Att göra på Chios – 20 aktiviteter & sevärdheter

Chios är en charmig grekisk ö med massor att erbjuda. Du kommer att upptäcka en perfekt blandning av historia, natur och kultur här. Från pittoreska byar till vackra stränder finns det något för alla smaker.

På Chios hittar du över 20 spännande aktiviteter och sevärdheter som gör din resa minnesvärd. Jag har själv utforskat ön och kan ge dig mina bästa tips. Vare sig du gillar att bada, äta god mat eller lära dig om öns rika historia kommer du inte bli besviken.

Låt mig guida dig genom det bästa Chios har att erbjuda!

1. Utforska Nea Moni klostret

Ett måste när du besöker Chios är Nea Moni klostret. Jag blev helt fascinerad av dess långa och spännande historia. Det är ett UNESCO världsarv, och det märks verkligen varför när du kommer dit.

Klostret ligger centralt på ön och är lätt att nå. Jag rekommenderar att du planerar ditt besök noga. Öppettiderna är 08.00-13.00 på förmiddagen och 16.00-20.00 på eftermiddagen.

När du går runt i klostret, ta dig tid att beundra de fantastiska freskerna på väggarna. De är flera hundra år gamla och verkligen imponerande. Jag stod länge och bara tittade på detaljerna.

Efter rundturen kan du besöka museet för en liten summa. Där finns en bra video som berättar om klostrets historia. Jag lärde mig mycket och det gav en djupare förståelse för platsen.

Ta med dig kamera och bekväma skor. Det finns mycket att se och fotografera. Jag spenderade flera timmar här och det var väl värt tiden.

2. Besök Mavra Volia stranden

Har du någonsin drömt om att bada på en svart strand? På Chios kan du göra det på riktigt! Mavra Volia är en unik strand som du bara måste se.

Jag blev helt tagen första gången jag kom hit. Tänk dig en strand täckt av svarta vulkaniska stenar istället för sand. Det är verkligen något speciellt!

Vattnet här är kristallklart, perfekt för snorkling. Ta med dig cyklop och simfötter om du vill utforska undervattensvärlden. Jag såg massor av färgglada fiskar när jag doppade huvudet under ytan.

Du hittar stranden nära byn Emporios. Det finns gott om parkeringsplatser om du kommer med bil. Längs stranden ligger flera mysiga restauranger och barer där du kan ta en paus från solen.

Mitt tips är att ta med badskor. Stenarna kan vara hala och vassa att gå på. Glöm inte solkräm och vatten, solen är stark här!

3. Vandra i Kardamyla

https://youtube.com/watch?v=v4qJaxzzybU

Kardamyla är en charmig bergsby på norra Chios som bjuder på fantastiska vandringsleder. Du hittar några av öns vackraste naturstigar här.

Jag rekommenderar att du börjar din vandring tidigt på morgonen för att undvika värmen. Ta med dig rejält med vatten och bekväma skor – terrängen kan vara utmanande.

En av mina favoritrutter går upp till berget Pelinaion. Utsikten över Egeiska havet därifrån är helt magisk. Du ser ända bort till Turkiets kust på en klar dag.

I byn finns flera sevärda kyrkor du kan utforska under vandringen. Passa på att ta en paus vid någon av de lokala tavernorna och prova traditionell mat.

Glöm inte kameran! Landskapet runt Kardamyla med sina olivlundar och stenmurar är otroligt fotogeniskt. Du kommer garanterat vilja föreviga minnena.

Efter en dag på bergsstigarna kan du svalka dig med ett dopp i havet nere i hamnbyn Marmaro. Det perfekta sättet att runda av en aktiv dag i naturen!

4. Se Pyrgi byn

Pyrgi är en av de mest unika byarna på Chios. Jag blev helt fascinerad av dess karakteristiska arkitektur första gången jag besökte. Du kommer att märka de geometriska mönstren som pryder husfasaderna – det kallas ”xysta” och är verkligen något speciellt.

När du strosar genom de smala gränderna känns det som att resa tillbaka i tiden. Byn är känd för sin mastikaproduktion, så missa inte att smaka på några lokala produkter gjorda av denna unika kåda.

Jag rekommenderar att du besöker det centrala torget. Här finns en fin kyrka och flera caféer där du kan njuta av en grekisk kaffe och kanske prata lite med lokalbefolkningen.

Ta med dig kameran! Pyrgi är extremt fotogeniskt och du kommer vilja fånga alla vackra detaljer. Bästa tiden att besöka är tidigt på morgonen eller sen eftermiddag när ljuset är extra fint för foton.

5. Smaka lokal mastix

När du besöker Chios måste du prova den berömda mastixen. Jag älskar att smaka på mastixglass och sötsaker när jag är här. Det ger en unik smakupplevelse.

Mastix är ett sötsurt harts som kommer från mastixträd som bara växer på södra Chios. Du kan hitta det i allt från tuggummi till likör. Mitt tips är att besöka en lokal butik och köpa med dig några mastixprodukter hem.

Ett roligt sätt att lära sig mer om mastix är att gå på en guidad tur. Du får se hur det odlas och skördas. Dessutom får du smaka på olika mastixprodukter.

Missa inte chansen att besöka en traditionell kafenion och beställa en grekisk kaffe med mastixsmak. Det är en upplevelse jag verkligen rekommenderar!

6. Njut av Karfas strand

Karfas strand är en pärla du inte får missa på Chios. Jag blir alltid lika imponerad av den gyllene sanden och det kristallklara vattnet. Det är verkligen en av öns vackraste och mest populära stränder.

Stranden är perfekt för familjer med små barn. Vattnet är långgrunt och tryggt för de minsta att plaska i. Du hittar gott om plats att breda ut din handduk och sola.

När du blir hungrig finns det flera trevliga tavernor precis vid stranden. Jag brukar alltid smaka på någon lokal specialitet till lunch – det är ju halva nöjet med Grekland!

Glöm inte att ta en promenad längs strandpromenaden på kvällen. Det är så mysigt att se solen gå ner över havet medan du njuter av en glass eller drink.

Karfas ligger bara 7 km söder om Chios stad, så det är enkelt att ta sig hit. Du kan hyra en bil eller hoppa på en buss. Jag rekommenderar att komma tidigt för att få en bra plats på stranden.

7. Besök Chios arkeologiska museum

Vill du dyka ner i Chios fascinerande historia? Då ska du inte missa det arkeologiska museet i Chios stad. Här hittar du en fantastisk samling av föremål från öns forntid.

Museet är inte jättestort, men det är proppfullt med spännande artefakter. Du kan kolla in allt från förhistoriska verktyg till vackra antika statyer. Jag blev särskilt imponerad av de detaljerade mosaiker som finns utställda.

En av höjdpunkterna är samlingen av fynd från utgrävningar i Emporios. Där hittar du grejer från både förhistorisk och arkaisk tid. Det är coolt att se hur människor levde på ön för tusentals år sedan.

Museet har också en del med fynd från Neolitikum som hittats i Aghio Galas. Det är fascinerande att se hur gamla vissa av sakerna är. Du kommer garanterat att lära dig mycket nytt om Chios långa historia.

Glöm inte att ta en titt på de fina fynden från den klassiska perioden också. De kommer från utgrävningar i Fana och ger en bra inblick i öns guldålder.

8. Upptäck Anavatos byn

Anavatos är en unik by på Chios som du inte får missa. Den ligger på en brant klippa och påminner om en fästning. Jag blev helt tagen av byns dramatiska utseende när jag först såg den.

När du vandrar genom de smala gränderna känns det som att gå tillbaka i tiden. De gamla stenhusen och de branta trapporna ger en speciell känsla. Jag rekommenderar att du tar med dig en kamera – vyerna härifrån är fantastiska.

Byn är delvis övergiven, vilket skapar en spännande och lite mystisk stämning. Du kan utforska ruinerna och föreställa dig hur livet en gång var här. Mitt bästa tips är att komma tidigt på morgonen när ljuset är magiskt.

Ta med bra skor, för terrängen är ojämn. En vattenflaska är också bra att ha, särskilt på varma dagar. Jag spenderade flera timmar här och ville knappt åka därifrån. Anavatos är verkligen en plats som stannar i minnet.

9. Åk till Agios Isidoros kapell

Besök det vackra Agios Isidoros kapellet på Chios. Det är en av öns mest fotograferade platser, särskilt vid solnedgången.

Kapellet ligger på en liten ö precis utanför kusten. Du kan nå det via en smal gångväg. Det vita kapellet mot den blå himlen och havet är verkligen ett vykortsmotiv.

Jag rekommenderar att du tar med kameran och kommer dit i god tid före solnedgången. Ljuset då är magiskt och förvandlar kapellet till ett gyllene landmärke.

Ta en promenad längs stranden och njut av utsikten över Turkiets kust och berg i bakgrunden. Det är en perfekt plats för en romantisk picknick eller bara för att koppla av och ta in den vackra omgivningen.

Glöm inte att ta med badkläder! Stranden vid Agios Isidoros är fin för ett dopp efter att du utforskat kapellet. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

10. Utforska Kambos området

Kambos är ett charmigt område bara 5 km från Chios stad. Jag älskar att strosa runt bland de vackra stenhusen och citrusodlingarna här.

Du kan hyra en cykel och utforska på egen hand. Det är så fridfullt att trampa längs de smala grusvägarna omgivna av apelsin- och mandarinträd.

Missa inte att besöka några av de gamla herrgårdarna. Jag rekommenderar Perleas herrgård som nu är ett museum. Du får en fin inblick i områdets historia.

Ta en paus på någon av de mysiga kaféerna och smaka på lokala bakverk. Min favorit är galaktoboureko, en krämig dessert med filodeg.

På kvällen kan du avsluta med en traditionell middag på en taverna. Prova gärna mastichasprit, en lokal specialitet som görs på mastixharts från Chios.

11. Besök Korais bibliotek

Du får inte missa Korais bibliotek när du är på Chios. Det är ett av Greklands äldsta och största bibliotek. Jag blev imponerad av dess historia som sträcker sig ända tillbaka till 1792.

När jag klev in slogs jag av den majestätiska atmosfären. Hyllorna är fyllda med över 130 000 böcker. Det känns som att gå tillbaka i tiden.

Mitt tips är att kolla in de sällsynta manuskripten och gamla kartorna. De ger en fascinerande inblick i öns historia. Du kan också beundra vackra målningar och konstverk.

Bibliotekets läsrum är perfekt för en stunds lugn och ro. Jag satt där en stund och bläddrade i en bok om Chios historia. Det var så fridfullt.

Glöm inte att fråga personalen om guidning. De delar gärna med sig av spännande fakta och berättelser om biblioteket. Det gjorde verkligen mitt besök extra minnesvärt.

12. Gå till Chios slott

Chios slott är en must-see när du besöker ön. Det ligger mitt i Chios stad och är lätt att hitta. Jag gillar att gå dit tidigt på morgonen när det är lugnt och fridfullt.

Slottet byggdes på 1500-talet av genuesarna och har en spännande historia. Du kan utforska de gamla murarna och tornen. Det ger en fin bild av hur livet var förr i tiden.

När du är där, missa inte utsikten från toppen. Du får en fantastisk vy över staden och havet. Ta med kameran – det är perfekt för foton!

Inträdet är billigt och det tar bara någon timme att se allt. Jag rekommenderar att du kombinerar det med andra sevärdheter i Chios stad för en härlig dag ute.

Kom ihåg att ta på bekväma skor. Det finns trappor och ojämn mark att gå på. Ta också med vatten, särskilt om du besöker under sommaren när det är varmt.

13. Dyk vid Emporios

Har du någonsin drömt om att utforska undervattensvärlden? Då är Emporios på Chios perfekt för dig! Jag har dykt här flera gånger och kan intyga att det är en fantastisk upplevelse.

Vattnet är kristallklart och sikten är otrolig. Du kommer att se färgglada fiskar och vackra koraller överallt. Det finns några spännande grottor att utforska om du vågar!

Nybörjare behöver inte oroa sig. Det finns duktiga instruktörer som hjälper dig komma igång. Jag rekommenderar att börja med ett prova-på-dyk om du aldrig dykt förut.

För erfarna dykare finns det djupare dyk med chans att se större havsliv. Jag såg faktiskt en sköldpadda på mitt senaste dyk här!

Glöm inte att ta med dig en undervattenskamera. Du kommer att vilja fånga allt det vackra du ser under ytan. Tro mig, dina vänner hemma kommer att bli avundsjuka på dina foton!

14. Se Chios byar från havet

Du kan få en unik syn på Chios charmiga byar genom att ta en båttur längs kusten. Jag älskar att se de pittoreska husen klättra upp för kullarna från vattnet.

En av mina favoritupplevelser var att åka förbi Pyrgi, känt för sina svartvita mönstrade hus. Från havet ser du hela byn på en gång – det är magiskt!

Du kan hyra en mindre båt eller gå med på en guidad tur. Många turer stannar vid några stränder så du kan ta ett dopp. Jag rekommenderar att ta med kamera och solskydd.

En båttur är ett perfekt sätt att se öns kust och byar från ett nytt perspektiv. Du får se platser som är svåra att nå från land. Dessutom är det skönt och avkopplande att glida fram på vattnet en varm dag.

Glöm inte att titta efter de gamla vakttornen längs kusten. De byggdes för att skydda mot pirater och är fascinerande att se från havet.

15. Vandra Nea Moni-Piton provinsen

Häng med på en spännande vandring genom Nea Moni-Piton provinsen! Här får du uppleva både natur och historia på nära håll. Jag rekommenderar att du börjar vid det berömda Nea Moni-klostret, ett måste när du besöker Chios.

Packa bekväma skor och vatten, för leden kan vara lite utmanande ibland. Men oroa dig inte, utsikten är värd varenda steg! Du kommer att vandra genom olivlundar och doftande pinjeskogar.

Längs vägen hittar du små byar där du kan ta en paus och smaka på lokala specialiteter. Missa inte chansen att prata med byborna – de har ofta spännande historier att berätta.

När du når toppen av Piton-berget belönas du med en otrolig utsikt över ön och havet. Ta dig tid att njuta av panoramat och glöm inte kameran!

Turen tar ungefär en halv dag, så planera in den tidigt på morgonen för att undvika middagshettan. Du kommer garanterat att minnas denna vandring länge!

16. Besök Olympi byn

Olympi är en charmig medeltida by på Chios som du absolut inte får missa. Jag blev helt betagen när jag vandrade genom dess smala gränder och beundrade de vackra stenhusen.

Du kommer att älska den unika arkitekturen här. Husen är byggda tätt ihop som en försvarsmur, med ett gammalt försvarstorn i mitten. Det känns verkligen som att kliva tillbaka i tiden.

Missa inte att besöka Cave of Olympi. Grottan är öppen alla dagar utom måndagar och är väl värd ett besök. Jag blev imponerad av de coola droppstensformationerna inne i grottan.

Ta en paus på det lilla torget och njut av en kopp grekiskt kaffe. Mitt tips är att komma tidigt på dagen för att undvika turistrusningen och verkligen kunna insupa byns lugna atmosfär.

Olympi ligger nära andra fina byar som Mesta och Pyrgi. Så du kan enkelt kombinera besöket här med en rundtur i området. Ta med kameran – det finns massor av fina fotomöjligheter i denna pittoreska by!

17. Upplev Agia Dynami stranden

Har du lust på en riktig pärla? Då ska du definitivt kolla in Agia Dynami stranden på södra Chios. Det är en av mina absoluta favoritplatser på ön.

Tänk dig en avskild sandstrand med kristallklart vatten. Det är precis vad du får här. Jag brukar älska att ta ett morgondopp i det svalkande havet – det är så fridfullt.

Kom ihåg att packa med dig allt du behöver. Det finns inga restauranger eller barer i närheten, så ta med picknick och gott om vatten. Jag brukar alltid ha med mig en parasoll också, för skuggan är begränsad.

Parkeringen är lite knepig, så var ute i god tid. Men det är värt besväret, lovar jag. När du väl är på plats kan du njuta av lugnet och den vackra utsikten.

Om du gillar att snorkla är detta stället för dig. Jag har sett massor av färgglada fiskar längs klippkanterna. Ta med cyklop och fenor om du har!

18. Se Kallimasia byn

Kallimasia är en charmig by som ligger bara 10 km från Chios stad. Jag älskar att strosa runt i dess historiska gator och uppleva den autentiska grekiska atmosfären.

Du kommer att mötas av vänliga lokalinvånare och få en inblick i det traditionella grekiska livet. Missa inte att besöka byns torg där du kan ta en fika och observera vardagslivet.

Ett tips är att prova den lokala maten i någon av de små tavernorna. Smakerna är fantastiska och priserna är ofta lägre än i turistområdena.

Om du gillar att vandra finns det fina stigar runt byn. Du får en härlig utsikt över landskapet och kan se masticträd som är typiska för Chios.

Kallimasia är också känd för sin mastixproduktion. Fråga gärna lokalbefolkningen om denna unika tradition – de delar gärna med sig av sin kunskap.

19. Följ Chios vinruta

Chios har en spännande vinruta som du bara måste utforska! Jag har provat den själv och det var en otrolig upplevelse. Du får chansen att besöka flera vingårdar och smaka på lokala viner.

En av mina favoriter är Ariousios Winery. Här kan du lära dig om öns unika druvsorter och vinproduktion. Vinmakarna är superduktiga och delar gärna med sig av sina kunskaper.

Glöm inte att prova det berömda Chios-vinet! Det är gjort på en speciell druva som bara finns här. Jag blev positivt överraskad av smaken.

Ta med dig en flaska eller två hem som souvenir. Det är ett perfekt minne från din resa. Och tänk på att boka en taxichaufför om du planerar att dricka mycket. Säkerheten först!

20. Upplev den medeltida byn Mesta

Mesta är en av de bäst bevarade medeltida byarna på Chios. Jag blir alltid fascinerad av de smala stenlagda gränderna och de robusta husen som bildar en skyddande mur runt byn.

När du vandrar genom Mesta känns det som att resa tillbaka i tiden. Titta noga på de gamla dörrarna och fönstren – många har spännande detaljer att upptäcka.

Mitt bästa tips är att besöka det centrala torget. Där hittar du en fin kyrka och några mysiga kaféer. Ta en paus och njut av en grekisk kaffe medan du tittar på lokalbefolkningen som passerar förbi.

Glöm inte att utforska byns gamla försvarstorn. Härifrån får du en fantastisk utsikt över byn och det omgivande landskapet. Det är perfekt för foton!

På kvällen rekommenderar jag en middag på någon av de traditionella tavernorna. Prova lokala specialiteter och känn den genuina atmosfären. Det är verkligen pricken över i på ditt besök i denna charmiga medeltida by.

Historiens roll på Chios

Chios har en rik historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Öns kulturarv och traditioner formar fortfarande vardagslivet för lokalbefolkningen och ger besökare en unik inblick i det förflutna.

Kulturella platser och betydelse

På Chios hittar du spännande historiska sevärdheter runt varje hörn. Jag blev fascinerad av de medeltida byarna som Pyrgi och Mesta. Deras stenlagda gränder och vackra arkitektur tar dig tillbaka i tiden.

Ett måste är att besöka Nea Moni-klostret, ett UNESCO-världsarv från 1000-talet. Jag blev imponerad av de välbevarade mosaikerna och den fridfulla atmosfären.

Längs kusten finns flera gamla vakttorn som skyddade ön från pirater. Att klättra upp i ett av dem ger en fantastisk utsikt över havet.

Traditionella festivaler och firanden

Chios bjuder på livliga festivaler året runt. Min favorit är rakifestivalen i november, där du kan smaka på öns berömda anislikör.

Påsken firas storslaget här. Jag älskar de färgglada processionerna och fyrverkerishowerna. Det mest spektakulära är ”raketkriget” mellan två kyrkor i byn Vrontados.

Under sommaren anordnas många kulturella evenemang med musik, dans och mat. Missa inte chansen att se traditionell grekisk dans och lyssna på bouzoukimusik under en av dessa kvällar.

Naturliga underverk

Chios har en imponerande samling naturliga skatter. Du kommer att bli förbluffad över öns unika landskap och spännande grottor.

Unika ekosystem och landskap

Mastixträden på södra Chios är verkligen något speciellt. Jag blev fascinerad när jag såg hur dessa buskar producerar den berömda mastixkådan. Du kan vandra genom mastixodlingarna och se hur de ser ut på nära håll.

Ett annat måste är Kambos-området. Här finns vackra citrusodlingar omgivna av stenmurar. Doften av citron och apelsin fyller luften. Ta en promenad bland träden och njut av den fridfulla atmosfären.

Glöm inte att besöka Pelineon, öns högsta berg. Utsikten från toppen är otrolig. Du kan se hela ön och till och med skymta Turkiets kust på en klar dag.

Utforska grottor och kuster

Chios kustlinje är full av spännande platser att upptäcka. Jag rekommenderar starkt ett besök till Olympi-grottan. Den har fantastiska stalaktiter och stalagmiter. Ta med en ficklampa och utforska dess dolda vrår.

Mavra Volia-stranden är en unik syn. Dess svarta stenar skapar en stark kontrast mot det klarblå vattnet. Ta ett dopp och känn hur mjuka stenarna känns under fötterna.

För snorkling är Glaroi-stranden perfekt. Vattnet är kristallklart och fullt av färgglada fiskar. Ta med dig snorkelutrustning och upptäck den undervattensvärlden.

Vanliga frågor

Chios har mycket att erbjuda besökare, från vackra stränder till historiska platser och unika kulturupplevelser. Här är svar på några av de vanligaste frågorna om ön.

Vilka är de bästa stränderna att besöka på Chios?

Mavra Volia är en av mina favoriter. Den svarta stenstranden är unik och vattnet kristallklart. Karfas är perfekt för familjer med sitt grunda vatten. Om du vill ha mer lugn och ro rekommenderar jag Komi eller Vroulidia.

Vilka historiska platser bör man inte missa på ön?

Nea Moni klostret är ett måste. Det är ett UNESCO-världsarv med vackra bysantinska mosaiker. Jag blev verkligen imponerad av det. Besök också den medeltida byn Mesta och det genuesiska slottet i Chios stad.

Vad finns det för unika kulturella upplevelser i Chios?

Pyrgi byn är en av mina favoriter. De svartvita mönstren på husen är otroliga. Du kan också se hur traditionell mastix produceras i byarna i södra Chios. Det är fascinerande att se hur de skördar och bearbetar kådan.

Kan man besöka mästikaproducenter, och hur går det till?

Ja, det kan du! Jag rekommenderar att besöka mastixmuseet i Pyrgi först. Där lär du dig om processen. Sen kan du åka till byar som Mesta eller Olympi och se odlingarna. Ibland kan du till och med träffa producenter och se hur de skördar mastixen.

Finns det vandringsleder eller naturstigar rekommenderade på Chios?

Absolut! Jag älskar att vandra i Kardamyla-området. Det finns leder för alla nivåer. En annan fin rutt går från Nea Moni klostret till den närliggande byn Aghios Markos. Du får vackra vyer över landskapet.

Vilka lokala maträtter bör man prova när man är på Chios?

Du måste smaka på mastixglass – det är en unik smak! Prova också soumada, en mandeldryck. Jag älskar de lokala ostarna, särskilt mastelo. Och missa inte att äta färsk fisk i någon av kustbyarna. Det är alltid en höjdpunkt för mig när jag besöker ön.

Lämna en kommentar