Greklands finaste öar – 23 vackraste öarna i Grekland

Grekland är känt för sin goda mat, sitt varma väder men framför allt de vackra öarna. Vi har själva varit på några av dem och i det här inlägget tänkte vi lista Greklands finaste öar.

De finaste öarna i Grekland är Santorini, Milos, Rhodos, Samos, Kreta, Korfu och många fler öar. Läs vidare för att se vår lista ut över Greklands bästa öar du bör besöka!

1. Santorini

greklands finaste ö santorini

Om vi pratar om fina Grekiska öar så måste vi nämna Santorini. Dess vita hus, blå kupolkyrkor och fantastiska vyer gör detta till en av de mest pittoreska öarna i Grekland. Förutom all denna skönhet hittar du också några fantastiska barer och restauranger här.

Santorini har också fantastiska stränder, varav några är svarta. Om du besöker Santorini måste du besöka Oia, det är en av de vackraste byarna du någonsin kommer att besöka. Oia är ett bra ställe att titta på solnedgången.

En annan sevärdhet på Santorini du måste besöka är den röda stranden. Den röda stranden är en blandning av röda klippor, vita stenar och blått vatten. Nära den röda stranden hittar du den svarta stranden som består av svart småsten och sand.

2. Hydra

hydra fin ö i grekland

Hydra är ett måste att besöka när man är i Grekland. Det är en supercharmig ö med en fantastisk stad och en fantastisk utsikt mot Aten på andra sidan havet. Det finns inga fordon på den här ön så du måste ta dig runt till fots, med häst eller på cykel vilket gör den ännu mer pittoresk.

Hydra är inte bara känt för de fantastiska husen utan också för sina traditionella restauranger, barer och kaféer där du kan luta dig tillbaka, koppla av och njuta av utsikten.

Denna ö har inte bara fantastisk utsikt utan också extremt god mat så se till att besöka den! Om du åker hit, se till att inte missa att äta på ”Limanakia” som är en restaurang med fantastisk mat.

3. Korfu

korfu finaste öar grekland

När det kommer till fina öar i Grekland får du inte heller glömma Korfu, en av våra egna grekiska favoritöar. Den här ön har några riktigt fina stränder och även många gamla städer värda ett besök. Men det vi tycker gör den mest speciell är att det är så grönt här!

Det finns mycket saker att göra på Korfu, bland annat att ta en dagstur till Albanien med båt vilket är en fantastisk upplevelse. Men ha koll på att båtarna går från Korfu stad och inte från norra delen som vi trodde, vilket gjorde att vi åkte en lång bussresa i onödan.

Men, det var ändå tur eftersom vi då upptäckte…

Vår favoritplats på Korfu, som är Kassiopi – som är en vacker liten stad i norra delen av Korfu. Det är en trevlig tillflyktsort från alla turister och har några fantastiska barer, restauranger etc. Härifrån har du fri utsikt över till Albanien.

4. Milos

vackra öar grekland milos

Milos är en populär för många i Grekland på grund av dess fantastiska landskap och kristallblåa vatten som du får leta för att hitta på andra platser i Grekland. Sanden här ser på vissa ställen ut som i Karibien i färgen.

En resa till Milos ger dig chansen att besöka öarna Polyaigos och Spilia som båda har fantastisk utsikt mot Milos. Det som gör att Milos sticker ut är de vita kalkfärgade klipporna och fantastiska vyer som du också kan njuta av här.

Milos är en vulkanö i Grekland och har på vissa ställen svarta sandstränder och underbar utsikt mot öarna Kimolos, Sikinos och Folegandros. Du kan också gå till den berömda Milos kratern som är en riktigt imponerande plats och det ser ut som ett månlandskap.

5. Skiathos

skiathos-vacker-o-grekland

Skiathos är en fantastisk ö att spendera din tid på om du reser med barn eftersom de kommer att älska öns stränder. Ön är perfekt för familjer med några trevliga barer och restauranger, en lagun där du kan paddla kanot eller vindsurfa etc.

Skiathos är definitivt en av våra favoritöar. Det har några riktigt fina stränder och det är inte lika överfullt som vissa andra öar. Den här ön har många träd vilket gav ön dess namn som betyder trä på grekiska.

Om du gillar att fiska eller bara vara vid havet är Skiathos platsen för dig. Du kan också ta en tur till öarna Polyaigos och Spilia som ligger mycket nära – de har fantastisk utsikt mot Skiathos.

Skiathos är också känt för sitt nattliv och när det kommer till mat och dryck kan du inte gå fel med Skiathos. Ön har flera fantastiska restauranger där du kan njuta av färsk fisk eller välsmakande souvlaki.

6. Mykonos

fin ö grekland mykonos

Mykonos är känt för sina partyöar med fantastiska klubbar och massor av barer där du kan ta några drinkar. Den här ön har ett fantastiskt nattliv så om det är det du gillar så kommer du antagligen att gilla Mykonos.

Ön är också mycket pittoresk med fantastisk utsikt över de intilliggande öarna. Det finns flera intressanta sevärdheter på Mykonos, bland annat några vackra gamla övergivna väderkvarnar som du inte får missa!

Mykonos är en ö som är mycket populär bland turister med sina oändliga sommarfester, särskilt bland yngre resenärer. Det är en av öarna där du också hittar några ganska exklusiva stränder och dyra butiker.

Ön har en av de bästa stränderna i Grekland och den har några fantastiska barer som är öppna till klockan 6 på morgonen. Tyvärr betyder det att det är mycket folk på ön under sommaren vilket gör det lite trångt – och under vissa perioder ganska livat.

7. Kreta

kreta grekland

Kreta är en stor ö och det finns massor av saker att se här. Du kan stanna en vecka här och inte hinna besöka allt du vill , men om du bara har ett par dagar så föreslår jag att du besöker några av dess fantastiska stränder, vulkaner och antika platser.

Kolla bara in stranden på bilden ovanför. Det är den spektakulära Balos Beach med helt kritvit sand och långgrund botten.

Du kan också hyra en skoter här och utforska ön på egen hand. Utgrävningarna av Knossospalatset, som tros vara Europas äldsta stad är definitivt värda ett besök. Denna antika plats går tillbaka 3800 år f.kr!

8. Spetses

spetses fin ö i grekland

Om du gillar öar med vackert vatten och några trevliga båtturer måste du besöka Spetses, definitivt en av Greklands vackraste öar. Det finns några riktigt imponerande hus som påminner lite om de på Santorini och Korfu, men i allmänhet är Spetses lite mindre turistigt.

Om du vill besöka en fin ö i Grekland bör du absolut överväga att besöka Spetses! Inte minst för sin vackra solnedgång som du kan njuta av från öns största strand. En annan sak du bör göra när du är i Spetses är att besöka öns kloster som har anor från 1600-talet.

När det kommer till restauranger har Spetses i stort sett allt, oavsett om det är fiskrestauranger eller tjusiga ställen där du kan njuta av lite pasta.

9. Naxos

vacker ö i grekland naxos

Naxos är definitivt en populär ö i Grekland eftersom den har så många fina ställen både i sin huvudstad och andra områden som Apiranthos. Så om du letar efter lite ”ötid” där du besöker fina platser kan detta vara en av öarna du vill besöka .

Detta är en mycket fridfull ö där du också kan njuta av fantastiska arkeologiska platser som den berömda Asklepieion och det är ett riktigt trevligt ställe att gå på dagsturer.

Naxos är en fantastisk ö och kan lätt konkurrera med öar som Ios och Paros när det kommer till fina stränder och god mat. Vissa delar av dessa öar påminner dig om öar i Karibien på grund av dess turkosblå vatten.

Det är också värt att nämna att Naxos är en av de grönaste öarna i vår lista över de 10 vackraste öarna i Grekland. Om du har tid rekommenderar vi att du besöker gamla stan i Naxos också! Det är verkligen värt det och ger dig också en fin inblick i hur folk bodde här förr i tiden.

10. Chios

chios fin ö i grekland

Ni kanske känner till den här ön från låten som framfördes av det grekiska bandet ”Frappe” som har en riktigt fin video med mycket vyer från Chios också. Hela ön är fylld av träd och vackra skogar, den är också en del av nationalparken på östra Egeiska öarna.

Stränderna i Chios har fina turkosa vatten och de är definitivt värda ett besök. På ön hittar du också en mängd kloster varifrån du kan njuta av fantastisk utsikt. En annan ö som omger Chios är Psara som också har några små öar med utmärkt utsikt.

Om vi bara ska säga en anledning att besöka Chios, så är det de fantastiska stränderna! Du kan hitta några trånga stränder med fin sand och vackra vyer. Men det finns också stränder där du bara ser några få människor.

11. Lesbos

den fina ön lesbos i grekland

Lesbos är en annan stor ö som tillhör nationalparken och är berömd för sina oändliga olivlundar. Här hittar du också några riktigt fina stränder och imponerande medeltida herrgårdar precis som på öar som Skiathos och Siphnos.

Den här ön har några mycket fina stränder, speciellt om du letar efter avskilda. Det är definitivt värt att besöka den här ön om du vill komma bort en stund.

Vad du definitivt bör göra om du besöker Lesbos är att snorkla eller dyka, du kommer att kunna upptäcka några riktigt coola platser.

12. Rhodos

mysig ö rhodos grekland

Rhodos är en annan ö som har några vackra stränder och så mycket historia att erbjuda. Den berömda kolosseum på Rhodos skapades här och det är fortfarande ett av den antika världens sju underverk än idag.

Dess medeltida gamla stad med sina murar, smala gator och ruiner av många kyrkor är helt enkelt värt ett besök. Rhodos är trots att det är ett ganska vanligt resmål, en av våra favoritöar i Grekland, helt enkelt eftersom den har lite av allt.

Du kan uppleva fina stränder och vikar, snorkling, vacker natur och även fantastisk mat. Sen är gamla stan i Rhodos riktigt fin och mysig att besöka på kvällarna.

Ett tips är att hyra en vespa och åka ner till den södra spetsen av ön som heter Prasonisi. Där hittar du en strandremsa som du kan bada på båda sidor av som går ut till en halvö.

13. Paros

paros grekland mysigt

Paros är en av öarna där du kan sola och koppla av i lugn och ro, men den har också några gömda historiska pärlor som det berömda marmorbrottet som går tillbaka till cirka 600 f.Kr. som användes för att göra monument som Parthenon och Erechtheion-templet.

Det finns också några fina stränder i Paros, men de är inte överfulla. De bästa stränderna i Paros ligger på den norra delen av ön. Om du vill besöka öar som fortfarande är relativt okända så är Paros definitivt en av dem.

Vi gillar Paros på grund av dess ringa storlek och det faktum att ön fortfarande har sin traditionella känsla. Det är också skönt att man kan koppla av här utan stress eftersom det inte blir så trångt som på andra öar.

14. Andros

andros fin ö

Detta är den näst största ön i Grekland efter Kreta och det är definitivt värt ett besök för sin vackra natur med oändliga olivlundar och imponerande medeltida byggnader.

Det kanske inte har så många berömda stränder men det finns några riktigt trevliga i närheten av dess huvudstad som heter Andros där du kan koppla av en stund.

15. Kefalonia

kefalonia grekland mysig ö

Detta är också en av de mest populära öarna i Grekland, särskilt bland italienare som åker hit under sommaren. Det är en fantastisk ö med riktigt fina stränder och det kan vara trångt under vissa perioder, men om du bor på t.ex. Fiscardo kommer det att vara lugnare.

Det kanske inte har så många historiska platser men ön erbjuder några trevliga kloster som definitivt är värda att besöka. Dessutom har Kefalonia några fantastiska bergsbyar, fina stränder och fantastisk mat.

Om du stannar här lite längre föreslår vi att du besöker Fiskardo som är en riktigt trevlig by där du kan koppla av i ett lite lugnare tempo.

16. Lefkas

lefkas grekland

Lefkas är en annan ö i Grekland som definitivt är värd att besöka, speciellt om du gillar vandring och natur. Här finns också trevliga städer som Nidri och Vasiliki där du kan koppla av en stund.

Om du bor i Lefkas föreslår vi att du besöker det vackra kapellet Saint Fanourios nära Agios Nikitas-stranden som har en fantastisk utsikt mot de närliggande öarna.

Det finns massor av saker att göra här som att ta båtturer, besöka antika platser, koppla av på en av dess små stränder eller helt enkelt njuta av din semester genom att dricka några cocktails

17. Symi

symi vacker ö grekland

Den här ön är en riktig pärla för dem som vill koppla av i lugn och ro och det är också bra om du reser med barn eftersom det finns några väldigt fina stränder här som är skyddade.

Om du bor här föreslår jag att du besöker den majestätiska Panagia Ypapantis-kyrkan som är ett av de viktigaste klostren här, samt ärkeängeln Michael-klostret i Giali där du också kan njuta av den vackra stranden.

När det kommer till mat kan du välja några traditionella recept eller besökal byn Koskinou som är känd för sina fantastiska restauranger.

18. Samos

samos vacker ö grekland

Samos är en av öarna som har mycket att erbjuda och det kan vara väldigt lugnt om du vill ta dig bortom folkmassorna i dess berömda städer som Pythagorion, Kokkari och Marathokampos.

Stränderna här är riktigt fina och det finns mycket att göra och se runt omkring, till exempel det imponerande Mykene som du kan besöka om du är här under sommaren.

19. Syros

syros grekland

Syros är den mest kända ön i Grekland och det är också en av öarna som har mycket mer att erbjuda än bara vackra stränder som Mykonos.

Det finns massor av museer och kyrkor här som är värda ett besök, liksom många vackra byar. Byar som Ano Syros har riktigt trevlig traditionell arkitektur och om du vill besöka några öar med mer lokalbor kan du åka dit.

20. Kos

kos grekland vacker solnedgång

Kos är en annan ö i Grekland som är väl värd att besöka eftersom den har massor av vackra öar runt omkring som är ganska tysta och de kan bli en av dina favoritöar.

Den berömda stranden i Psalidi är där du kan njuta av en av de trevligaste stränderna som vi någonsin har sett, så om du letar efter en lugn semester kan detta vara de bästa öarna att besöka.

När det gäller nattliv är kos också tillräckligt bra men det är inte de bästa öarna att åka till i Grekland om du letar efter ett fantastiskt nattliv och massor av barer och nattklubbar.

21. Ios

ios vacker ö

Ios är en av öarna som har några riktigt fina stränder och det är värt ett besök eftersom du kan njuta av lugnet här samtidigt som du har tillgång till Aten.

Det finns några fina stränder runt om på ön och byn är inte så stor så du kan enkelt promenera överallt. Du kan också resa till närliggande öar som Santorini och njuta av vad den har att erbjuda, samt besöka andra öar också.

Om du åker hit måste du besöka Ano Mera eftersom utsikten därifrån är extremt fin.

22. Tinos

tinos grekisk ö vacker

Tinos är en annan ö som har mycket mer att erbjuda än bara sina vackra stränder, men om du stannar här ett tag föreslår jag att du besöker de närliggande öarna som Syros där ett väldigt fint kloster ligger.

Det finns massor av saker att göra i Tinos och det är definitivt värt ett besök. Jag rekommenderar att du går promenader i de omgivande bergen och njuter av utsikten. Under sommartid finns det även dansföreställningar som är trevliga att se.

23. Paxos

paxos paxi öar

Paxi öarna (Paxos) kanske inte är lika kända som de andra, men den har några riktigt fina öar runt omkring som t.ex. Antipaxos och dessa öar är definitivt värda ett besök.

Om du bestämmer dig för att åka hit föreslår vi att du besöker ön Vivlos som är liten, men väldigt trevlig och den har några fina stränder och vackra öar runt omkring.

Cyklar kan hyras här och du kan cykla på bergsvägarna eller bara koppla av och njuta av utsikten som är riktigt fin. Paxiöarna är definitivt värt ett besök om du bestämmer dig för att åka till Grekland!

Sammanfattning

Greklands öar är fyllda med skönhet och historia och det vi gillar med dem är att förutom öarna som är riktigt populära som Mykonos finns det några öar som inte är så välkända också.

Det vi älskar att göra när vi besöker öar i Grekland är att lära oss mer om deras historia, mat och lokala seder och det är detta som gör semester till öar som dessa så speciella.

Vi hoppas att några av öarna här kommer att finnas på din semesterlista och att du kommer att besöka dem en dag! Tack för att du läste och trevlig semester i Grekland!

Lämna en kommentar