Vandring på Skiathos – 14 finaste vandringslederna

Välkommen till Skiathos, en grekisk pärla där vandring är mer än bara motion – det är en upplevelse för alla sinnen!

Här väntar dig allt från lummiga skogar och gyllene stränder till historiska platser och hisnande utsikter.

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare finns det en led för just dig. I denna guide tar vi dig med på en resa längs Skiathos 14 finaste vandringsleder.

Packa bekväma skor, en flaska vatten och låt äventyret börja. Förbered dig på att bli förtrollad av öns skönhet och kanske upptäcka några dolda skatter längs vägen!

[Tabell med topplista över vandringslederna]

PlaceringLedLängdSvårighetsgradPopuläritet
1Mandraki Trail5 kmLätt★★★★★
2Kastro Trail7 kmMedel★★★★☆
3Koukounaries Nature Reserve3 kmLätt★★★★☆
4Lalaria Beach Trail6 kmSvår★★★★☆
5Mount Evangelistria8 kmMedel★★★★☆
6Kanapitsa till Troulos Beach4 kmLätt★★★☆☆
7Aselinos Beach Trail5 kmMedel★★★☆☆
8Kechria Beach Walk3 kmLätt★★★☆☆
9Profitis Ilias10 kmSvår★★★☆☆
10Xanemos Beach Trail4 kmMedel★★★☆☆
11Banana Beach Walk2 kmLätt★★★☆☆
12Skiathos Town till Plakes3 kmLätt★★★☆☆
13Leden till Agios Elias kloster6 kmMedel★★★☆☆
14Vromolimnos Lake Trail2 kmLätt★★☆☆☆

1. Mandraki Trail – En vacker kustpromenad

Mandraki Trail är en riktig pärla bland Skiathos vandringsleder. Den här 5 km långa leden börjar vid Mandraki Beach och följer kusten norrut. Du kommer att gå längs klippor med fantastisk utsikt över Egeiska havet. Terrängen är mestadels platt och lätt att gå, perfekt för en avslappnad promenad.

Längs vägen passerar du flera små vikar där du kan ta ett dopp om det blir för varmt. Halvvägs finns en liten taverna där du kan pausa för en frappé och en grekisk sallad. Pro-tip: Ta med dig snorkelutrustning, det finns gott om färgglada fiskar att spana på i de kristallklara vikarna!

2. Koukounaries Nature Reserve – Genom tallskogar och våtmarker

Koukounaries Nature Reserve är en oas av grönska och lugn. Den här 3 km långa leden tar dig genom en vacker tallskog och förbi en unik sjö med bräckt vatten. Leden är väl skyltad och lätt att följa.

Särskilt spännande är området runt sjön Strofylia, där du kan spana efter sällsynta fåglar och sköldpaddor. Glöm inte att ta med kikare om du är fågelintresserad! Leden avslutas vid den berömda Koukounaries Beach, där du kan belöna dig själv med en simtur i det kristallklara vattnet.

3. Kanapitsa till Troulos Beach – Pittoresk strandvandring

Denna 4 km långa vandring tar dig längs några av Skiathos vackraste stränder. Börja vid Kanapitsa Beach och följ kustlinjen söderut. Du kommer att passera flera små stränder och vikar, var och en med sin egen charm.

Terrängen är mestadels sand och småsten, så det är en lätt vandring. Ta gärna med badskor, då vissa delar kan vara steniga. Halvvägs finns en liten hamn där lokala fiskare ofta kommer in med dagens fångst – perfekt för en färsk fisklung!

4. Leden till Kastro – Upptäck den gamla huvudstaden

Denna 7 km långa led tar dig tillbaka i tiden till Skiathos gamla huvudstad, Kastro. Leden börjar i Skiathos stad och går norrut genom olivlundar och skogar. Det är en medelssvår vandring med några branta partier.

Väl framme vid Kastro belönas du med fantastisk utsikt och fascinerande ruiner. Ta tid att utforska de gamla kyrkorna och fästningsmurarna. Glöm inte att ta med extra vatten, det finns inga vattenkällor längs vägen!

5. Aselinos Beach Trail – Avskild vandring till en gömd strand

Aselinos Beach Trail är en 5 km lång vandring som tar dig till en av Skiathos mest avskilda stränder. Leden börjar nära Troulos och går genom en vacker tallskog innan den öppnar upp sig mot havet.

Terrängen är varierande med både platta och lite brantare partier. När du når Aselinos Beach kan du njuta av lugn och ro – här finns sällan många turister. Ta med picknick och tillbringa dagen på stranden innan du vandrar tillbaka.

6. Kechria Beach Walk – Genom olivlundar till kristallklart vatten

Denna 3 km långa promenad tar dig genom vackra olivlundar till den pittoreska Kechria Beach. Leden börjar strax utanför Skiathos stad och är relativt platt och lätt att gå.

Längs vägen kan du se hur oliver odlas och kanske till och med plocka några (om ägaren ger tillstånd, förstås!). Väl framme vid stranden väntar kristallklart vatten perfekt för snorkling. Det finns en liten taverna på stranden där du kan avnjuta färsk fisk och en kall öl.

7. Lalaria Beach Trail – Utmanande vandring till Skiathos ikoniska strand

Detta är en av de mer utmanande vandringarna på Skiathos, men belöningen är stor! Den 6 km långa leden tar dig till den berömda Lalaria Beach med sina vita stenar och turkosblå vatten.

Leden börjar nära Skiathos flygplats och går genom kuperad terräng. Du kommer att behöva klättra över några klippor, så bra skor är ett måste. Väl framme vid Lalaria kan du njuta av en av Greklands mest fotograferade stränder. OBS: Det finns inga faciliteter här, så ta med allt du behöver för dagen.

8. Mount Evangelistria – Panoramautsikt över ön

Denna 8 km långa vandring tar dig upp till ett av Skiathos högsta punkter. Leden börjar vid Evangelistria-klostret och slingrar sig uppåt genom pinjeskogar.

Det är en medelssvår vandring med några branta partier, men utsikten från toppen är värd ansträngningen. Du kan se hela ön och på klara dagar även närliggande öar. Ta med kamera och njut av en picknick med utsikt!

9. Profitis Ilias – Vandring till öns högsta punkt

För den som söker en utmaning är denna 10 km långa vandring till Skiathos högsta punkt perfekt. Leden börjar i Skiathos stad och går genom varierande terräng – från olivlundar till steniga bergsstigar.

Det är en krävande vandring, så börja tidigt och ta med gott om vatten. Väl uppe belönas du med en magnifik 360-graders utsikt över hela ön och Egeiska havet. Det finns ett litet kapell på toppen där du kan ta en välförtjänt paus.

10. Xanemos Beach Trail – Vild natur och orörd kust

Denna 4 km långa vandring tar dig till den vilda och orörda Xanemos Beach på öns nordöstra sida. Leden börjar nära flygplatsen och går genom ett område med vacker, orörd natur.

Terrängen är varierande med både platta och steniga partier. Xanemos Beach är känd för sina starka vindar, vilket gör den populär bland vindsurfare. Ta med picknick och njut av den vilda naturen, men var beredd på att det kan blåsa ordentligt!

11. Banana Beach Walk – Familjevänlig strandpromenad

Perfekt för familjer eller de som söker en enkel promenad. Denna 2 km långa vandring tar dig längs den populära Banana Beach. Leden är platt och lätt att gå, perfekt för barn eller äldre.

Längs vägen finns flera tavernor och barer där du kan stanna för förfriskningar. I slutet av stranden finns en liten klippa som är perfekt för snorkling. Glöm inte solskyddet – det finns inte mycket skugga längs denna led!

12. Skiathos Town till Plakes – Historisk vandring genom byn

Denna 3 km långa vandring tar dig genom Skiathos charmiga gamla stad. Börja vid hamnen och följ de smala gränderna uppför kullen till Plakes-området.

Längs vägen passerar du flera historiska byggnader och små kyrkor. Ta tid att utforska de små butikerna och kanske stanna för en grekisk kaffe på ett av de många caféerna. Avsluta vandringen med att njuta av solnedgången från Plakes utsiktspunkt.

13. Leden till Agios Elias kloster – Andlig vandring med utsikt

Denna 6 km långa vandring tar dig till det vackra Agios Elias klostret. Leden börjar strax utanför Skiathos stad och går genom olivlundar och pinjeskogar.

Det är en medelssvår vandring med några branta partier. Klostret ligger högt uppe med fantastisk utsikt över ön. Ta tid att utforska klostret och dess vackra trädgårdar. Munkarna säljer ofta hemgjord honung och olivolja – ett perfekt souvenir!

14. Vromolimnos Lake Trail – Vacker sjöpromenad

Denna korta men vackra 2 km långa promenad tar dig runt Vromolimnos sjön. Leden är platt och lätt att gå, perfekt för en avkopplande kvällspromenad.

Sjön är hem för många fågelarter, så ta med kikare om du är intresserad av fågelskådning. Det finns flera bänkar längs vägen där du kan sitta och njuta av utsikten. På kvällen är detta en perfekt plats att se solnedgången över sjön.

Bästa tiden för vandring på Skiathos

    Den bästa tiden för vandring på Skiathos är under vår (april-maj) och höst (september-oktober). Temperaturen är då behaglig, landskapet grönskande och turistmassorna färre.

    Sommarmånaderna (juni-augusti) kan vara väldigt varma, så om du vandrar då, börja tidigt på morgonen och ta många pauser. Vintern (november-mars) kan vara regnig, men erbjuder en unik chans att se ön i ett annat ljus med färre turister.

    Packlista för din vandring

      • Bekväma vandringsskor
      • Solhatt och solglasögon
      • Solskydd
      • Vattenflaska (minst 1 liter per person)
      • Snacks eller picknick
      • Kamera
      • Badkläder och handduk (många leder slutar vid stränder)
      • Lätt regnjacka (särskilt under vår och höst)
      • Första hjälpen-kit
      • Mobiltelefon med offline karta över Skiathos

      Pro-tip: Ta med dig en påse för att plocka skräp längs vägen. Det hjälper till att hålla Skiathos vacker för framtida vandrare!

      Säkerhetstips för vandring på Skiathos

        • Informera alltid någon om din planerade rutt och förväntat återkomsttid.
        • Börja dina vandringar tidigt på dagen för att undvika eftermiddagsvärmen.
        • Ta med tillräckligt med vatten och snacks.
        • Använd ordentliga skor och bekväma kläder.
        • Håll dig till markerade leder och respektera privat egendom.
        • Ta med en offline karta eller en pålitlig vandringsapp.
        • Var uppmärksam på väderprognoser och undvik vandring vid extremt väder.
        • Respektera naturen – ta med dig allt skräp tillbaka.

        Guidade vandringsturer på ön

          Om du föredrar att vandra med en kunnig guide finns det flera alternativ på Skiathos:

          • Skiathos Hiking: Erbjuder dagliga turer till olika delar av ön.
          • Skiathos Adventure Club: Organiserar vandringar kombinerade med andra aktiviteter.
          • Grekiska Vandringsförbundet: Arrangerar regelbundna vandringar för både nybörjare och erfarna.

          Guidade turer ger dig inte bara säkerhet utan också djupare insikter i öns historia, flora och fauna. Många inkluderar även transport och måltider.

          Skiathos vandringskarta – Planera din rutt

            Innan du ger dig ut på vandring är det bra att ha en pålitlig karta. Här är några alternativ:

            • Anavasi Skiathos Hiking Map: En detaljerad karta som täcker alla vandringsleder på ön.
            • AllTrails app: Har flera Skiathos-rutter med användarrecensioner.
            • Skiathos Tourist Office: Erbjuder gratis kartor över öns populäraste vandringsleder.

            Kom ihåg att ladda ner offline-kartor om du planerar att använda din smartphone, då täckningen kan vara begränsad i vissa områden.

            Avslutningsvis, vandring på Skiathos erbjuder något för alla – från lättsamma strandpromenader till utmanande bergsvandringar. Oavsett vilken led du väljer, kommer du att belönas med fantastiska vyer, rik historia och oförglömliga upplevelser. Så snöra på dig vandringsskorna och ge dig ut för att upptäcka Skiathos dolda skatter till fots. Kali diaskedasi! (Trevlig tur!)

            Lämna en kommentar