger dig en fantastisk utsikt över området. Klostret bär även på otroligt mycket historia genom tiderna vilket är både intressant och spännande att ta del av.

Kastar du ett mynt i brunnen som finns här så kommer du att återvända till Korfu enligt den gamla sägen. Är ni ett par som besöker klostret kan ni låsa fast er kärlek för evigt med ett hänglås vid utkiksplatsen.

Paleokastritsa klostret ligger nordväst om Korfu stad och det är cirka 2,5mil hit. Du kan ta bil, taxi eller buss, buss är det billigare alternativet men mycket friare att hyra bil och köra hit själv. Med bil tar det ungefär 40 minuter att köra från Korfu stad.

4. Bada på Korfu

bada-pa-korfu

Korfu har många fina badstränder med bra ständer men också fint och klart vatten att bada i. Vi tar upp tre stränder vi tycker är värda att besöka.

Paleokastritsa Beaches

Paleokastritsa är ett område på västa sidan av Korfu och där hittar du fyra fina sandstränder med turkosa klart vatten att bada i.

Agios Spiridon Beach – En fin sandstrand som är den mest populära stranden i Paleokastritsa. Inte så konstigt när det är en stor sandstrand med ett kristall klart vatten att bada i. Du kan också hyra båt här. Det är många som besöker den här stranden så vill du ha det lite lugnare så rekommenderar vi att du tar dig till en annan strand.

Verderosa Beach – Det här är en lite lugnare badstrand med mindre folk och där även solbäddarna är billiga. Det är en stenstrand så det är bra att ha med sig ett par badskor vattnet är även här turkosa och helt klart.

Agia Triada Beach – En lång sandstrand på 1km där du hittar det mesta längs med stranden. Här finns omklädningsrum, dusch, solbäddar, restauranger och barer. Stranden passar bra för barnfamiljer då det är långgrunt en bra bit ut. Det är heller inte så dyrt här.

Ampelaki Beach – En lugn och mysig sandstrand som är liten och ligger mellan bergen. Du kan bara ta dig hit till fots. Här får du en fin sandstrand och turkosa klart vatten att bara i. Ta med dig lite picknick och ha en mysig dag på stranden.

Issos Beach

På södra delen av Korfu hittar du den 2km långa sandstranden där vattnet är långgrunt och kristallklart. Hit kommer oftast lokalbefolkningen och badar på sin ledighet eller på semestern. Stranden har även varit med i en James Bond film.

Det är enklast att ta sig hit med bil, det är en biltur på cirka en timme från Korfu stad och det finn sen stor gratis parkering här. Du kan även ta buss hit från Korfu stad men hållplatsen ligger 3km från stranden.

Mirtiotissa Beach

Mirtiotissa Beach ligger vackert beläget bland gröna klippor och omgivet av kristallklart vatten. Här är det en mjuk sandstrand du bada ifrån. Till Mirtiotissa Beach kommer det många badsugna gäster pga av den vackra naturen som finns runt om kring.

Trots mycket besökare till stranden så håller den sig vacker och oförstörd. Här finns det inga barer, resturanger eller affärer. Så ta med dig egen mat och dryck om du tänkt att stanna länge på stranden.

Hit kan du ta dig med buss från Korfu stad. Det är inte alls långt att gå till stranden från hållplatsen. Avståndet till Mirtiotissa Beach från Korfu stad är cirka 2mil och tar närmare 40 minuter att åka.

5. Besök Kassiopi

Vill du komma ifrån ett livligt Korfu stad så kan du ta dig till den lilla fiskebyn Kassiopi, hit är det cirka 3,5 mil från Korfu stad och det går bussar hit. Här är det ett lite lugnare tempo men det finns ändå allt du behöver lite små affärer, barer, mysiga restauranger. De flesta restaurangerna i hamnen har fin utsikt och här ska du passa på att beställa in fisk.

När du är här i Kassiopi så ska du passa på att besöka Kassiopi Castle. Det är en gammal fästing som mellan 1300-1700-talet försvarade och skyddade Kassiopi. Det är enkelt att ta sig hit från byn på en grusväg. Väl uppe i fästingen får du en fin vy över hamnen i byn.

Det finns även fina badplatser här om du vill bada. Det är lite mindre stränder men även dom har fin sandstrand och kristallklart vatten precis som resten av Korfus badplatser, Paralia Pipitos, Kanoni Beach och Paralia Mpataria är fina stränder att bada på i Kassiopi.

6. St. Spyridon kyrkan

St-Spyridon-Kyrkan

Den mest kända kyrkan på Korfu är St Spyridon, det är en kyrka som byggdes i slutet på 1500-talet. En kyrka med mycket historia och med fina takmålningar på insidan. Hela byggnaden är vacker.

Kyrkan hittar du i gamla stan och den går inte att missa den. Kyrktornet är väldigt högt och är den enda byggnaden i gamla stan som sticker upp över de andra byggnaderna.

7. Achilleion

Achilleion

På klippan Gasturi står palatset Achilleion som ligger söder om Korfu stad. Palatset byggdes som ett sommarhus till kejsarinnan Elisabeth av Österrike-Ungern. Efter mordet på Elisabeth köpte den tyska kejsaren Vilhelm II palatset i slutet på 1800-talet.

Achilleion har en fin arkitektur som är inspirerad från guden Akilles i grekisk mytologi. Här finns också en stor härlig trädgård att gå i. Från trädgården får du vackra vyer över Korfus stränder och berg.

En bilfärd hit tar ungefär 25 minuter från Korfu stad, det går även bussar hit. Men vi skulle rekommendera att hyra en bil då du åker genom mysiga små grekiska byar och olivlundar. Passa även på att göra ett besök i byn Benitses när du är och besöker Achilleion.

8. Besök den gamla fästningen

den-gamla-fastingen-i-korfu

Den gamla fästningen ligger ute på en udde i Korfu stad så du kan enkelt ta en promenad hit från gamla stan. Kommer du hit med bil så finns det parkeringsplatser längs med gatorna utan för fästingen.

Fästningen började byggas på 500-talet och vart klart någon gång mellan 1400-1700-talet. Genom att promenera runt här får du se sevärdheter från den brittiska kolonialtiden.

Det finns också ett litet museum ute på udden där det ställs ut skulpturer och målningar från 500-1400-talet. På fästningenn hålls även en hel del evenemang och livespelningar.

9. Porto Timoni

Porto-Timoni

Porto Timoni är en dubbel strand som är i närheten av byn Afionas som ligger på den nordvästra sidan av ön. Från Korfu stad är det ungefär 4 mil och det tar runt 1 timme att åka hit.

Det är värt att åka hit för att bada men också för att uppleva den vackra naturen som finns här. Man kan lätt tro att det är en sandstrand av att kolla på de vackra bilderna härifrån men det är faktiskt mest en stenstrand än en sandstrand, vattnet är turkosa och kristallklart här.

Du kan ta dig hit på två olika sätt, antingen går du hit fån byn som är en promenad på cirka 20 minuter så ha bra skor på dig eller så kan du ta dig hit med båt från någon närliggande by.

10. Angelokastro

Ute på en klippa ungefär 300 meter över havet hittar du fortet Angelokastro som byggdes på 1200-talet. Under 1300-talet var Angelokastro huvudstaden i Korfu och var det ända fram till 1700-talet. Det är mest ruiner kvar av den men ändå värt ett besök om inte för utsikten.

För att komma upp hit måste du ta dig fram på en slingrig och stenig väg. Här uppe får du utsikt över hav och land på den nordvästra delen av Korfu. Och det bästa är att det är helt gratis att gå runt här.

11. Canal d’Amour (Kärlekens kanal)

Canal-dAmour

Ännu en magisk strand att besöka på Korfu är Canal d’Amour även kallad för kärlekens kanal. Naturen är häftig här och stranden har kommit till av väder och vind under århundraden. Det går in som en kanal mellan två berg.

Varför stranden har fått namnet Canal d’Amour är för att en gammal sägen säger att om två personer simmar tillsammans här så blir de kära.

Canal d’Amour ligger på norra Korfu och det är cirka 4 mil hit från Korfu stad. För att komma fram till stranden får du gå på lite slingriga stigar innan du är framme.

12. Ät traditionell grekisk mat på Korfu

Kumquat-likor

Förutom den klassiska grekiska maten som grekisk sallad, moussaka och souvlaki som vi alla känner till så tycket vi att du ska testa några andra grekiska rätter som är populära på Korfu. Mycket av det italienska köket hittar du även i den grekiska maten.

Mpourdeto – En fisk som serveras i en stark röd sås tillsammans med vitt bröd.

Sofrito – En klassisk rätt på Korfu, nötkött som serveras med en vit vitlökssås. Ska ätas med potatismos men serveras nu mera med pommes frites på restauranger.

Pastisada – Kokt nötkött som serveras med en god tomatsås tillsammans med pasta.

Kumquatlikör – Tar man efter maten för att underlätta matsmältningen. Det är en likör gjord på små kinesiska apelsiner som odlas på Korfu. Färgen på likören är väldigt orange och har en hög alkoholhalt.

13. The Blue Eye Cave

the-blue-eye-cave

I området Paleokastritsa finns det flera havsgrottor med olika historier. Den mest fascinerande havsgrottan i området är The Blue Eye Cave. Varför den heter så är för att det är en fläck i vattnet som är otroligt blått och påminner om ett öga.

Paleokastritsa och The Blue Eye Cave ligger på den nordvästra delen av ön cirka 2,5 mil från Korfu stad. Hit tar du dig med bil eller buss. För att komma ut till havsgrottan så bokar du en båtutflykt som tar dig till The Blue Eye Cave.

Att tänka på när du är på Korfu

  • Instabilt internet – På Korfu kan internetuppkoppling och wifi vara instabilt och variera i mottagningsstyrka.
  • Blåsigt – På västra delen av Korfu ön är det mer blåsigt vilket gör att det blir mer vågigt i havet. Vill du ha ett lugnare badvatten så välj en annan del av ön.
  • Kommunikationer – Det finns gott om lokala bussar som tar dig runt ön från Korfu stad. Det går även båtturer ut till de små öarna runt Korfu. Båt över till Albanien går även den från Korfu stad.
  • Tidsskillnad – Korfu ligger 1 timme före den svenska tiden. Är klockan 8.00 i Sverige så är den 9.00 på Korfu.

Sammanfattning av saker att göra på Korfu

På Korfu finns det mycket spännande historia att uppleva och det är även en ö som James Bond har spelats in på. Du känner säkert igen många ställen från Korfu genom James Bond.

Förutom alla vackra badstränder som exempel Canal d’Amour och Porto Timoni med fin sand och kristallklart vatten så både äter och dricker du gott här till en billig peng. Passa på att äta riktig grekisk mat och ta en kall Mythos (Grekisk öl).

Är du intresserad av historia eller bara vill se vackra och gamla byggnader ska du ta dig till bland annat Gamla Stan, Achilleion, Vlacherna Monastery, Angelokastro och Paleokastritsa monastery. Vill du ha det lite lugnare så besök den lilla fiskebyn Kassiopi som ligger på den nordöstra delen av Korfu.

Vanliga frågor om Korfu

Hur långt är det från Korfu till Albanien?

Från Korfu stad till Saranda i Albanien tar det 30 minuter eller 1,5 timme med båt. Det beror på vilken typ av båt och avgång du tar. Vad du än gör, gör inte misstaget vi gjorde och åkte upp till norra Korfu för att ta en båt till Albanien, båtarna till Albanien går från Korfu stad.

Hur tar man sig till Korfu?

Det går direktflyg till Korfu från Arlanda. Antingen åker du med ett charterflyg eller bokar ett reguljärt flyg till Korfu. Du kan även komma hit med färja från fastlandet.

Är det dyrt på Korfu?

Nej det är inte dyrt på Korfu. Det är billigare i Korfu än i Sverige. Sen beror det såklart på vart du äter och vad du gör. Men tar du exempel en öl ute kostar det cirka 20kr.

Har du varit i Korfu? Dela gärna med dig av dina tips eller ställ en fråga i kommentarsfältet så kan vi göra artikeln ännu bättre!

Lämna en kommentar