Att göra på Paros – 18 aktiviteter & sevärdheter

Paros är en pärla bland de grekiska öarna. Den ligger i Kykladerna och lockar med sitt kristallklara vatten och vackra stränder. Här finns något för alla, oavsett om du gillar att sola, surfa eller utforska gamla byar.

Du kan göra många roliga saker på Paros. Ön har massor av sevärdheter och aktiviteter att erbjuda. Från att besöka charmiga fiskebyar till att prova på vattensporter – det finns alltid något nytt att upptäcka. Jag har samlat mina bästa tips för att du ska få ut det mesta av din resa.

1. Besök Parikia

Parikia är Paros charmiga huvudstad och din första anhalt på ön. Jag älskar att strosa runt i de smala, slingrande gränderna med vita hus och blå detaljer. Det känns som att gå i en vykortsbild!

Ta en promenad längs hamnen och titta på fiskebåtarna. Du hittar massor av mysiga tavernor där du kan avnjuta färsk fisk och skaldjur. Mitt favoritställe ligger precis vid vattnet – utsikten över solnedgången är magisk.

Missa inte Panagia Ekatondapiliani, en imponerande kyrka från 300-talet. Jag blev förvånad över hur välbevarad den är. Ta dig tid att utforska de vackra ikonerna och mosaiken inuti.

För en dos kultur rekommenderar jag det arkeologiska museet. Här finns spännande fynd från antiken. Jag fastnade särskilt för de vackra marmorstatyerna.

Avsluta dagen med en drink i gamla hamnen. Stämningen är avslappnad och du kan njuta av utsikten över havet medan solen går ner. Det är den perfekta platsen att känna Parikias puls!

2. Utforska Naoussa

Naoussa är en pärla du inte får missa på Paros. Jag älskar att strosa runt i den gamla hamnen och dess smala gränder. Det finns något magiskt med att se fiskebåtarna guppa i vattnet medan solen går ner.

Ta dig tid att utforska de vita kalkade husen och de blå dörrarna. Du kommer garanterat hitta många fina fotomotiv. Mina favoritplatser är de små torgen där lokalbefolkningen samlas för en fika.

Shoppa lite i de mysiga butikerna som säljer allt från handgjorda smycken till lokalt producerad olivolja. Glöm inte att prova den färska fisken på någon av hamnrestaurangerna – det är en upplevelse i sig!

På kvällen vaknar Naoussa till liv med barer och tavernor. Jag rekommenderar att du slår dig ner på en mysig restaurang med utsikt över vattnet. Beställ in en ouzo och njut av den grekiska atmosfären.

Missa inte att besöka det venetianska slottet som ligger vid hamninloppet. Det är en perfekt plats för att se solnedgången.

3. Sikinos dagstur

Vill du uppleva en riktig pärla i Kykladerna? Ta en dagstur till Sikinos från Paros! Jag gjorde det förra sommaren och det var verkligen värt resan.

Du kan åka privat motorbåt till Sikinos. Det tar bara ett par timmar och utsikten längs vägen är fantastisk.

Väl framme möts du av lugn och genuint grekisk charm. Stränderna är orörda och vattnet kristallklart. Ta ett dopp och njut av stillheten.

I byn Chora kan du strosa runt bland vitkalkade hus och smala gränder. Missa inte att äta lunch på någon av de små tavernorna. Deras fisk är superfersk!

Innan du åker tillbaka, kolla in det antika templet som blivit ombyggt till kyrka. Det är en häftig blandning av historia.

En dagstur till Sikinos ger dig en paus från Paros och chans att se en annan sida av ölivet. Det är perfekt om du vill ha en lugn dag bort från turiststråken.

4. Krios strand

Krios strand är en vacker strand nära Parikia på Paros. Du hittar den bara en kort båttur från hamnen, eller så kan du ta en promenad dit längs kusten.

Jag älskar att tillbringa dagen här. Vattnet är kristallklart och perfekt för ett svalkande dopp. Ta med dig snorkel och cyklop om du vill utforska undervattenlivet.

Stranden har både sandiga och steniga delar. Du kan hyra solstolar och parasoller om du vill ha det bekvämt. Det finns också några tavernor där du kan äta lunch eller ta en kall drink.

Om du gillar långa promenader rekommenderar jag att gå vidare till Livadia-stranden. Den ligger precis bredvid och är lika fin.

På kvällen är solnedgången över havet magisk. Ta med en picknick och njut av utsikten. Krios är verkligen en av mina favoritstränder på Paros.

5. Lefkes by

Lefkes är en charmig bergsby som du bara måste besöka på Paros. Jag blev helt förälskad i de smala, slingrande gränderna och den vackra arkitekturen.

Byn ligger högt upp med en fantastisk utsikt över landskapet. När jag var där kunde jag se ända bort till havet på klara dagar.

I centrum hittar du den imponerande kyrkan Agia Triada. Den är verkligen sevärd med sin vita fasad och blå kupol. Ta en titt inuti också!

Missa inte att strosa runt i de pittoreska gränderna. Du hittar söta caféer och butiker med lokalt hantverk. Jag köpte med mig en handgjord keramikskål som minne.

För en fin promenad rekommenderar jag den gamla stenlagda vägen som kallas Byzantine Road. Den går från Lefkes till byn Prodromos och bjuder på härliga vyer.

Lefkes känns mer genuint än de mer turistiga kustorterna. Här får du uppleva en äkta grekisk bergsby med lokal atmosfär och traditioner.

6. Antiparos utflykt

Vill du ta en paus från Paros? Då är en utflykt till grannön Antiparos perfekt! Jag har varit där flera gånger och älskar den avslappnade stämningen.

Du tar dig enkelt dit med färja från Pounda på Paros. Resan tar bara 7 minuter och kostar inte mycket. När du kommer fram möts du av en charmig liten by med vita hus och blå dörrar.

Stränderna på Antiparos är fantastiska. Mitt favoritställe är Soros Beach – kristallklart vatten och mjuk sand. Ta med dig en picknick och njut av dagen där.

Missa inte att besöka den berömda grottan på ön. Det är en häftig upplevelse att gå ner i den underjordiska världen. Ta med en tröja, det kan vara lite kyligt där nere.

På kvällen rekommenderar jag att du äter middag i hamnen. Prova grillad bläckfisk och en kall öl – det smakar extra gott efter en dag i solen.

7. Kolymbithres strand

Kolymbithres är en av de mest kända stränderna på Paros. Du hittar den i Naoussabukten, och jag lovar att du kommer bli imponerad!

Det som gör stranden unik är de stora granitblocken. Havet och vinden har format dem till coola, släta skulpturer genom åren. Det är verkligen en häftig syn!

Vattnet här är kristallklart och perfekt för bad. Jag brukar simma mellan klipporna och utforska de små vikarna. Det känns som att vara i en naturlig pool!

Solstolar och parasoller finns att hyra, men det kan bli ganska fullt under högsäsong. Mitt tips är att komma tidigt på morgonen om du vill ha lite mer space.

Du kan ta dig hit med bil eller moped. Ett roligare alternativ är att åka badbåt från fiskehamnen i Naoussa. Det är en härlig liten båttur!

Efter en dag på stranden rekommenderar jag att äta middag på Taverna Vigla. Utsikten över havet därifrån är magisk, särskilt vid solnedgången.

8. Paros arkeologiska museum

Har du ett intresse för historia? Då får du inte missa Paros arkeologiska museum. Här kan du dyka ner i öns rika förflutna och se fantastiska fynd från utgrävningar.

Museet ligger i Parikia och är ganska litet, men fullpackat med spännande föremål. Du hittar allt från skulpturer och keramik till inskriptioner från olika tidsperioder.

Jag blev särskilt imponerad av de vackra marmorstatyerna. Paros är ju känt för sin högkvalitativa marmor, och här ser du verkligen hur skickliga de antika konstnärerna var.

Ett tips är att ta dig tid att läsa informationsskyltarna. De ger dig en bra inblick i öns historia från stenåldern fram till romartiden.

Museet är svalt och luftkonditionerat, så det är perfekt för en paus från solen. Du kan enkelt se allt på en timme eller två. Glöm inte kameran – det finns många fina fotomöjligheter!

9. Kalogeros strand

Kalogeros strand är en av Paros dolda pärlor. Du hittar den på öns nordöstra kust, omgiven av vackra klippor. Stranden är känd för sitt kristallklara vatten och den speciella leran som finns här.

När du kommer till stranden ser du direkt de karakteristiska gråa klipporna. Jag rekommenderar att du tar med dig vattenflaskor och snacks, eftersom det inte finns några faciliteter här.

Det roligaste med Kalogeros är leran! Du kan smeta in dig med den och få en naturlig spabehandling. Jag brukar blanda leran med lite havsvatten för att få rätt konsistens.

Vattnet är otroligt klart och perfekt för snorkling. Ta med cyklop om du vill utforska undervattensvärlden. Tänk på att stranden kan vara stenig, så badskor är bra att ha.

För att komma hit behöver du bil eller skoter. Vägen är lite knölig men utsikten längs kusten är värd besväret. Parkera uppe vid vägen och gå ner till stranden.

10. Aliki strand

Aliki strand är en charmig liten strand i en mysig fiskevik på Paros. Du hittar den på öns sydkust, ungefär 13 kilometer söder om Parikia.

När du kommer hit möts du av kristallklart vatten och en avslappnad stämning. Stranden är perfekt för dig som vill koppla av och njuta av lugnet.

Runt stranden finns det gott om tavernor där du kan smaka på lokala specialiteter. Jag rekommenderar att du provar någon av de färska fiskrätterna – de är verkligen utsökta!

Om du vill bo nära stranden finns det flera boendealternativ i området. Du kan hyra både lägenheter och rum här.

För att ta dig runt smidigt går det regelbundna bussar in till stan. Det finns också ett par mataffärer om du behöver handla något.

Mitt bästa tips är att ta en promenad längs stranden vid solnedgången. Det är en magisk upplevelse som du sent kommer att glömma!

11. Vandring på Paros

Paros är ett fantastiskt ställe för vandring! Jag har själv utforskat flera leder och kan garantera att du kommer att älska upplevelsen.

Paros erbjuder många vackra vandringsleder som passar alla nivåer. Du kan välja mellan historiska stigar, kustvandringar och naturupplevelser.

En av mina favoriter är leden mellan Lefkes och Prodromos. Den tar dig genom olivlundar och erbjuder otroliga vyer över havet. Ta med dig en picknickkorg och njut av lunchen med utsikt över öarna.

För en längre vandring rekommenderar jag den gamla bysantinska vägen. Den går genom byar och ger dig en inblick i öns historia och kultur.

Kom ihåg att ta med dig ordentligt med vatten och solskydd. Jag lärde mig det den hårda vägen! Börja tidigt på morgonen för att undvika den värsta hettan.

Paros inland är perfekt för lättsamma vandringar. Du möter sällan andra vandrare, vilket gör upplevelsen extra speciell.

12. Vingårdsbesök

Ett besök på en vingård är ett måste när du är på Paros. Jag har provat flera och kan varmt rekommendera det. Du får smaka på lokala viner och lära dig om öns vinodlingstraditioner.

Paros har några riktigt fina vingårdar att utforska. Jag gillar särskilt Moraitis Winery i Naoussa. Där får du prova flera olika viner och lära dig om deras tillverkningsprocess.

En annan trevlig gård är Stilvi Winery nära Marpissa. De erbjuder guidade turer och vinprovningar med utsikt över vingårdarna. Du kommer garanterat att hitta några nya favoritviner!

Många vingårdar har även restauranger där du kan njuta av lokala rätter till dina viner. Det är perfekt för en lång, avslappnad lunch i solen.

Kom ihåg att boka din vingårdstur i förväg, särskilt under högsäsong. Ta med dig kamera – vyerna över vingårdarna är otroligt vackra!

13. Kiteboard vid Pounda

Har du provat kiteboarding? Pounda på Paros är ett perfekt ställe att börja! Jag har sett många nybörjare ta sina första svängar här.

Stranden är bred och 60 meter lång med mjuk sand. Det ger gott om plats att öva på. Vinden är ofta idealisk för kitesurfing, särskilt under sommarmånaderna.

Är du nybörjare? Inga problem! Det finns flera skolor som erbjuder lektioner. Jag har hört bra saker om ParosKite, en populär skola i området.

Även om du är erfaren kommer du att gilla Pounda. Vattnet är klart och grunt nära stranden, vilket gör det lättare att starta och landa.

Efter en dag på vattnet kan du slappna av på en av de mysiga barerna längs stranden. Det är ett bra sätt att avsluta dagen och träffa andra kitesurfare.

Glöm inte solskydd och vatten! Solen kan vara stark och det är lätt att bli uttorkad när man har kul på vattnet.

14. Parosparken

Parosparken är en riktig pärla på ön. Du hittar den nära Naoussa och det är ett skyddat kustområde på 80 hektar. Här kan du vandra på fina stigar och upptäcka spännande klippformationer.

Jag älskar att utforska grottorna och de gömda vikarna i parken. Det finns också några härliga stränder där du kan svalka dig efter en promenad. Ta med dig badkläder och en picknick för en perfekt dag ute i naturen.

På kvällarna kan du njuta av konserter och teaterföreställningar i parkens amfiteater. Det är verkligen magiskt att se en föreställning under stjärnorna. Kolla upp programmet för ”Festival at the Park” när du är där.

Mitt bästa tips är att stanna kvar till solnedgången. Utsikten över havet när solen går ner är otroligt vacker. Ta med kameran för att fånga ögonblicket!

15. Besök Panagia Ekatontapyliani

Panagia Ekatontapyliani är en vacker kyrka i hjärtat av Parikia. Du kommer att bli fascinerad av legenden om den hundrade dörren och imponerad av kyrkans skönhet.

Kyrkan anses vara Paros beskyddare och dess ikon tros vara mirakulös. När du besöker kommer du att känna historiens vingslag – kyrkan dateras tillbaka till år 326!

Du hittar lätt dit. Det tar bara 5 minuter att gå från busscentralen i Parikia. Tänk på att klä dig propert när du går in i kyrkan. Täck armar och ben – det finns kläder att låna vid ingången om du behöver.

Inne i kyrkan finns tre olika delar att utforska. Du kommer att se fantastiska pelare av parisk marmor och en vackert snidad ikonostas. Missa inte det antika dopkapellet med sin ovanliga marmorfont.

Jag rekommenderar starkt att du tar dig tid att besöka denna historiska plats. Det är verkligen en upplevelse du sent kommer att glömma!

16. Strandpromenad i Piso Livadi

Piso Livadi är en charmig liten strandby på östra Paros. När du tar en promenad längs stranden här får du njuta av en avslappnad atmosfär och vackra vyer.

Jag älskar att strosa barfota i sanden och känna det ljumma vattnet skölja över fötterna. Det finns gott om plats att breda ut sin handduk och sola eller ta ett dopp.

Längs strandpromenaden hittar du flera mysiga tavernor där du kan slå dig ner för en grekisk sallad eller färsk fisk. Mitt tips är att prova moussakan på Cactus Restaurant – den är fantastisk!

På kvällen kan du njuta av en romantisk solnedgång över havet. Ta med någon du tycker om och dela ett glas vin medan himlen färgas i rosa och orange.

Piso Livadi är perfekt för dig som vill ha en lugn dag vid stranden utan trängsel. Du kommer garanterat att känna dig avkopplad efter en promenad här.

17. Byvandring i Marpissa

Marpissa är en charmig by på Paros östkust som du inte får missa. Jag blev helt förälskad i dess traditionella kykladiska arkitektur med vita kubformade hus och smala gränder.

När du strosar runt i byn kommer du känna hur tiden stannat. Det är så lugnt och fridfullt här. Jag rekommenderar att du tar dig tid att utforska de slingrande gatorna i din egen takt.

Passa på att ta en fika på något av de mysiga kaféerna. Du kommer garanterat att träffa vänliga lokalinvånare som gärna delar med sig av byns historia.

Marpissa ligger på Kefalos-kullen, så utsikten över havet är fantastisk. Ta med kameran för att fånga de pittoreska vyerna.

Glöm inte att titta in i någon av de vackra kyrkorna som finns här. De är ofta öppna för besökare och har intressanta fresker.

18. Besök Paros vingårdar

Paros har en lång tradition av vinodling, och du hittar flera fina vingårdar att utforska på ön. Jag rekommenderar starkt ett besök till Moraitis vingård, som är den största på ön.

När du besöker vingårdarna får du chansen att smaka på lokala viner och lära dig om öns unika druvsorter. Prova gärna den inhemska druvan Monemvasia, som ger ett smakrikt vitt vin.

Ett tips är att boka en guidad tur för att få mest ut av upplevelsen. Du får då höra spännande historier om vinproduktionen och se hur vinodlingen går till i praktiken.

Visste du att vingårdarna på Paros använder en speciell teknik? Vinrankorna växer nära marken för att skyddas mot vinden. Det är fascinerande att se!

Glöm inte att köpa med dig en flaska eller två hem som minne. Det är ett perfekt sätt att ta med sig en smak av Paros även efter semestern.

Utforska Paros: En Historisk Översikt

Paros har en rik historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Ön har varit hem för olika civilisationer och lämnat spår av fascinerande arkeologiska fynd.

Öns Ursprung och Tidiga Kultur

Paros har varit bebodd sedan förhistorisk tid. Jag har sett spår av bosättningar från den kykladiska kulturen som blomstrade här för över 5000 år sedan. De tillverkade vackra marmorskulpturer som du kan se på öns arkeologiska museum.

Under antiken var Paros känt för sin fina marmor. Jag har besökt de gamla marmorbrotten och det är fascinerande att se hur de bröt stenen. Ön var också hem för poeten Archilochos på 600-talet f.Kr.

Paros styrdes sedan av romare, bysantiner och venetianare. Du kan se spår från alla dessa kulturer när du vandrar runt på ön.

Arkeologiska Platsers Betydelse

Paros har flera viktiga arkeologiska platser. Ett måste är att besöka Panagia Ekatontapiliani i Parikia. Det är en av de äldsta kyrkorna i Grekland och har en spännande historia.

I Parikia finns också resterna av ett venetianskt slott. Jag rekommenderar att du tar en guidad tur för att lära dig mer om platsens historia.

Utgrävningar pågår fortfarande på ön. När jag var där senast fick jag se arkeologer i arbete vid den antika akropolen. Det är spännande att tänka på vad som kan upptäckas här i framtiden!

Paros Naturskönhet och Geografi

Paros bjuder på en spännande mix av naturliga underverk och unik geografi. Du kommer att bli förälskad i öns magiska landskap och fascinerande djurliv.

Unika Landskap och Terräng

Paros har en otroligt varierad terräng som kommer att ta andan ur dig. Du hittar allt från vackra stränder till gröna dalar och dramatiska berg. Jag älskar att vandra längs de slingrande stigarna på berget Profitis Ilias – utsikten därifrån är helt fantastisk!

Öns kust är full av överraskningar. Du kan utforska dolda vikar och grottor med kristallklart vatten. Ett tips är att hyra en kajak och paddla runt – det är ett superroligt sätt att se ön från ett annat perspektiv.

Inåt landet finns charmiga byar omgivna av olivlundar och vingårdar. Ta en promenad genom den pittoreska byn Lefkes – det känns som att gå tillbaka i tiden!

Lokalt Djurliv och Bevarandeinsatser

Paros har ett rikt djurliv som är värt att utforska. Ta med dig snorkel och cyklop för att kolla in det marina livet runt klipporna. Jag har sett allt från färgglada fiskar till bläckfiskar!

På land kan du spana efter fåglar som flamingos och pelikaner i våtmarkerna. Öns bevarandeinsatser är imponerande. Det finns flera projekt som jobbar för att skydda havssköldpaddor och deras äggläggningsplatser.

Ett besök på Paros miljöcenter är kul och lärorikt. Där får du veta mer om öns unika ekosystem och hur du kan hjälpa till att bevara dem. Det är en ögonöppnare som gör att du uppskattar öns natur ännu mer!

Vanliga frågor

Paros har så mycket att erbjuda – från vackra stränder till charmiga byar. Här är svar på några av de vanligaste frågorna om denna grekiska pärla.

Vilka är de topprankade sevärdheterna att besöka på Paros?

De mest populära platserna är Parikia och Naoussa. I Parikia kan du besöka den vackra byn med vitkalkade hus. Naoussa är en pittoresk fiskehamn med mysiga gränder. Missa inte heller den lilla byn Lefkes i bergen – den har en fantastisk utsikt!

Vilka unika aktiviteter kan man uppleva specifikt på Paros?

Ta en dagstur till ön Sikinos för att uppleva det autentiska grekiska ölivet. På Krios strand kan du prova vindsurfing eller bara slappa i solen. Jag älskar att utforska de små byarna på cykel – det är ett perfekt sätt att se ön i din egen takt.

Var kan man hitta de bästa restaurangerna på Paros?

Naoussa har många bra tavernor vid hamnen. Prova färsk fisk och skaldjur medan du tittar på solnedgången. I Parikia finns det också gott om alternativ. Ett tips är att fråga lokalbefolkningen – de vet var man hittar de dolda pärlorna!

Hur kan man resa mellan olika orter såsom Parikia och Naoussa på Paros?

Det finns regelbundna bussar mellan de större orterna. Du kan också hyra en bil eller skoter. Jag föredrar att cykla – det finns bra cykelvägar och du kan stanna när du vill för att ta foton eller bada.

Vilka områden rekommenderas för boende på Paros för olika typer av resenärer?

För familjer rekommenderar jag Parikia eller Golden Beach. Unga resenärer trivs ofta i Naoussa med sitt livliga nattliv. Vill du ha lugn och ro? Prova då den lilla byn Aliki eller Logaras.

Är det möjligt att upptäcka Paros autentiska charm genom lokala evenemang och festivaler?

Absolut! Kolla in Paros sommarfestival med musik och dans. Fiskefestivalen i Naoussa i juli är också kul. Det bästa sättet att uppleva den lokala kulturen är att prata med invånarna – de delar gärna med sig av sina traditioner.

Lämna en kommentar