Greklands grönaste öar – Topp 15 lista! Lummiga platser bortom turiststråken

Grekland är känt för sina vackra öar med kritvita stränder och turkosblått vatten. Men visste du att det också finns många grönskande öar? Jag har rest runt i Grekland och upptäckt paradis fulla av frodig natur.

Du kommer att älska de gröna öarna i Grekland med sina frodiga skogar, vattenfall och vandringsleder. På min resa har jag hittat 15 öar som sticker ut med sin grönska. Vare sig du gillar att vandra, bada eller bara koppla av i naturen så finns det något för dig. Låt mig visa dig mina favoriter!

1. Korfu (den smaragdgröna ön)

Korfu är verkligen Greklands grönaste ö. När du landar slås du av hur frodig och grönskande ön är. Olivlundar och cypresser täcker landskapet så långt ögat kan nå.

Jag älskar att vandra på Korfu. Du hittar massor av fina vandringsleder på Korfu som tar dig genom vackra skogar och upp på utsiktsplatser. Missa inte att gå upp till Pantokrator, öns högsta berg.

Stränderna på Korfu är magiska. Min favorit är Myrtiotissa med sin mjuka sand och kristallklara vatten. Ta med dig picknick och spendera en hel dag där.

I Korfu stad känner du historiens vingslag. Gå runt i de trånga gränderna och beundra den venetianska arkitekturen. Kolla in det gamla fortet – utsikten därifrån är fantastisk!

Glöm inte att prova den lokala maten. Jag rekommenderar pastitsada, en god pastarätt med kyckling. Avsluta kvällen med ett glas kumquat-likör, en specialitet från ön. För mer tips, läs vår guide om saker att göra på Korfu.

2. Samos (frodig och bergig)

Samos är en grön pärla i Egeiska havet. Du kommer att häpna över öns frodiga natur och dramatiska landskap. Samos har jättefin vandring – det finns massor av stigar att utforska.

Tallskogar täcker stora delar av ön. Du kan gå på upptäcktsfärd i timmar utan att träffa på en enda själ. Känslan av lugn och ro är obeskrivlig.

Bergen på Samos är imponerande. Det högsta, Kerkis, når över 1400 meter över havet. Utsikten från toppen är helt fantastisk – jag rekommenderar verkligen en tur dit upp.

Trots all grönska finns det gott om vackra stränder på Samos. Mina favoriter ligger på södra kusten. Där hittar du både långa sandstränder och mysiga vikar.

Glöm inte att besöka några av de charmiga byarna i bergen. De bjuder på en genuin grekisk atmosfär och fantastisk mat. Prova den lokala muskatvinerna – de är en upplevelse i sig!

För mer tips, läs vår guide om saker att göra på Samos.

3. Thassos (den norra Egeiska juvelen)

Thassos är en dold pärla bland de grekiska öarna. Du hittar den längst upp i norr, och den lever verkligen upp till sitt smeknamn ”Egeiska havets gröna juvel”.

Vandringen är fin här. Öns högsta topp, Hypsarion, når 1 206 meter över havet. Det finns massor av fina vandringsleder på Thassos för både nybörjare och erfarna vandrare.

När du är på Thassos, missa inte chansen att smaka på den lokala honungen och olivoljan. De är fantastiska! Jag brukar alltid ta med mig några burkar hem.

Stränderna på Thassos är något alldeles extra. Du har många att välja mellan, och vattnet är kristallklart. Min favorit är Golden Beach – den är perfekt för en avkopplande dag i solen.

Om du gillar historia kommer du att älska Thassos. Ön är full av antika platser att utforska. Jag rekommenderar starkt ett besök till den antika agoran i Limenas.

4. Poros – Grönskande ö med kristallklart vatten

Poros är en grönskande pärla bland de grekiska öarna. Här möts du av frodig natur och kristallklart vatten som lockar till bad och avkoppling.

Många gillar Poros långa sandstränder och mysiga vikar. Askeli Beach är en favorit där du kan sola och bada hela dagen. Ta med dig en picknick och njut av det turkosa vattnet!

Du hittar enkelt din egen lilla oas på Poros. Strosa runt bland olivlundar och citronträd, hyr en cykel och utforska öns gröna inland, eller upptäck någon av Poros vandringsleder. Det finns massor att upptäcka!

På kvällarna rekommenderar jag en promenad längs hamnen. Här kan du mingla med lokalbefolkningen och smaka på färsk fisk och skaldjur i någon av de mysiga tavernorna.

Poros charm ligger i dess lugna tempo och vackra natur. Ta dig tid att verkligen njuta av ön och dess grönskande landskap. Det är en perfekt plats för dig som vill koppla av och ladda batterierna i en vacker miljö.

5. Paxos (Den frodiga ön)

Paxos är en liten pärla bland de joniska öarna. Du kommer att älska dess grönskande landskap och lugna atmosfär. Ön är känd som ”Olivlundarnas ö” på grund av sina vidsträckta olivodlingar.

När du utforskar Paxos, kommer du att mötas av en blandning av dramatiska klippor och frodiga dalar. Den västra kusten är särskilt vacker med sitt mjuka, bördiga landskap.

Jag rekommenderar att du hyr en cykel eller skoter för att utforska öns gröna inland. Du kommer att bli förtrollad av de ändlösa olivlundarna och de pittoreska byarna.

En av mina favoritplatser på ön är Antipaxos, en närliggande mindre ö. Här hittar du kristallklart vatten och några av Greklands vackraste stränder.

På Paxos kan du njuta av en perfekt blandning av natur och kultur. Du kommer att uppskatta det lugnare tempot och den orörda skönheten som denna gröna ö erbjuder.

6. Skiathos (vackra stränder och klara vatten)

Skiathos är en perfekt ö för dig som älskar sol och bad. Du hittar över 60 fantastiska stränder här, med vit eller gyllene sand och kristallklart vatten.

Jag rekommenderar att du besöker Koukounaries beach, öns största och mest kända strand. Här kan du slappa på stranden, ta en drink på en strandbar eller prova på vattensporter.

Vill du ha lite mer lugn och ro? Då ska du kolla in någon av de mindre stränderna. Du kommer garanterat hitta en plats där du kan koppla av i fred.

Förutom stränder bjuder Skiathos på vacker natur. Ta en promenad genom pinjeskogarna eller hyr en båt och utforska kusten. Du kommer inte bli besviken!

Missa inte att ta ett dopp i det kristallklara vattnet. Det är verkligen som att bada i en swimmingpool, fast bättre! Packa solkräm, badkläder och en bra bok, så är du redo för en perfekt dag på stranden.

7. Skopelos (förtrollande landskap)

Skopelos är verkligen en av Greklands gröna juveler. Du kommer att bli hänförd av öns förtrollande landskap med täta pinjeskogarna och olivlundar som täcker större delen av ön.

Jag älskar att vandra längs de slingrande stigarna här. Du hittar massor av gömda vikar och stränder längs kusten. Hovolo Beach är en av mina favoriter – den har till och med listats som en av Greklands vackraste stränder.

Glöm inte att besöka den charmiga huvudstaden Skopelos Town. Här kan du strosa runt i de smala gränderna och beundra de vita husen med blå detaljer. Det finns gott om mysiga tavernor där du kan smaka på lokala specialiteter.

Om du gillar ”Mamma Mia!” kommer du känna igen dig här. Flera scener spelades in på ön, inklusive den berömda bröllopskyrkan. Du kan faktiskt besöka den – utsikten därifrån är otrolig!

Skopelos är perfekt för dig som vill ha en lugnare semester omgiven av vacker natur. Du kommer garanterat att bli förälskad i öns gröna charm och avslappnade atmosfär.

8. Agistri (Bad, grönska och god mat)

Agistri är en av Greklands grönaste öar. Här möts du av vackra tallskogar som sträcker sig ända ner till havet. Det är en liten pärla på bara 14 kvadratkilometer.

När du besöker Agistri kan du njuta av kristallklart vatten och klippbad. Jag rekommenderar att du tar dig till någon av de steniga plattformarna längs kusten. Där kan du sänka dig ner i härliga pooler med klart vatten.

Vill du ha en mer traditionell strand finns det en familjevänlig sandstrand i Skala. Det är perfekt om du reser med barn eller bara föredrar mjuk sand under fötterna.

Efter en dag på stranden är det dags för god mat. Prova någon av de lokala tavernorna i Skala. Där serveras färsk fisk och andra grekiska läckerheter. Missa inte att smaka på den lokala olivoljan – den är fantastisk!

Du tar dig enkelt till Agistri från Aten. Det är bara 55 minuter med båt från Pireus. Det gör ön perfekt för en dagsutflykt eller en kort weekendresa.

9. Kefalonia (hem till spektakulära grottor)

Kefalonia är en grönskande pärla i det Joniska havet. Jag blev helt betagen av öns naturliga skönhet när jag besökte den.

Du kommer att älska de vita stränderna och det kristallklara vattnet. Men det som verkligen gör Kefalonia speciell är dess fantastiska grottor.

Missa inte Drogarati-grottan! Den är över 150 miljoner år gammal och har otroliga stalaktiter. Jag blev mållös när jag såg dem första gången.

En annan favorit är Melissani-grottan. Du får åka båt på en underjordisk sjö omgiven av vackra formationer. Det känns som att vara i en sagovärld!

Utöver grottorna har Kefalonia charmiga byar och lokala vingårdar. Jag rekommenderar att du hyr en bil och utforskar ön på egen hand.

Ta dig tid att besöka huvudstaden Argostoli också. Där finns ett intressant arkeologiskt museum som ger dig en inblick i öns historia.

10. Zakynthos (Skeppsvraksstranden)

Zakynthos är en grön pärla i Joniska havet. Jag har besökt ön flera gånger och blir alltid lika imponerad av dess skönhet.

Den mest kända stranden på Zakynthos är utan tvekan Navagio Beach, även kallad Skeppsvraksstranden. Här ligger ett rostigt skeppsvrak på den vita sandstranden, omgiven av höga klippor.

När du ser stranden från utsiktsplatsen ovanför kommer du att tappa andan. Det turkosa vattnet kontrasterar perfekt mot den vita sanden och de gröna klipporna.

För att komma till stranden måste du ta en båttur. Mitt tips är att åka tidigt på morgonen för att undvika trängsel. Ta med dig vatten och solskydd, för det finns ingen skugga på stranden.

Förutom Skeppsvraksstranden erbjuder Zakynthos många andra vackra stränder. Du kan också utforska öns gröna inland med olivlundar och vingårdar.

Om du gillar att vandra finns det flera fina leder på ön. Det är ett perfekt sätt att upptäcka Zakynthos naturliga skönhet bortom stränderna.

11. Lefkada (Den gröna vattensportsön)

Lefkada är en riktig pärla bland de grekiska öarna. Du kommer att bli förtrollad av dess grönskande berg och azurblåa hav. Jag har själv vandrat genom olivlundar och över dramatiska klippor här – en upplevelse jag sent ska glömma!

Ön är ett paradis för vattensportsentusiaster. I Vassiliki har du perfekta förhållanden för segling. Jag rekommenderar att du testar vindsurfing eller kitesurfing också – det är otroligt kul!

En av mina favoritplatser på Lefkada är stränderna. Du måste besöka några av de tio bästa. Porto Katsiki är en av de vackraste jag sett, med kristallklart vatten och imponerande klippor.

Missa inte att utforska de pittoreska bergsbyarna. På kvällen kan du njuta av en god måltid under stjärnorna. Det är precis så avkopplande som det låter!

Lefkada är lätt att ta sig till. Du kan faktiskt köra bil hit via en bro från fastlandet. Det gör ön unik bland de grekiska öarna.

12. Lesbos (det gröna paradiset)

Lesbos är verkligen en grön pärla i Egeiska havet. Jag blev förvånad över hur frodig ön är när jag först besökte den. Den östra sidan är särskilt grön med löv- och barrskogar som täcker landskapet.

Du kommer att älska att utforska de miljontals olivträd som pryder ön. Det känns som att vandra genom en ändlös olivlund ibland. Ta med dig en picknickkorg och njut av en lugn stund under trädkronorna.

Vill du ha en aktiv semester? Då är Lesbos perfekt för dig. Lesbos är utmärkt för vandring med sina slingrande stigar genom den grönskande naturen. Jag rekommenderar att hyra en bil för att utforska de bästa platserna.

Missa inte att smaka på den lokala maten. Olivoljan och osten här är fantastisk. Prova också ouzon – Plomari på södra delen av ön är känt för sin ouzo.

Lesbos erbjuder en perfekt mix av natur, kultur och avkoppling. Du kommer garanterat att bli förälskad i öns gröna charm precis som jag blev.

13. Kalymnos (klättring och naturens skönhet)

Kalymnos är en dröm för klättrare som du. Jag har själv upplevt öns imponerande landskap med kalkstensklippor och taklistar. Det är perfekt för klättring på stenen.

Du hittar populära klätterställen som Odyssey, Grande Grotta och Kasteli. Mitt tips är att besöka Galatiani om du vill klättra i lugn och ro.

Men Kalymnos erbjuder mer än bara klättring. Du kan utforska förtrollande grottor och besöka underbara stränder. Jag rekommenderar att du tar en tur till de pittoreska byarna också.

För en annorlunda upplevelse kan du dyka bland gamla skeppsvrak på havsbottnen. Det är verkligen fascinerande!

Bor du i Myrties eller Massouri har du ett bra utgångsläge för dina äventyr. Härifrån kan du enkelt nå de bästa klätterplatserna och stränderna.

14. Samothraki (äventyrens ö)

Samothraki är en dold pärla bland de grekiska öarna. Du kommer att älska dess vilda natur och spännande terräng. Jag har vandrat längs öns bergsstigar och kan intyga att utsikten är magisk.

Här finns det mäktiga berget Fengari, Egeiska havets högsta topp. Att bestiga det är en utmaning, men belöningen är fantastisk. Tro mig, soluppgången från toppen är något du sent kommer att glömma.

Vattenfallen på Samothraki är en annan höjdpunkt. Ta med dig badkläder och hoppa i de svalkande poolerna. Det finns inget bättre sätt att svalka sig en varm sommardag.

För dig som gillar historia är öns antika ruiner ett måste. Helgedomen Samothrake är särskilt imponerande. Jag blev mållös när jag såg den för första gången.

Stränderna på Samothraki är orörda och lugna. Du hittar lätt en egen plats att koppla av på. Mitt tips är att ta med picknick och tillbringa en hel dag vid havet.

15. Symi (pastellfärgade hus och charm)

Symi är en riktig pärla bland de grekiska öarna. När du anländer till hamnen möts du av en fantastisk syn – pastellfärgade hus som klättrar uppför bergssidorna. Det känns som att kliva rakt in i en saga!

Jag älskar att strosa runt i de smala gränderna här. Överallt ser du vackra neoklassiska byggnader i mjuka färger som rosa, gult och blått. Det är som att hela ön är målad i pastellfärger!

Sagornas ö kallar många Symi, och det är lätt att förstå varför. Atmosfären är verkligen magisk. Du kommer att känna dig helt avslappnad här.

Missa inte att ta ett dopp i det kristallklara vattnet. Jag rekommenderar att hyra en båt för att utforska de idylliska badvikarna runt ön. Det är ett minne för livet!

På kvällarna är det härligt att sitta på en taverna i hamnen och njuta av färsk fisk och ett glas lokalproducerat vin. Utsikten över de upplysta husen är oslagbar.

16. Ikaria (ön för långt liv)

Har du hört talas om ön där folk lever längre? Det är Ikaria, en av Greklands mest säregna öar. Här hittar du en plats där tiden verkar stå still.

Jag blev förvånad över hur lugnt tempot var när jag först kom hit. Folk är uppe sent och tar dagen som den kommer. Det är som att stressen inte finns här.

Vad är hemligheten bakom deras långa liv? Det handlar om en blandning av saker. Maten är en viktig del – du kommer att älska den färska, lokala kosten. Och glöm inte de terapeutiska varma källorna!

Men det är inte bara det fysiska. Ikariaborna har en speciell inställning till livet. De värdesätter gemenskap och tar tid för varandra. Du kommer att känna dig välkommen från första stund.

Så om du vill uppleva en annan rytm i livet, är Ikaria perfekt. Kanske lär du dig några knep för ett längre liv medan du är här!

17. Alonissos (måbra-ön, idealisk för dykning)

Alonissos är en gömd pärla bland de grekiska öarna. Jag blev förälskad i dess orörda natur och kristallklara vatten första gången jag besökte.

Du kommer älska att utforska den marina nationalparken här. Det är ett paradis för dykare och snorklare. Jag såg till och med en sällsynt medelhavssjälv under en dyktur!

Vill du ha en unik upplevelse? Kolla in undervattensmuseet nära ön Peristera. Det ligger på 30 meters djup och är helt otroligt.

Alonissos är perfekt för dig som vill må bra och varva ner. Alonissos har otroligt vackra stränder och mysiga byar att utforska. Missa inte att prova den lokala maten – den är superb!

Efter en dag av äventyr brukar jag gärna slappna av på en traditionell ouzeria. Det är ett härligt sätt att avsluta dagen och smälta alla intryck.

Klimat och väder

Greklands grönaste öar har ett unikt klimat som formar deras frodiga landskap. Låt mig berätta om vädret och de bästa tiderna att besöka dessa grönskande pärlor.

Vad gör de här grekiska öarna så gröna och lummiga?

Du kanske undrar varför vissa grekiska öar är så gröna. Det beror på en perfekt blandning av regn och sol. Jag har sett hur vinterregnen ger öarna liv. Bergen fångar upp fukten och skapar mikroklimat.

På Korfu möts du av cypress- och olivlundar. Ön får mest regn i Grekland. Kefalonia imponerar med sina täta skogar. Skogbeklädda Skopelos är en dold pärla jag älskar.

Medelhavsklimatets påverkan

Medelhavsklimatet formar öarnas grönska. Du får njuta av milda, regniga vintrar och varma, torra somrar. Jag har märkt hur det gynnar både växtligheten och turismen.

Våren exploderar i färger med vilda blommor. Sommaren är perfekt för sol och bad. På hösten färgas landskapet i varma toner. Vintern är mild men kan överraska med snö på högre höjder.

Bästa tidpunkterna att besöka

Vill du se öarna när de är som grönast? Då rekommenderar jag våren, från mars till maj. Naturen vaknar till liv och temperaturen är behaglig.

Tidig höst, september och oktober, är också fin. Du får fortfarande varmt väder men slipper sommarens värmeböljor. Vintern kan vara regnig men passar dig som vill uppleva öarna i lugn och ro.

Undvik juli och augusti om du inte gillar trängsel och hetta. Jag föredrar maj eller september för bästa balans mellan väder och folkmängd.

Flora och fauna

Greklands gröna öar erbjuder en fascinerande blandning av växter och djur. Du kommer att möta unika arter som anpassat sig till öarnas klimat och landskap.

Unika växtarter

På de gröna öarna hittar du en mängd spännande växter. Olivträd är vanliga och ger karaktär åt landskapet. Du kan se träd som är flera hundra år gamla! Jag älskar doften av vild oregano och timjan som växer fritt.

Myrten är en annan typisk växt. Den har vackra vita blommor och används ofta i bröllopsdekorationer. På vissa öar finns även orkidéer som blommar på våren.

Många öar har också unika arter som inte finns någon annanstans. Till exempel växer det sällsynta drakträd på Kreta. Det är verkligen häftigt att se!

Djurlivets mångfald

Öarnas djurliv är lika spännande som växtlivet. Du kan få syn på vilda getter som klättrar på klipporna. De är otroligt skickliga och jag har ofta undrat hur de klarar sig på de branta sluttningarna.

I havet runt öarna simmar delfiner och havssköldpaddor. Att se en sköldpadda lägga ägg på stranden är en upplevelse du sent kommer att glömma.

Fågellivet är rikt, särskilt under vår och höst när flyttfåglar passerar. Ta med kikare och se hur många arter du kan upptäcka! Jag har sett flamingos, pelikaner och till och med örnar på mina resor.

Vanliga frågor

Många undrar över Greklands öar och deras unika egenskaper. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna jag får om de gröna pärlorna i Egeiska havet.

Vilka är de största öarna i Grekland sett till ytan?

Kreta är den största ön i Grekland. Den följs av Evia, Lesbos och Rhodos. Jag har besökt alla dessa öar och kan intyga att de är imponerande stora med massor att upptäcka.

Kreta är nästan som ett eget litet land med sina 8 336 km². Du kan lätt tillbringa flera veckor här utan att se allt.

Vilken ö anses vara den vackraste i Grekland?

Det är en svår fråga eftersom skönhet ligger i betraktarens öga. Men Santorini brukar ofta nämnas som en av de vackraste.

Jag tycker personligen att Korfu är svårslagen med sin smaragdgröna natur. Paxos charm är också helt magisk.

Vilka grekiska öar har tillgång till flygplatser?

Många av de större öarna har egna flygplatser. Rhodos, Kreta, Korfu och Samos har alla internationella flygplatser.

Mindre öar som Poros och Paxos nås enklast med båt. Det är en del av charmen tycker jag – att sakta närma sig ön över vattnet.

Lämna en kommentar