De 15 finaste vandringslederna på Zakynthos

Drömmer du om att utforska Zakynthos bortom de populära stränderna? Då har du kommit rätt! Denna grönskande grekiska ö erbjuder inte bara kristallklart vatten och vit sand, utan också ett nätverk av fantastiska vandringsleder.

Från dramatiska klippor och gömda grottor till frodiga olivlundar och historiska platser – Zakynthos har något för varje vandringsälskare.

I denna guide tar vi dig med på en resa längs öns 15 finaste vandringsleder, plus ger dig tips om övrig vandring. Snöra på dig vandringskängorna och låt oss ge oss ut på äventyr!

PlaceringVandringsledLängd (km)SvårighetsgradPopularitet
1Smugglarnas stig9Medel★★★★★
2Skinari fyrtorn5Lätt★★★★☆
3Vrachionas bergstopp12Svår★★★★☆
4Keri sjön7Lätt★★★★☆
5Porto Limnionas6Medel★★★★☆
6Keri-grottor8Medel★★★★☆
7Korakonissi-halvön5Lätt★★★☆☆
8Askos Stone Park4Lätt★★★★☆
9Marathia till Gerakas10Medel★★★★☆
10Bohali-kullen3Lätt★★★★☆
11Kampi till Maries11Medel★★★☆☆
12Blue Caves Trail7Medel★★★★★
13Agios Georgios Kremnon6Svår★★★☆☆
14Xigia till Makris Gialos8Medel★★★★☆
15Anafonitria-klostret5Lätt★★★☆☆

1. Smugglarnas stig – En vandring längs dramatiska klippor

Tänk dig att du går i fotspåren av historiska smugglare längs en av Zakynthos mest ikoniska vandringsleder. Smugglarnas stig, som börjar nära Navagio Beach (även känd som Shipwreck Beach), är en 9 km lång rutt som tar dig längs dramatiska klippor med hisnande utsikt över det azurblå Joniska havet.

Stigen slingrar sig genom kalkstensklippor och erbjuder fantastiska vyer över den berömda stranden nedanför. Du kommer att passera gamla olivlundar och doftande örtbuskar. Halvvägs finns en liten grotta där du kan ta en paus och föreställa dig hur smugglarna en gång gömde sig här.

Pro-tips: Börja din vandring tidigt på morgonen för att undvika den starka middagssolen och få de bästa fotomöjligheterna när ljuset är perfekt för landskapsbilder.

2. Skinari fyrtorn – Panoramautsikt över Joniska havet

Om du är ute efter en lättare vandring med spektakulär utsikt, är leden till Skinari fyrtorn perfekt. Denna 5 km långa rutt tar dig till Zakynthos nordligaste spets, där du kan njuta av en 360-graders panoramautsikt över havet och de närliggande öarna Kefalonia och Ithaka.

Vandringen börjar i den pittoreska byn Skinari och följer en väl markerad stig genom olivlundar och låg vegetation. När du når fyrtornet, ta dig tid att utforska området och kanske till och med ta ett dopp i de kristallklara vattnen nedanför klipporna.

Insidertips: Ta med dig en picknick och stanna kvar till solnedgången – utsikten härifrån när solen sjunker i havet är helt magisk!

3. Vrachionas bergstopp – Zakynthos högsta punkt

För den äventyrslystne vandraren erbjuder turen till Vrachionas bergstopp en utmaning och en chans att nå Zakynthos högsta punkt på 756 meter över havet. Denna 12 km långa vandring är krävande men belönande, med fantastisk utsikt över hela ön.

Leden börjar i byn Gyri och slingrar sig uppåt genom tall- och cypressskogar. Terrängen blir brantare och mer stenig ju högre upp du kommer. På toppen väntar en oförglömlig 360-graders vy över Zakynthos och de omgivande öarna.

Vandrarnas hemlighet: Ta med en extra tröja – det kan vara överraskande svalt på toppen, även under varma sommardagar.

fortsätt

Absolut, här kommer fortsättningen på artikeln:

4. Keri sjön – Naturskönt strandspår

Keri sjön erbjuder en lättare, men ändå vacker vandring på cirka 7 km. Den här turen tar dig runt en saltvattensjö som egentligen är en lagun, omgiven av frodiga våtmarker och sandstränder.

Leden börjar vid den charmiga fiskebyn Keri och följer strandlinjen. Du kommer att passera små vikar, se mängder av fåglar och kanske till och med få syn på några sköldpaddor som solar sig på stranden. Halvvägs finns en trevlig taverna där du kan ta en paus och njuta av färsk fisk.

Smarta tipset: Ta med kikare om du är fågelintresserad – området är känt för sitt rika fågelliv, särskilt under vår och höst.

5. Porto Limnionas – Klippvandring med turkost vatten

Porto Limnionas-leden är en 6 km lång vandring som bjuder på några av öns mest spektakulära kustvyer. Stigen slingrar sig längs klipporna ovanför den berömda Porto Limnionas-bukten, känd för sitt kristallklara turkosa vatten.

Vandringen börjar vid parkeringen ovanför bukten och följer klippkanten. Du kommer att passera flera utsiktspunkter där du kan stanna och beundra vyerna. Leden slutar vid en liten vik där du kan ta ett uppfriskande dopp.

Bästa tricket: Ta med badskor och simkläder – det finns flera möjligheter att klättra ner för klipporna och ta ett dopp i det klarblå vattnet längs vägen.

6. Keri-grottor – Kustnära äventyr med grottutforskning

Denna 8 km långa vandring kombinerar vackra kustlandskap med spännande grottutforskning. Leden börjar i Keri-byn och följer kusten söderut, förbi dramatiska klippformationer och små, dolda vikar.

Höjdpunkten är utan tvekan Keri-grottorna, en serie havsgrottor som du kan utforska från land eller med hjälp av en kajaktur. Leden erbjuder också fantastiska möjligheter att se den sällsynta möncksälen om du har tur.

Insider-tips: Ta med en kraftig ficklampa om du planerar att utforska grottorna – det kan vara ganska mörkt där inne!

7. Korakonissi-halvön – En avskild vandringsupplevelse

För den som söker lugn och ro är vandringen runt Korakonissi-halvön perfekt. Denna 5 km långa rutt tar dig till en av Zakynthos mest avlägsna och orörda platser.

Leden börjar nära byn Agalas och leder dig ut på halvön. Du kommer att vandra genom vild vegetation, förbi gamla stenhus och ut till klipporna med fantastisk utsikt över havet. Vid halvöns spets finns en liten stenbrygga där lokalbefolkningen ibland fiskar.

Smarta draget: Ta med extra vatten och snacks – det finns inga faciliteter längs denna avlägsna led.

8. Askos Stone Park – Naturreservat med unik flora och fauna

Askos Stone Park erbjuder en unik vandring bland gamla stenmurbyggnader och inhemsk flora och fauna. Denna 4 km långa rutt är perfekt för familjer och naturälskare.

Parken ligger nära byn Volimes och innehåller över 200 000 meter stenmur, byggd för hand under århundraden. Längs vandringen kan du se olika djur som påfåglar, hjortar och sällsynta fågelarter. Det finns också ett litet museum som berättar om områdets historia och ekologi.

Bästa tipset: Kom tidigt på morgonen för att ha störst chans att se parkens djurliv i aktion.

9. Marathia till Gerakas – Strandvandring i sköldpaddornas spår

Denna 10 km långa strandvandring tar dig genom ett av Zakynthos viktigaste områden för havssköldpaddor. Leden börjar vid Marathia-stranden och följer kusten söderut till den berömda Gerakas-stranden.

Längs vägen passerar du flera vackra stränder och sanddyner. Håll utkik efter sköldpaddsbon och informationsskyltar om dessa fascinerande varelser. Gerakas-stranden är en viktig häckningsplats för karettsköldpaddan och är ofta avstängd under häckningssäsongen.

Miljövänligt tips: Respektera avspärrningar och skyltar – de finns där för att skydda sköldpaddorna och deras bon.

fortsätt

Självklart, här kommer resten av artikeln:

10. Bohali-kullen – Historisk promenad med utsikt över Zakynthos stad

Bohali-kullen erbjuder en kort men söt vandring på cirka 3 km, perfekt för en eftermiddagsutflykt. Denna rutt tar dig genom Zakynthos stads historiska hjärta och upp till en fantastisk utsiktspunkt.

Vandringen börjar i stadens centrum och slingrar sig uppför kullens slingrande gator. Du passerar det venetianska slottet, vackra kyrkor och traditionella hus. På toppen väntar en fantastisk panoramautsikt över Zakynthos stad och hamnen.

Kvällstips: Ta den här promenaden sent på eftermiddagen och stanna kvar för att se solnedgången över staden – glöm inte kameran!

11. Kampi till Maries – Lantlig vandring genom olivlundar

Denna 11 km långa vandring tar dig genom Zakynthos vackra landsbygd, från den pittoreska byn Kampi till den lilla bergsbyn Maries. Här får du uppleva öns autentiska sida, bortom turiststråken.

Leden går genom frodiga olivlundar, förbi små vingårdar och genom doftande örtmarker. Du kommer att passera gamla stenhus och kanske stöta på en herde med sin fårflock. I Maries kan du vila benen på en lokal taverna och smaka på hemlagad grekisk mat.

Kulturellt tips: Ta dig tid att prata med lokalbefolkningen i Maries – de har ofta fascinerande historier att berätta om livet på ön.

12. Blue Caves Trail – Spektakulär kustled med grottformationer

Blue Caves Trail är en av Zakynthos mest populära vandringsleder, och det är lätt att förstå varför. Denna 7 km långa rutt tar dig längs dramatiska klippor med utsikt över de berömda blå grottorna.

Leden börjar nära byn Volimes och följer kusten norrut. Du kommer att passera flera utsiktspunkter där du kan beundra de azurblå vattnen och de imponerande grottformationerna. Vid slutet av leden finns möjlighet att ta en båttur in i grottorna.

Fotograferingstips: Det bästa ljuset för att fånga grottornas blå färg är tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

13. Agios Georgios Kremnon – Pilgrimsled till klostret på klippan

För den som söker en utmaning och en dos andlighet är vandringen till Agios Georgios Kremnon-klostret perfekt. Denna 6 km långa, branta led tar dig upp till ett kloster dramatiskt beläget på en klippavsats.

Leden börjar i byn Volimes och slingrar sig uppför berget. Det är en krävande vandring med många trappsteg, men utsikten från toppen är värd mödan. Klostret självt är en fascinerande plats med en rik historia.

Kulturellt tips: Respektera klostrets regler – täck axlar och knän när du besöker.

14. Xigia till Makris Gialos – Vandra mellan dolda stränder

Denna 8 km långa kustled tar dig från den unika Xigia-stranden, känd för sitt svavelvatten, till den vackra Makris Gialos-stranden. Längs vägen passerar du flera små, dolda vikar som är perfekta för en simtur.

Leden följer kusten och erbjuder fantastiska vyer över det klarblå havet. Du kommer att passera genom olivlundar och över små klippformationer. Vid Makris Gialos väntar en lång, vacker strand perfekt för avkoppling efter vandringen.

Badsugnas tips: Ta med dig snorkelutrustning – vattnet längs denna kust är kristallklart och perfekt för att utforska undervattensvärlden.

15. Anafonitria-klostret – Naturskön led genom inland och byar

Den sista vandringen på vår lista tar dig genom Zakynthos vackra inland, från det historiska Anafonitria-klostret och genom flera pittoreska byar. Denna 5 km långa rutt är perfekt för att uppleva öns lantliga charm.

Leden börjar vid det 15 århundradet gamla klostret och slingrar sig genom olivlundar och vingårdar. Du kommer att passera genom små byar där tiden tycks ha stått stilla. Ta dig tid att utforska de smala gatorna och kanske stanna för en kopp grekiskt kaffe på en lokal kafenio.

Kulturellt tips: Besök klostret innan du börjar vandringen – det har en fascinerande historia och vackra fresker.

Bästa vandringslederna för nybörjare

Om du är ny på vandring eller reser med barn, rekommenderar vi att börja med några av de lättare lederna som Skinari fyrtorn, Keri sjön eller Bohali-kullen. Dessa leder är kortare, har jämn terräng och erbjuder ändå fantastiska vyer och upplevelser.

Utmanande vandringsleder för erfarna vandrare

För de som söker mer utmaning är Vrachionas bergstopp och Agios Georgios Kremnon-leden perfekta val. Dessa leder kräver god kondition och proper utrustning, men belönar med fantastiska vyer och en känsla av prestation.

Familjevänliga vandringsleder på Zakynthos

Askos Stone Park och Keri sjön är utmärkta val för familjer. De erbjuder intressanta saker att se längs vägen, har lätt terräng och är inte för långa för små ben.

Vandring i Zakynthos nationalpark

Zakynthos marina nationalpark, som täcker öns södra och östra kust, erbjuder flera fantastiska vandringsleder. Marathia till Gerakas-leden är en höjdpunkt, där du kan lära dig mer om öns sköldpaddor och deras skyddade habitat.

Bästa utsiktsplatserna att vandra till

För spektakulära vyer, missa inte Smugglarnas stig, Skinari fyrtorn, och Blue Caves Trail. Dessa leder erbjuder några av öns mest imponerande utsiktspunkter.

Säsongsbetonade vandringar – Vår och höst på Zakynthos

Vår och höst är perfekta säsonger för vandring på Zakynthos. Temperaturen är behaglig, landskapet är grönt och blommande på våren, och färgrikt med mognande frukt på hösten. Keri sjön och Kampi till Maries-leden är särskilt vackra under dessa säsonger.

Nattvandringar och solnedgångsturer

För en unik upplevelse, prova en solnedgångsvandring till Skinari fyrtorn eller Bohali-kullen. Under sommarmånaderna erbjuder vissa lokala guider också nattvandringar där du kan uppleva öns nattliv och kanske se några nattaktiva djur.

Oavsett vilken led du väljer, kommer vandring på Zakynthos att ge dig minnesvärda upplevelser och en chans att se en annan sida av denna vackra ö. Kom ihåg att alltid respektera naturen, ta med dig tillräckligt med vatten, och njut av din vandring!

Lämna en kommentar