Vandring i Lefkada – De 15 bästa vandringslederna

Välkommen till Lefkada, en grekisk pärla där azurblått hav möter grönskande berg! Här väntar ett paradis för vandringsälskare, med leder som slingrar sig genom olivlundar, över dramatiska klippor och ner till orörda stränder.

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare finns det något för alla. I den här guiden tar vi dig med på en resa genom öns 15 bästa vandringsleder.

Från korta promenader till utmanande bergsäventyr – förbered dig på att bli förälskad i Lefkadas natursköna landskap. Snöra på dig vandringsskorna och låt äventyret börja!

Här är en tabell över vandringslederna:

PlaceringVandringsledLängd (km)SvårighetsgradHöjdskillnad (m)
1Nidri Waterfalls Trail3Lätt100
2Coastal Path from Agios Nikitas to Milos Beach2Lätt50
3Porto Katsiki Lighthouse Walk1.5Lätt80
4Egremni Beach Hike4Medel150
5Melissa Gorge Hike6Medel200
6Mount Elati Summit Trail8Svår1000
7Dimosari Gorge Adventure7Medel300
8Skaros Forest Trail5Lätt-Medel150
9Lefkada Town to Agios Ioannis Beach Walk4Lätt20
10Exanthia to Drapanou Beach Trek5Medel250
11Karya Village Loop3Lätt100
12Sivota Bay Coastal Walk3Lätt50
13Athani to Gialos Beach Trail4Medel200
14Faneromeni Monastery Pilgrimage Path2Lätt100
15Vasiliki to Agiofili Beach Hike3Lätt-Medel100

1. Nidri Waterfalls Trail

Denna led är en riktig publikfavorit! Du börjar i den charmiga byn Nidri och vandrar uppåt genom en frodig dal. Leden är väl markerad och passar perfekt för en familjevandring. Efter cirka 40 minuters promenad når du det spektakulära vattenfallet. Ta med badkläder – ett dopp i den svalkande poolen nedanför fallet är ett måste! Protip: Gå tidigt på morgonen för att undvika trängseln och få de bästa fotomöjligheterna.

2. Melissa Gorge Hike

Häng med på en äventyrlig vandring genom Melissa-ravinen! Leden börjar nära byn Karya och tar dig genom en dramatisk ravin med höga klippväggar. Du kommer att korsa bäckar på små broar och klättra över stenar. Halvvägs finns en pittoresk picknickplats vid en gammal vattenkvarn – perfekt för en paus. Se till att ha stabila skor med bra grepp, för terrängen kan vara hal.

3. Coastal Path from Agios Nikitas to Milos Beach

Detta är en kort men söt vandringsled som ger stora belöningar! Från den pittoreska fiskebyn Agios Nikitas följer du en smal stig längs klipporna. Efter bara 20 minuters promenad öppnar sig vyn över den fantastiska Milos Beach. Den vita sanden och turkosa vattnet är som taget ur en dröm. Ta med snorkel och mask – vattnet här är perfekt för att spana efter färgglada fiskar.

4. Mount Elati Summit Trail

För dig som söker en utmaning är detta leden! Starta tidigt på morgonen från byn Egklouvi och var beredd på en heldagstur. Leden tar dig genom doftande pinjeskogAR och över alpina ängar. Utsikten från toppen är oslagbar – på en klar dag kan du se ända till fastlandet och närliggande öar. Packa ordentligt med vatten och snacks, det finns inga faciliteter längs vägen.

5. Egremni Beach Hike

Denna led kombinerar vandring med strandliv på bästa sätt. Från parkeringen vid Egremni följer du en slingrande stig nerför klippan. Det är gott om trappor, så ta det lugnt i nedförsbacken. Belöningen? En av Greklands vackraste stränder med kristallklart vatten. Ta med picknick och spendera dagen här innan du tar dig upp igen. Obs! Kolla lokala förhållanden – leden kan vara stängd efter jordskred.

6. Porto Katsiki Lighthouse Walk

En kort men spektakulär promenad! Från parkeringen vid Porto Katsiki följer du en väl underhållen stig upp till den gamla fyren. Utsikten över den ikoniska stranden och det djupblå Joniska havet är helt magisk. Perfekt för en romantisk solnedgångspromenad. Ta med kamera – detta är en av öns mest Instagram-vänliga platser.

7. Skaros Forest Trail

Dyk in i Lefkadas gröna hjärta på denna sköna skogsvandring. Leden börjar nära byn Alexandros och slingrar sig genom en tät skog av tall och cypress. Ljudet av fågelkvitter och prasslande löv är din enda följeslagare. Halvvägs finns en liten glänta med en källa – perfekt för en svalkande paus. Håll utkik efter sällsynta orkidéer som växer längs stigen.

8. Dimosari Gorge Adventure

Äventyr väntar i Dimosari-ravinen! Denna led börjar nära byn Nidri och följer en kristallklar bäck uppför ravinen. Du kommer att korsa vattnet flera gånger på små broar och klippblock. Längs vägen passerar du flera små vattenfall och naturliga pooler – perfekta för ett svalkande dopp. I slutet av leden väntar ett mäktigt 15 meter högt vattenfall. Ta med vattentåliga skor och var beredd på lite klättring.

9. Lefkada Town to Agios Ioannis Beach Walk

En lätt och trevlig promenad som kombinerar stad och strand. Börja i Lefkadas charmiga gamla stad och följ strandpromenaden norrut. Du passerar färgglada fiskebåtar och små tavernor längs vägen. Efter cirka en timme når du den långgrunda Agios Ioannis-stranden, känd för sina vindsurf-möjligheter. Perfekt för en eftermiddagspromenad med bad och middag på någon av strandens tavernor.

10. Exanthia to Drapanou Beach Trek

Denna led erbjuder en perfekt mix av berg och hav. Starta i den pittoreska bergsbyn Exanthia och följ den slingrande stigen nerför berget. Utsikten över västkusten är hisnande hela vägen. Efter en timmes vandring når du den avskilda Drapanou Beach. Här väntar kristallklart vatten och lugn och ro. Ta med picknick och njut av en dag på stranden innan du tar dig upp igen.

11. Karya Village Loop

Upplev det autentiska Lefkada på denna charmiga bypromenad. Leden tar dig runt den traditionella bergsbyn Karya, känd för sin vackra arkitektur och handgjorda broderier. Du passerar gamla stenhus, små kyrkor och olivlundar. Ta en paus på byns torg och smaka på lokala specialiteter som ”lentils soup” och ”ladopita” (en sorts honungskaka).

12. Sivota Bay Coastal Walk

En avkopplande promenad längs en av öns vackraste bukter. Börja i den pittoreska hamnen i Sivota och följ kustlinjen söderut. Du passerar små vikar och klippor med fantastisk utsikt över det Joniska havet. Leden slutar vid en liten, avskild strand – perfekt för ett dopp. På vägen tillbaka, unna dig en färsk fiskrätt på någon av Sivotas tavernor.

13. Athani to Gialos Beach Trail

Börja i den charmiga bergsbyn Athani och följ den slingrande stigen ner mot havet. Leden erbjuder spektakulära vyer över Lefkadas västkust. Efter en timmes vandring når du den isolerade Gialos Beach, känd för sitt turkosa vatten och vita kiselstenar. Ta med snorkelutrustning – undervattensvärlden här är fantastisk. Obs! Stigen kan vara brant på vissa ställen, så ta det försiktigt.

14. Faneromeni Monastery Pilgrimage Path

En kort men meningsfull vandring till öns viktigaste kloster. Leden börjar vid foten av kullen och slingrar sig uppåt genom olivlundar. Efter cirka 30 minuters promenad når du det imponerande Faneromeni-klostret. Ta dig tid att utforska klostret och njut av den fantastiska utsikten över Lefkada Town och lagunen. Klä dig respektfullt och ta med en flaska vatten – det kan vara varmt på vägen upp.

15. Vasiliki to Agiofili Beach Hike

Avsluta din Lefkada-vandring med denna pärla! Börja i den livliga byn Vasiliki och följ kuststigen söderut. Leden går omväxlande genom olivlundar och längs klippkanten med fantastisk havsutsikt. Efter cirka en timmes vandring når du den underbara Agiofili Beach, känd för sitt kristallklara vatten. Ta med mask och snorkel – detta är en av öns bästa platser för snorkling.

Bästa tiden för vandring på Lefkada

    Lefkada är ett vandringsparadis året runt, men de bästa månaderna är april-maj och september-oktober. Då är temperaturen behaglig och naturen är som vackrast. Undvik juli-augusti om du kan – det är stekhett och fullt med turister. Vintern kan bjuda på regniga dagar, men om du har tur får du uppleva öns grönskande sida utan trängsel.

    Utrustning du behöver för vandring på ön

      Packa smart för din Lefkada-vandring:

      • Stabila vandringsskor med bra grepp
      • Solhatt och solskyddskräm
      • Gott om vatten (minst 1-2 liter per person)
      • Lätta snacks eller picknick
      • Badkläder och handduk (många leder slutar vid stränder)
      • Kamera eller smartphone för att fånga vyerna
      • Lätt regnjacka (särskilt under vår och höst)
      • Första hjälpen-kit
      • Vandringskarta och/eller smartphone med offline-kartor
      • Bekväma, andningsbara kläder i lager
      1. Guidade vandringsturer på Lefkada

      För dig som vill ha lite extra guidning finns det flera lokala företag som erbjuder guidade vandringsturer:

      • Lefkada Slow Guide: Erbjuder personliga turer med fokus på natur och kultur.
      • Get Active Lefkada: Arrangerar både dagsturer och flerdagarsvandringar.
      • Lefkada Trails: Specialiserade på mer utmanande bergsvandringar.

      Fördelen med guidade turer är att du får mer insikt i öns historia och natur, plus att guiden kan anpassa rutten efter väder och dina önskemål. Boka i förväg, särskilt under högsäsong!

      1. Säkerhetstips för vandring på Lefkada

      Att vandra på Lefkada är generellt säkert, men här är några tips för en trygg upplevelse:

      • Informera någon om din planerade rutt och förväntad återkomsttid.
      • Kolla väderprognoser innan du ger dig ut – undvik vandring vid risk för åskväder.
      • Ta med dig tillräckligt med vatten och snacks.
      • Använd solskydd och hatt – den grekiska solen kan vara stark!
      • Håll dig på markerade leder och respektera privat egendom.
      • Vid kustnära vandring, var uppmärksam på tidvattnet.
      • Ha med dig en fulladdad mobiltelefon och spara numret till lokal räddningstjänst (112 är det europeiska nödnumret).
      • Om du vandrar ensam, överväg att ladda ner en vandrings-app med GPS-spårning.
      1. Kombinera vandring med andra aktiviteter på ön

      Vandring är fantastiskt, men Lefkada har så mycket mer att erbjuda! Här är några idéer på hur du kan variera din vistelse:

      • Vattensporter: Prova vindsurfing i Vassiliki eller kitesurfing i Milos Beach.
      • Båtutflykter: Ta en dagstur till närliggande öar som Meganisi eller Skorpios.
      • Cykling: Hyr en mountainbike och utforska öns inland.
      • Matlagningskurser: Lär dig laga traditionella grekiska rätter.
      • Strandliv: Tillbringa en dag på den berömda Porto Katsiki-stranden.
      • Kulturella besök: Utforska Lefkada Town med dess museer och historiska byggnader.
      • Vinprovning: Besök lokala vingårdar och smaka på öns viner.

      Genom att blanda vandring med dessa aktiviteter får du en rik och varierad Lefkada-upplevelse. Kom ihåg att ta dig tid att bara slappna av också – sitta på en taverna, njuta av en fredlig solnedgång och insupa den grekiska atmosfären är en upplevelse i sig!

      Så där har du det – en komplett guide till vandring på Lefkada! Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, finns det något för alla på denna vackra ö. Packa ryggsäcken, ta på dig vandringsskorna och ge dig ut på äventyr. Lefkadas stigar väntar på dig!

      Lämna en kommentar