De 14 finaste vandringslederna på Paxos

Välkommen till Paxos, en liten pärla i Joniska havet där vackra vandringsleder väntar på att upptäckas!

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, har Paxos något att erbjuda alla. Från dramatiska kustpromenader till lugna stigar genom olivlundar, kommer du att bli förälskad i öns naturliga skönhet.

I den här guiden tar vi dig med på en resa genom de 14 finaste vandringslederna på Paxos. Så snöra på dig vandringsskorna och låt oss ge oss ut på ett äventyr du sent kommer att glömma!

1. Erimitis-klipporna – En spektakulär kustpromenad

Den här vandringen är en riktig höjdare! Du börjar i Magazia och följer kustlinjen söderut. Terrängen är lite knepig med steniga partier, så bra skor är ett måste. Men oj, vilka vyer du får! Dramatiska klippor stupar rakt ner i det turkosblå havet. Ungefär halvvägs finns en liten vik där du kan ta ett dopp om du blir varm. Glöm inte kameran – solnedgången härifrån är magisk!

Längd: Cirka 5 km tur och retur Svårighetsgrad: Medel Tips: Ta med extra vatten och en picknick att njuta av vid klipporna.

2. Gaios till Mongonissi – Genom olivlundar och strandvikar

Den här vandringen tar dig från Paxos charmiga huvudstad Gaios till den vackra Mongonissi-stranden. Du går genom gamla olivlundar och förbi små strandvikar. Leden är väl markerad och mestadels platt, perfekt för en avslappnad promenad. På vägen passerar du flera tavernor där du kan stanna för en grekisk sallad eller en kall frappé.

Längd: Cirka 4 km enkel väg Svårighetsgrad: Lätt Tips: Ta en båttur tillbaka till Gaios för att se kusten från ett annat perspektiv.

3. Lakka till Orkos Beach – Dramatiska klippor och kristallklart vatten

Starta i den pittoreska byn Lakka och följ kustlinjen norrut. Leden går längs klippkanten med fantastisk utsikt över havet. När du kommer fram till Orkos Beach belönas du med en av öns vackraste stränder. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling.

Längd: Cirka 3 km enkel väg Svårighetsgrad: Medel Tips: Ta med snorkelutrustning för att utforska undervattensvärlden vid Orkos Beach.

4. Loggos till Kipos Beach – En pittoresk byvandring

Börja i den charmiga fiskebyn Loggos och vandra söderut längs kusten. Du passerar flera små vikar innan du når den vackra Kipos Beach. Leden går delvis genom olivlundar och erbjuder vackra vyer över havet. I Loggos finns flera tavernor där du kan avsluta dagen med en god middag.

Längd: Cirka 2,5 km enkel väg Svårighetsgrad: Lätt Tips: Stanna vid någon av vikarna på vägen för ett svalkande dopp.

5. Tripitos Arch Trail – Vandring till Paxos ikoniska stenvalv

Den här vandringen tar dig till en av Paxos mest ikoniska sevärdheter – Tripitos stenvalv. Leden börjar nära Ozias och går genom olivlundar innan den når kusten. Själva stenvalvet är imponerande och ett perfekt fotomotiv. Var försiktig när du närmar dig valvet, då klipporna kan vara hala.

Längd: Cirka 3 km tur och retur Svårighetsgrad: Medel Tips: Gå tidigt på morgonen för att undvika värmen och få de bästa fotomöjligheterna.

6. Magazia till Erimitis Beach – Genom frodig vegetation till en dold strand

Starta i byn Magazia och vandra genom frodig vegetation ner till den avskilda Erimitis Beach. Leden är brant på vissa ställen men belöningen är värt mödan. Stranden är vacker med sitt turkosa vatten och omgivande klippor. Observera att stranden kan försvinna vid högvatten.

Längd: Cirka 4 km tur och retur Svårighetsgrad: Medel till svår Tips: Ta med badskor då stranden är stenig.

7. Fontana Village Loop – En charmig rundtur i Paxos inland

Upptäck Paxos charmiga inland med denna rundtur som börjar och slutar i den pittoreska byn Fontana. Du vandrar genom olivlundar, förbi gamla stenkyrkor och får en inblick i det traditionella grekiska ölivet. Det finns flera tavernor i Fontana där du kan avsluta vandringen med en välförtjänt måltid.

Längd: Cirka 5 km rundtur Svårighetsgrad: Lätt Tips: Besök det lokala olivoljemuseet i Magazia på vägen för att lära dig mer om öns olivtradition.

8. Gaios till Mongonissi Lighthouse – Vacker utsikt över Joniska havet

Vandra från Gaios hamn söderut längs kusten till Mongonissi fyren. Leden erbjuder fantastiska vyer över Joniska havet och de närliggande öarna. Vid fyren finns en perfekt picknickplats med panoramautsikt.

Längd: Cirka 6 km tur och retur Svårighetsgrad: Medel Tips: Ta med kikare för att spana efter delfiner i havet.

9. Ozias till Glyfada Beach – En avkopplande promenad till en avskild strand

Börja i den lilla byn Ozias och vandra genom olivlundar ner till den vackra Glyfada Beach. Leden är relativt lätt och perfekt för en avslappnad promenad. Stranden är ofta nästan tom och perfekt för den som söker lite lugn och ro.

Längd: Cirka 3 km enkel väg Svårighetsgrad: Lätt Tips: Ta med picknick och tillbringa en hel dag på stranden.

10. Lakka till Plani Beach – Genom olivlundar till en perfekt picknickplats

Vandra från den charmiga byn Lakka genom vackra olivlundar till den lilla Plani Beach. Leden är lätt att följa och erbjuder vackra vyer över landskapet. Plani Beach är perfekt för en picknick med sin avskilda läge och kristallklara vatten.

Längd: Cirka 2 km enkel väg Svårighetsgrad: Lätt Tips: Ta med snorkelutrustning för att utforska undervattenslivet vid stranden.

11. Loggos till Marmari Beach – En lugn vandring längs norra kusten

Börja i den pittoreska fiskebyn Loggos och följ kusten norrut till den vackra Marmari Beach. Leden går genom olivlundar och erbjuder vackra vyer över havet. Marmari Beach är perfekt för bad och solbad.

Längd: Cirka 3 km enkel väg Svårighetsgrad: Lätt till medel Tips: Stanna i Loggos på vägen tillbaka för en god middag vid hamnen.

12. Gaios till Galazio Viewpoint – Panoramautsikt över öns huvudstad

Den här korta men branta vandringen tar dig från Gaios upp till Galazio utsiktspunkt. Härifrån får du en fantastisk panoramautsikt över Gaios, hamnen och de omkringliggande öarna. Perfekt för solnedgångsfotografering!

Längd: Cirka 2 km tur och retur Svårighetsgrad: Medel (på grund av brant stigning) Tips: Ta med ficklampa om du planerar att stanna för solnedgången.

13. Harami Beach till Avlaki – En vacker kustvandring i söder

Vandra längs södra kusten från Harami Beach till den lilla viken Avlaki. Leden erbjuder vackra vyer över havet och passar bra för den som vill kombinera vandring med bad. Det finns flera små vikar längs vägen där du kan ta ett dopp.

Längd: Cirka 4 km tur och retur Svårighetsgrad: Medel Tips: Ta med vattensko då vissa delar av leden kan vara steniga.

14. Mogonissi till Vreka Beach – Genom grönskande natur till en gömd vik

Starta vid Mongonissi Beach och vandra genom grönskande natur till den dolda Vreka Beach. Leden är lätt att följa och går genom vacker natur. Vreka Beach är en liten och charmig stenig strand, perfekt för den som söker lite avskildhet.

Längd: Cirka 3 km tur och retur Svårighetsgrad: Lätt Tips: Ta med snorkelutrustning, vattnet vid Vreka Beach är perfekt för snorkling.

Topplista över vandringsleder på Paxos:

PlaceringVandringsledLängdSvårighetsgradPopularitet
1Erimitis-klipporna5 kmMedel★★★★★
2Gaios till Mongonissi4 kmLätt★★★★☆
3Lakka till Orkos Beach3 kmMedel★★★★☆
4Tripitos Arch Trail3 kmMedel★★★★☆
5Loggos till Kipos Beach2,5 kmLätt★★★★☆
6Gaios till Galazio Viewpoint2 kmMedel★★★★☆
7Magazia till Erimitis Beach4 kmMedel-Svår★★★★☆
8Fontana Village Loop5 kmLätt★★★☆☆
9Gaios till Mongonissi Lighthouse6 kmMedel★★★☆☆
10Ozias till Glyfada Beach3 kmLätt★★★☆☆
11Lakka till Plani Beach2 kmLätt★★★☆☆
12Loggos till Marmari Beach3 kmLätt-Medel★★★☆☆
13Harami Beach till Avlaki4 kmMedel★★★☆☆
14Mogonissi till Vreka Beach3 kmLätt★★★☆☆

Bästa tidpunkten för vandring på Paxos

Paxos är perfekt för vandring under vår och höst. April till juni och september till oktober erbjuder behagliga temperaturer och mindre turister. Sommarmånaderna juli och augusti kan vara väldigt varma, så om du vandrar då, gör det tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Vintern kan vara regnig men erbjuder en grön och frodig ö för den som inte har något emot lite väta.

Packlista för vandring på Paxos

  • Bekväma vandringsskor med bra grepp
  • Vattenflaska (minst 1 liter per person)
  • Solhatt och solglasögon
  • Solkräm med hög faktor
  • Lätt regnjakka (särskilt under vår och höst)
  • Kamera för att fånga de fantastiska vyerna
  • Badkläder och handduk (för spontana dopp)
  • Energirika snacks eller frukt
  • Grundläggande första hjälpen-kit
  • Mobiltelefon med offline-karta över ön

Säkerhetstips för vandring på grekiska öar

  • Informera alltid någon om din planerade rutt och förväntade återkomsttid
  • Börja dina vandringar tidigt för att undvika middagshettan
  • Ta med mer vatten än du tror att du behöver
  • Använd solskydd och täckande kläder för att undvika solbränna
  • Var uppmärksam på väderförhållanden och undvik vandring vid extremt väder
  • Håll dig till markerade leder och respektera privat egendom
  • Ta med dig allt skräp tillbaka – lämna bara fotspår!

Guidade vandringsturer på Paxos

Flera lokala guider erbjuder organiserade vandringsturer på Paxos. Dessa turer ger dig inte bara expertkunskap om öns flora, fauna och historia, utan säkerställer också att du hittar de bästa och säkraste rutterna. Populära guider inkluderar ”Paxos Walks” och ”Paxos Trekking Adventures”. Priserna varierar men ligger oftast mellan 30-50 euro per person för en halvdagstur.

Vandring med barn på Paxos

Paxos erbjuder flera barnvänliga vandringsleder:

  • Fontana Village Loop är perfekt för familjer med sin lätta terräng och intressanta sevärdheter.
  • Gaios till Mongonissi är en relativt platt sträcka med möjlighet till strandpauser.
  • Lakka till Plani Beach är kort och slutar vid en perfekt picknickstrand.

Tips för vandring med barn:

  • Ta med gott om snacks och vatten
  • Planera för frekventa pauser
  • Gör vandringen rolig med skattjakter eller naturobservationer
  • Välj kortare rutter och var flexibel med planen

Bästa utsiktsplatserna för vandrare på Paxos

  1. Erimitis-klipporna: Fantastisk utsikt över dramatiska klippor och solnedgångar.
  2. Tripitos Arch: Ikonisk vy över det naturliga stenvalvet.
  3. Galazio Viewpoint: Panoramautsikt över Gaios och omkringliggande öar.
  4. Mongonissi Lighthouse: Vidsträckt vy över Joniska havet.
  5. Planos utsiktspunkt: Vacker utsikt över Lakka-bukten.

För den äventyrlige finns det också möjlighet att vandra upp till Paxos högsta punkt, Agios Isavros, på 231 meter över havet. Härifrån får du en fantastisk 360-graders vy över hela ön och det omgivande havet.

Kom ihåg att respektera naturen och lokalbefolkningen när du utforskar dessa fantastiska platser. Ta med dig ditt skräp, håll dig till markerade leder och njut av den fantastiska naturen på Paxos!

Att vandra på Paxos är ett underbart sätt att upptäcka öns skönhet och charm. Oavsett om du föredrar utmanande kustvandringar eller lugna promenader genom olivlundar, finns det något för alla. Med dessa 14 vandringsleder och extra tips är du väl förberedd för ditt vandringsfäventyr på Paxos. Glöm inte att ta det lugnt, njuta av vyerna och låta öns magiska atmosfär fylla dig med energi och glädje. God tur på dina vandringar!

Lämna en kommentar