De 14 finaste vandringslederna på Symi (Grekland)

Välkommen till Symi, en pärla bland de grekiska öarna känd för sin charmiga arkitektur och kristallklara vatten. Men Symi erbjuder mer än bara vackra vyer – här finns ett nätverk av fantastiska vandringsleder som väntar på att utforskas.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare, har Symi något för alla. I den här guiden tar vi dig med på en resa längs öns 14 finaste vandringsleder, från lugna strandpromenader till utmanande bergsklättringar.

Gör dig redo att upptäcka Symis dolda skatter till fots!

PlatsVandringsledLängd (km)SvårighetsgradPopularitet
1Pedi Bay till Agios Nikolaos Strand3,5Lätt⭐⭐⭐⭐⭐
2Symi Town till Nimborio5Medel⭐⭐⭐⭐⭐
3Panormitis Kloster Loop8Medel⭐⭐⭐⭐
4Emborios till Marathounda Strand4Lätt-Medel⭐⭐⭐⭐
5Gialos till Nanou Strand7Medel-Svår⭐⭐⭐⭐
6Chorio till Profitis Ilias Topp6Svår⭐⭐⭐⭐
7Toli Bay till Agios Vasilios3Lätt⭐⭐⭐
8Pedi till Agios Georgios Dysalonas5,5Medel⭐⭐⭐⭐
9Symi Town till Nos Strand4Lätt-Medel⭐⭐⭐
10Nimborio till Agios Emilianos Kapell2,5Lätt⭐⭐⭐
11Gialos Hamn till Faneromeni Kloster6Medel⭐⭐⭐
12Chorio till Kokkinochoma Utsiktsplats3Medel⭐⭐⭐
13Pedi till Agia Marina Strand4,5Lätt-Medel⭐⭐⭐
14Symi Town till Agios Konstantinos och Archangel Michael Roukouniotis7Medel-Svår⭐⭐⭐

1. Pedi Bay till Agios Nikolaos Strand

Den här vandringen är perfekt för nybörjare och familjer. Börja i den lugna Pedi Bay och följ den väl markerade stigen längs kusten. Terrängen är mestadels platt med några lätta stigningar. Efter ungefär 3,5 km når du den vackra Agios Nikolaos stranden. Ta med dig badkläder – den kristallklara viken är perfekt för ett svalkande dopp efter vandringen!

2. Symi Town till Nimborio

Starta din vandring i charmiga Symi Town och följ den slingrande vägen upp mot Chorio. Härifrån tar du stigen mot Nimborio. Leden erbjuder fantastiska vyer över hamnen och havet. Det är en del uppförsbacke i början, men sedan planar det ut. I Nimborio finns en trevlig taverna där du kan njuta av en välförtjänt lunch. Prova den lokala specialiteten ”Symi-räkor” – de är utsökta!

3. Panormitis Kloster Loop

Denna cirkulära rutt börjar och slutar vid det imponerande Panormitis klostret i söder. Leden tar dig genom vacker natur med olivlundar och tallskogar. Du passerar flera små kapell på vägen. Ta med extra vatten, det kan bli varmt under sommarmånaderna. Ett tips är att starta tidigt på morgonen för att undvika middagshettan.

4. Emborios till Marathounda Strand

Börja i den lilla byn Emborios och följ stigen ner mot Marathounda stranden. Leden går genom vacker natur med utsikt över havet. Det är mestadels nedförsbacke, så tänk på att spara energi för återvägen. Marathounda är en avskild strand perfekt för en picknick och simtur. Glöm inte att ta med snorkelutrustning – undervattenslivet här är fantastiskt!

5. Gialos till Nanou Strand

Detta är en av de mer utmanande vandringarna på Symi. Stigen är brant och stenig på vissa ställen, men belöningen är värt mödan. Nanou stranden är en av öns vackraste och mest avskilda. Ta med gott om vatten och snacks. Ett tips är att boka en vattentaxi för återresan om du inte känner för att vandra tillbaka.

6. Chorio till Profitis Ilias Topp

För den som söker en utmaning är detta perfekt. Stigen upp till Profitis Ilias, öns högsta punkt, är brant och krävande. Men utsikten från toppen är oslagbar – du kan se hela vägen till Rhodos på en klar dag! Starta tidigt och ta med ordentligt med vatten. Glöm inte kameran, vyerna är otroliga!

7. Toli Bay till Agios Vasilios

En kort men vacker vandring längs kusten. Börja i den pittoreska Toli Bay och följ den lätta stigen till Agios Vasilios kapellet. Leden erbjuder fantastiska vyer över havet och närliggande öar. Ta med badkläder – det finns flera fina platser för ett dopp längs vägen.

8. Pedi till Agios Georgios Dysalonas

Denna vandring tar dig till en av Symis mest spektakulära stränder. Stigen är väl markerad men kan vara brant på vissa ställen. Agios Georgios Dysalonas är en imponerande strand omgiven av höga klippor. Ta med picknick och njut av den avskilda atmosfären. Ett tips är att ta med vandringsstavar för de brantare partierna.

9. Symi Town till Nos Strand

En relativt lätt vandring som tar dig från Symi Town till den vackra Nos stranden. Leden följer kusten och erbjuder vackra vyer över bukten. Nos är en lugn strand perfekt för en avkopplande dag vid havet. Ta med solskydd – det finns inte mycket skugga på stranden.

10. Nimborio till Agios Emilianos Kapell

Denna korta vandring är perfekt för en morgon- eller kvällspromenad. Stigen är lätt att följa och tar dig till det pittoreska Agios Emilianos kapellet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Nimborio-bukten. Ta med kamera – solnedgången härifrån är magisk!

11. Gialos Hamn till Faneromeni Kloster

Börja din vandring i den livliga Gialos hamnen och följ stigen upp mot Faneromeni klostret. Leden erbjuder vackra vyer över hamnen och havet. Klostret själv är en fascinerande plats att utforska. Ta med en liten gåva (som ljus eller olivolja) om du planerar att besöka klostret – det uppskattas av munkarna.

12. Chorio till Kokkinochoma Utsiktsplats

Denna vandring tar dig till en av Symis bästa utsiktsplatser. Stigen från Chorio är väl markerad men kan vara brant på vissa ställen. Från Kokkinochoma har du en panoramautsikt över ön och omgivande hav. Ta med kikare om du har – du kan ofta se delfiner i vattnet härifrån!

13. Pedi till Agia Marina Strand

En vacker kustpromenad från Pedi till den avskilda Agia Marina stranden. Leden är relativt lätt med några lätta stigningar. Agia Marina är en lugn stenig strand perfekt för snorkling. Ta med badskor – stranden är stenig och det kan vara skarpt under vattnet.

14. Symi Town till Agios Konstantinos och Archangel Michael Roukouniotis

Denna vandring tar dig till två av Symis mest intressanta kyrkor. Stigen är brant på vissa ställen men väl värd mödan. Både Agios Konstantinos och Archangel Michael Roukouniotis erbjuder fascinerande arkitektur och historia. Ta med en ficklampa om du planerar att utforska kyrkorna – belysningen kan vara dålig.

Övriga vandringsleder på Symi

Förutom de 14 topplederna finns det många andra fina vandringsstigar på Symi. Prova till exempel den korta men vackra promenaden runt Yialos hamnen, eller utforska de gamla stenlagda åsnestigarna som förbinder olika delar av ön.

Tips för vandring på Symi

  1. Börja tidigt på morgonen för att undvika middagshettan.
  2. Ta alltid med mer vatten än du tror att du behöver.
  3. Bär stabila vandringsskor – terrängen kan vara stenig.
  4. Glöm inte solskydd, hatt och solglasögon.
  5. Ta med en karta eller ladda ner en vandringsapp – mobilsignalen kan vara svag på vissa delar av ön.

Bästa tiden för vandring på Symi

Den bästa tiden för vandring på Symi är vår (april-maj) och höst (september-oktober). Temperaturen är då behaglig och naturen är som vackrast. Undvik om möjligt att vandra under de hetaste sommarmånaderna juli och augusti.

Utrustning du behöver för vandring på Symi

  • Bekväma vandringsskor
  • Ryggsäck
  • Vattenflaska
  • Solskydd (kräm, hatt, solglasögon)
  • Karta eller vandringsapp
  • Energirik matsäck
  • Första hjälpen-kit
  • Kamera för att fånga de vackra vyerna

Säkerhetsåtgärder vid vandring på Symi

  1. Informera alltid någon om din planerade rutt och förväntade återko
  2. Vandra helst inte ensam, särskilt på de mer avlägsna lederna.
  3. Kolla väderprognosen innan du ger dig ut – undvik vandring under extremt varma dagar eller när det finns risk för åskväder.
  4. Håll dig till markerade leder och respektera privat egendom.
  5. Ta med en powerbank för din mobiltelefon – det kan vara långt mellan laddningsmöjligheterna.
  6. Lär dig några grundläggande grekiska fraser – det kan vara till hjälp om du behöver fråga om vägen eller söka hjälp.

Vandring på Symi är ett fantastiskt sätt att upptäcka öns skönhet och rika historia. Från de pittoreska kuststigarna till de utmanande bergsvandringarna finns det något för alla smaker och erfarenhetsnivåer. Kom ihåg att respektera naturen, ta med dig allt skräp tillbaka och njut av den unika upplevelsen som vandring på denna vackra grekiska ö erbjuder.

Oavsett vilken led du väljer, kommer du att belönas med fantastiska vyer, rik historia och oförglömliga upplevelser. Så snöra på dig vandringsskorna, fyll vattenflaskan och ge dig ut på äventyr på Symis vackra stigar. Vem vet, kanske hittar du din egen favoritplats längs vägen – en gömd vik, en övergiven kyrka eller helt enkelt den perfekta utsikten över det glittrande Egeiska havet.

Kom ihåg att ta det lugnt, njuta av omgivningarna och verkligen absorbera den unika atmosfären som Symi har att erbjuda. Det är inte bara vandringen i sig som är målet, utan hela upplevelsen av att utforska denna magiska ö till fots.

Så, är du redo att upptäcka Symis dolda skatter? Packa din ryggsäck, ta på dig dina bekvämaste vandringsskor och ge dig ut på ett äventyr du sent kommer att glömma. Symi väntar på dig med öppna armar och oändliga möjligheter till upptäckter och äventyr. God tur och glad vandring!

Lämna en kommentar