Att göra på Santorini – 12 tips på sevärdheter & aktiviteter

Santorini var från början en vulkanö som har blivit en populär turist ö i Grekland. Vad ön mest är känd för så är det solnedgången över vattnet och den svarta vulkansanden som finns här. Den grekiska ön bjuder både på sol, bad och historia.

På Santorini kan du bland annat uppleva den vackra och kända solnedgången, bada på den röda- eller svarta stranden, besök den historiska staden Akrotiri, gå på vinprovning, vandra mellan städerna Oia och Fira. Självklart finns det mer att göra på Santorini, vi ger dig 12 tips på aktiviteter och sevärdheter på ön.

1. Kolla på solnedgången i Oia eller Fira

oia santorini solnedgång

Är det något Santorini är känt för så är det för den magiska solnedgången du kan uppleva här. För att få den bästa utsikten över solnedgången och där du kommer att få de bästa bilderna så ska du vara i staden Oia eller Fira.

Få platser i världen kan mäta sig med Santorinis solnedgång och det är något du måste uppleva när du är på ön och med egna ögon för att förstå hur magisk den är.

Passa på att ta en god grekisk middag och njut av den fina solnedgången medans du äter och dricker gott. Det kan inte bli bättre än så.

2. Red Beach

red beach santorini

Precis som det låter så är det här en badstrand med röd sand. Den röda färgen kommer från de röda klipporna som ligger runt stranden. Stranden är inte speciellt stor och det kan vara mycket folk här under högsäsongen. Men trots det så är den värld ett besök.

Red Beach ligger i den södra delen av ön och i by Akrotiri cirka 20 minuters bilfärd från Fira stad. Du kan ta dig hit med bil, buss eller med båt.

Det finns ett fåtal solstolar med parasoller men det går även bra att ligga direkt på sanden om det är fullt. Att tänka på är att det inte finns någon resturang/servering på stranden men det finns en mindre kiosk uppe på parkeringen där du kan köpa mackor och dryck. Se annars till att packa med dig mat/fika och vätska om du planerat att vara här hela dagen.

Eftersom stranden ligger vindskyddat bakom stora klippor så kommer det inte in någon vind vilket gör att temperaturen kan bli väldigt hög varma sommardagar. Ett tips är att besöka stranden på våren eller hösten, det är också mindre människor här då.

3. Perissa Beach

perissa beach santorini

En av de mest populär badstränderna på Santorini är Perissa Beach som är en svart sandstrand. Den här stranden kan lätt bli full under högsäsong men det finns gott om plats med mycket solstolar och parasoller.

Det finns även restauranger på stranden som serverar lokal mat från Santorini och strandbarer finns det gott om. På kvällen får du se magiska solnedgångar här.

Perissa Beach ligger i byn med samma namn Perissia. By ligger sydost på ön cirka 2,5 mil från Oia och 1,5 mil från Fira. Hit tar du dig lättast med bil eller buss.

Tänk på att sanden kan bli väldigt varm så ha med dig strandskor när du går på sanden.

4. Vinprovning

vinprovning på santorini

Något du inte får missa när du besöker Santorini är deras goda viner. Det är även här på Santorini du hittar världens äldsta druvsort, assyrtiko och en av världens äldsta vingårdar. Det finns gott om vingårdar och vintillverkare runt om Santorini att besöka.

Välj att gå på en vinprovning i mindre grupper eller själva. Det finns olika varianter och prisklasser på vinprovningar. Du hittar vinprovningar runt hela ön.

Tre vinproducenter du inte får missa på Santorini:

 • Gavalast Winery – Mysig atmosfär där du får en intim vinprovning, en vingård som har drivits i flera generationer av samma familj.
 • Santo Wines – En av Santorinis populäraste vinproducenter på ön. Det här är ett mer modernt och större ställe med vacker utsikt över havet.
 • Venetsanos Winery – Ett charmigt ställe som bjuder på goda viner och vacker utsikt.

5. Besök Akrotiri ruinerna

Oavsett om du är intresserad av historia eller inte så är ett besök på Akrotiri så häftigt. Det är ett museum från en by man hittat från bronsåldern. Hela byn begravdes under ett av världens största vulkanutbrott (minoiska eruptionen) på ön någon gång mellan 1500-1600-talet f.kr.

Byn har grävts fram och förvaras under en stor och luftig byggnad för att hållas skyddad från väder och vind. Akrotiri ligger på den sydvästra delen av ön och cirka 1,5mil från Fira. Hit kan du ta dig med både bil och buss.

6. Åk på en båttur

aka-bat-pa-santorini

Ta dig ut på havet och upplev Santorini från en båt. Det finns inget bättre sätt att uppleva en på ö än från en båt. Med båt har du möjligheter att hitta fina vikar och stränder att bada på som är svåra att komma åt från land.

På Santorini finns det flera olika båtturer att åka på eller så kan du hyra en lite båt själv och utforska ön med. Det finns båtturer som är över hela dagen och vissa är några timmar. På många av turerna ingår även mat och dryck.

Är ni ett stort gäng eller en hel familj skulle vi rekommendera att ni hyr en katamaran helt för er själva där det ingår mat och dryck, ni har en helt egen kock ombord som lagar eran mat under dagen. Ni kommer bland annat få bada på olika ställen i det turkosa havet och uppleva den magiska solnedgången. Även om det kostar en del så är det väl värt pengarna.

7. Ta linbanan upp för vacker utsikt

linbana santorini utsikt

linbana santorini grekland
Linbanan kan användas som en transport från den gammal hamnen upp till staden Fira. Men du kan också åka den om du bara vill beundra utsikten öven havet och vulkanen från 200 meters höjd.

Ta den långa trappan ner till hamnen från Fira så kommer du till linbanan. Är du höjdrädd så är det här inget för dig. Det tar ungefär 13 minuter att åka hela vägen upp till Fira från hamnen.

Linbanan har öppet året runt men olika tider beroende på om det är hög- eller låg säsong. Att åka linbanan är mest populärt hos barnen.

8. Vandra mellan Fira till Oia

santorini-oia

Var aktiv på din resa och promenera från Fira till Oia. Det är en vandring som är cirka 10km lång och tar allt från 3-5 timmar att gå beroende på hur fort och hur ofta du stannar längs med vägen. Det är en fin promenad som går längs med klipporna mellan de båda städerna. Och bjuder på en panorama utsikt över ön.

Under promenaden kommer du att gå igenom några fina små byar innan du kommer fram till Oia. Underlaget är varierat från kullerstensgator till grusiga stigar och vissa stigningar på vissa håll. Alla kan gå här oavsett ålder.

Glöm inte att ta med dig mycket vatten och något snacks då det är långt mellan byarna på vägen. Tänk på att under sommaren blir det väldigt varmt och du går i direkt solljus, så en keps eller hatt är bra att ha med sig. Ett tips är att starta tidigt på förmiddagen.

Ett tips är att ta en buss eller taxi till Oia eller Fira för att sedan gå tillbaka än att göra tvärtom, det kan vara svårt att få plats på bussarna tillbaka eller att få tag i en taxi.

9. Testa den lokala maten

sagnaki grekisk mat på santorini

Något vi alltid gör när vi är ute och reser är att testa den lokala maten som finns. Och det tycker vi att även du ska göra här på Santorini. De har sina specialiteter som vi tycker du ska testa. Här är några av dom.

 • Sagnaki – Friterad ost med ringlad honung över. En riktigt god förrätt som är både söt och salt.
 • Fava – Det här är Santorinis mest traditionella rätt som oftast beställs in med andra små rätter. Det är en krämig och fyllig röra gjord på favabönor. Röran serveras med citron, olivolja, kapris och lök.
 • Apochti – Är en fläskkarré som har lufttorkats. Kryddningen på köttet är peppar och kanel.
 • Santorini sallad – Det är precis som en grekisk sallad men med kapris och med Santorinis egna getost chlorotyri istället för fetaost.

10. Ta dig till Three bells of Fira

three-bells-of-fira

Three bells of Fira finns precis som det låter i staden Fira. Du kanske känner igen de blåa kupolrunda taken och de tre klockorna när du söker på bilder från Santorini. Inte så konstig då det är den mest fotograferade kyrkan på Santorini.

Det är en grekisk-katolsk kyrka som ligger fint beläget med havet som utsikt. Kyrkan byggdes i mitten på 1700-talet och är ett populärt utflykts mål bland turister. Förutom att kika på kyrkan så är det väldigt mysigt att strosa runt bland gränderna som finns här.

11. Besök städerna Oia och Fira

fira santorini

Bor du inte i Oia eller Fira så är de väl värda ett besök. Det är två olika städer som ligger på Santorini och det är där många av de typiska bilderna från Santorini tas.

Fira

Det här är Santorinis huvudstad och hit kommer många turister. Inte alls konstigt då det är här mest restauranger, barer, hotell och butiker finns. Här ser du de typiska vitkalkade husen med blått tak och på smal mysiga gränder tar du dig fram. Även om det är mycket turister att trängas med under högsäsong så är det en mysig stad att gå runt i.

Oia

Oia ligger cirka 10km från Fira på öns norra sida. Oia är likt Fira med sina hus och de små gränderna och det finns gott om restauranger, barer och butiker. Men det som Oia är mest känt för så är det utsikten över de kända solnedgångarna över Santorini.

12. Dagstur till vulkanöar

vulkanöar

Boka en dagstur med båt ut till de olika vulkan öarna som finns runt Santorini. Du får även gå iland på en av de aktiva vulkanerna. Förutom att se och gå på aktiva vulkaner så får du även bada i vulkaniskt svavelvatten. Det är en varm vattenkälla med flera hälsofördelar.

Dagen avslutas med en vacker solnedgång i Oia från båten. Vilket är det perfekta avslutet på en magisk dag på havet.

Att tänka på när du reser till Santorini

 • Kuperad ö – Santorini är en kuperad ö som är byggd på klippor vilket gör att det finns mycket backar och trappor som kan vara svåra att ta sig fram på med barnvagn, rullstol och rullator.
 • Blåsigt – Åker du till Santorini på sensommar eller höst så är det väldigt blåsigt här så packa med dig lite varmare kläder också.
 • Kostsamt – Var medveten om att det är rätt dyrt på Santorini. Även om du kan göra mycket gratis så kostar det lite mer att både äta och dricka här än andra ställen på Grekland.
 • Resa hit – Det lättaste sättet att ta sig till Santorini är att boka ett direktflyg genom ett charterbolag då slipper mellanlandningar.

Sammanfattning av saker att göra på Santorini

Santorini har mycket att erbjuda förutom vackra solnedgångar. God mat och dryck på mysiga resturanger, bad i turkosa vatten eller i varma källor och annorlunda badstränder som är både röda och svarta. Mycket historia finns på ön och det hittar du speciellt i Akrotiri som är en stad från bronsåldern som blivit begravd av ett vulkanutbrott.

Det du absolut inte får missa när du är på Santorini är att testa deras lokala mat, gå på vinprovning, besöka Akrotiri och strosa runt i de små mysiga gränderna. Ta också promenaden mellan fira och Oia eller tvärtom. Och självklart ska du inte missa solnedgången i Oia.

Vanliga frågor om Santorini

Hur tar man sig enklast runt på Santorini?

Det finns bra bussförbindelser till öns byar från Fira. Annars kan du hyra en bil eller moped och ta dig runt ön i din egen takt. Du kan också ta taxi runt men det kan vara svårt att få tag på taxibilar under högsäsongen.

När är det som dyrast på Santorini?

Under högsäsongsmånaderna, som är juni-augusti.

Vilken valuta har Santorini?

Euro är Santorinis valuta precis som resten av Grekland.

Vad är Santorini mest känt för?

En av världens vackraste solnedgångar får du här i Santorini men ön är även känd för att vara en vulkanö.

Har du varit på Santorini? Dela gärna med dig av dina tips eller ställ en fråga i kommentarsfältet så kan vi göra artikeln ännu bättre!

Lämna en kommentar