Att göra i Kefalonia – 15 aktiviteter & sevärdheter

Kefalonia är en pärla bland de grekiska öarna. Jag har upplevt dess skönhet på nära håll och kan berätta att den har något för alla. Du hittar allt från vackra stränder till spännande grottor och charmiga byar.

När du besöker Kefalonia finns det massor att uppleva och utforska. Jag har samlat 15 av de bästa aktiviteterna och sevärdheterna som du inte får missa. Oavsett om du gillar natur, historia eller bara vill koppla av kommer du att hitta något som passar dig perfekt.

1. Myrtos-stranden

Myrtos-stranden är utan tvekan en av Kefalonias mest kända sevärdheter. Jag blev helt mållös första gången jag såg den! Det turkosblå vattnet och de vita stenarna skapar en magisk kontrast.

Här kan du njuta av sol och bad i en otrolig miljö. Stranden omges av branta klippor som ger en dramatisk inramning. Ta med dig kamera – vyerna är perfekta för Instagram!

Vattnet är kristallklart men kan vara lite djupt nära stranden. Var försiktig om du inte är en stark simmare. Jag rekommenderar att ta med badskor, stenarna kan vara vassa.

Det finns inga restauranger direkt på stranden, så packa gärna en picknick. Glöm inte solskydd och vatten – solen är stark här!

För bästa upplevelse, kom tidigt på morgonen innan det blir för varmt och crowdat. Solnedgången härifrån är också helt magisk om du vill stanna längre.

2. Melissani-grottan

Du får inte missa Melissani-grottan när du besöker Kefalonia. Jag blev helt mållös första gången jag såg den. Det är en fascinerande grotta med kristallklart vatten som skiftar i blått.

Ta en båttur in i grottan och låt dig imponeras av den magiska stämningen. Ljuset som faller in genom öppningen i taket skapar ett fantastiskt skådespel på vattenytan.

Grottan är formad som ett B och en del av taket rasade in för länge sedan. Det gör upplevelsen ännu mer speciell. Du kan boka en guidad tur för att lära dig mer om grottans historia och geologi.

Mitt tips är att åka dit tidigt på dagen när solen står högt. Då blir ljusspelet som allra vackrast. Ta med kameran – du kommer vilja fånga den här unika platsen på bild.

Efter besöket kan du passa på att utforska den charmiga byn Sami i närheten. Där finns flera trevliga tavernor där du kan äta en god lunch med utsikt över havet.

3. Assos by

Assos är en charmig liten by på Kefalonias nordvästra kust. Den ligger vackert inbäddad mellan havet och gröna kullar. När du kommer hit möts du av pastellfärgade hus och en mysig hamn.

Ta en promenad längs de smala gränderna. Du hittar små caféer och tavernor där du kan njuta av god grekisk mat. Jag älskar att sitta vid vattnet och äta färsk fisk medan solen går ner.

Stranden i Assos är liten men fin. Vattnet är kristallklart och perfekt för ett dopp. Ta med dig snorkelutrustning om du vill utforska undervattenslivet.

Missa inte att besöka den venetianska borgen som tronar över byn. Utsikten därifrån är fantastisk. Du ser hela bukten och de omgivande bergen.

Assos är lugnt och fridfullt. Det är en perfekt plats att koppla av på. Ta det långsamt, njut av atmosfären och låt tiden stå still en stund.

4. Fiscardo hamn

När du besöker Kefalonia får du inte missa Fiscardo hamn. Det är en av de vackraste platserna på ön.

Jag blir alltid imponerad av de färgglada husen som omger hamnen. De skapar en magisk atmosfär, särskilt i solnedgången.

Du kan strosa runt längs kajen och titta på de fina båtarna som ligger förtöjda. Det finns gott om restauranger och caféer där du kan slå dig ner och njuta av utsikten.

Mitt bästa tips är att ta en glass eller en frozen yoghurt och sätta dig på en bänk vid vattnet. Det är perfekt en varm sommardag.

På kvällarna blir hamnen ännu mer livlig. Du kan äta en god middag medan du tittar på båtarna som glider in i hamnen.

5. Drogarati-grottan

Drogarati-grottan är en häftig plats att besöka på Kefalonia. Jag blev helt fascinerad av de coola stalagmiterna och stalaktiterna som hänger från taket och växer från golvet. Det känns som att gå in i en annan värld!

Grottan är stor och imponerande. Du kommer att märka att luften är sval och fuktig där inne. Ta med en tröja – det kan bli lite kyligt.

Ett tips är att gå dit tidigt på dagen för att slippa trängsel. Då kan du verkligen njuta av den magiska stämningen i lugn och ro.

Guiderna berättar spännande historier om grottans upptäckt och användning genom åren. Det sägs att grottan har fantastisk akustik och har använts för konserter.

Trapporna ner i grottan kan vara hala, så var försiktig och ha bra skor på dig. Men det är värt besväret – utsikten där nere är oslagbar!

6. Argostoli krabbefiske

Du kommer att älska krabbfisket i Argostoli! Jag har själv provat det och det är en rolig aktivitet för hela familjen. Varje morgon samlas fiskare vid Argostoli hamn för att mata havssköldpaddor och fånga krabbor.

Ta med dig en bit bröd eller kött och fäst det på ett snöre. Sänk ner det i vattnet och vänta tålmodigt. Snart kommer du att känna en krabba nappa! Dra försiktigt upp snöret och se om du lyckats fånga en.

Glöm inte att ta med kameran. Chansen är stor att du får se de majestätiska havssköldpaddorna som ofta simmar runt i hamnen. Det är en härlig upplevelse att se dem på nära håll.

Efter fisket kan du ta en promenad längs Argostolis gågata och njuta av en glass eller en kopp kaffe. Det är ett perfekt sätt att avsluta en rolig morgon vid hamnen.

7. Petani-stranden

Petani-stranden är en av de vackraste platserna på Kefalonia. Jag blev helt betagen när jag först såg den kristallklara blå vattnet och de imponerande gröna klipporna som omger stranden.

Du hittar Petani på den västra sidan av ön, nära Lixouri. Det är en perfekt plats för en avkopplande dag vid havet. Jag rekommenderar att du kommer tidigt för att få en bra plats.

Vattnet blir snabbt djupt här, så var försiktig om du inte är en stark simmare. Det finns ofta stora vågor, vilket gör det till en spännande plats för bodysurfing.

Petani-stranden har allt. Du kan hyra solstolar och parasoller om du vill ha det bekvämt. Det finns också en trevlig taverna där du kan äta lunch och njuta av en kall drink.

Om du föredrar mer lugn och ro, gå längre bort på stranden. Där hittar du mindre folk och kan verkligen koppla av. Ta med dig en picknick och tillbringa hela dagen här – du kommer inte ångra det!

8. Skala-stranden

Skala-stranden är en härlig plats att koppla av på. Den sträcker sig flera kilometer längs kusten och ger gott om utrymme för alla besökare.

Vattnet här är kristallklart och perfekt för ett svalkande dopp. Jag brukar ta med mig snorkelutrustning för att utforska undervattensvärlden – det finns massor av färgglada fiskar att se!

Stranden är täckt med mjuk sand och små stenar. Du kan hyra solstolar och parasoller om du vill ha det bekvämt. Glöm inte att ta med vattenskor om du är känslig under fötterna.

Det finns flera tavernor och barer längs stranden där du kan få dig något gott att äta och dricka. Mitt favoritställe serverar färsk grillad fisk – perfekt efter en dag i solen!

På kvällen är det mysigt att ta en promenad längs vattenbrynet och njuta av solnedgången. Skala-stranden är verkligen en plats där du kan varva ner och koppla av ordentligt.

9. Lourdas-stranden

Lourdas-stranden är en av Kefalonias bästa stränder. Du hittar den i en av öns största bukter, och den sträcker sig långt ut i det kristallklara vattnet.

Jag älskar att ta långa promenader längs den här stranden. Sanden är mjuk under fötterna och vattnet är perfekt för ett svalkande dopp. Glöm inte att ta med dig solskydd och vatten – solen kan vara stark här!

På stranden finns det gott om solstolar och parasoll att hyra om du vill ha det bekvämt. Jag brukar ta med en picknick och tillbringa hela dagen här. Det finns också några trevliga tavernor i närheten om du blir hungrig.

Utsikten från stranden är fantastisk. Du kan se ända bort till ön Zakynthos på en klar dag. Kvällstid rekommenderar jag att du stannar för att se solnedgången – det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

10. Kefalonias botaniska trädgårdar

Jag älskar att strosa runt i Kefalonias botaniska trädgårdar. Det är en oas av lugn och skönhet mitt på ön. Du hittar massor av färgglada blommor och spännande växter här.

Trädgårdarna är perfekta för en avkopplande promenad. Ta med dig kameran – det finns gott om fina fotomöjligheter. Jag brukar packa en picknick och njuta av en lugn stund i skuggan under träden.

Missa inte de vackra rosengårdarna. Doften är underbar, särskilt på morgonen. Om du har tur kanske du ser några av öns sällsynta fjärilar som gillar att besöka blommorna.

Det finns guidade turer om du vill lära dig mer om växterna. Guiderna är kunniga och delar gärna med sig av spännande fakta. Jag rekommenderar att du tar en tur tidigt på dagen innan det blir för varmt.

11. Sami arkeologiska plats

Sami arkeologiska plats är en riktig pärla för historieälskare. Jag blev förbluffad när jag såg resterna av den forntida befästa bosättningen på Lapithaberget.

Du hittar platsen strax ovanför dagens hamnstad Sami. Det känns som att resa tillbaka i tiden när du vandrar runt bland ruinerna. Tänk att människor bodde här redan under paleolitisk tid!

När jag var där fick jag veta att Sami var en mäktig och självständig stad med egen valuta. Det är fascinerande att se spåren av denna gamla civilisation.

Utsikten från akropolen är fantastisk. Du ser ut över havet och den moderna staden nedanför. Ta med dig kamera och vatten, för det kan bli varmt under sommaren.

Ett tips är att kombinera besöket med en tur till Melissanigrottan som ligger i närheten. Det blir en perfekt dag fylld av historia och naturupplevelser.

12. Fanari fyr

Fanari fyr är en mysig plats jag älskar att besöka på Kefalonia. Den ligger på en halvö nära Argostoli och är lätt att nå med bil eller till fots.

Jag tycker det är härligt att promenera längs kusten till fyren. Vägen dit är vacker och du får fin utsikt över havet. Ta med kameran – det finns massor av fina fotomöjligheter!

Vid fyren finns en liten strand där du kan ta ett dopp. Jag brukar packa en picknick och njuta av solnedgången här. Det är så fridfullt.

Du kan också kolla in de spännande vattenhjulen i närheten. De är ett unikt geologiskt fenomen värt att se.

Fanari fyr är perfekt för en avkopplande utflykt. Ta det lugnt, andas in havsluften och njut av den vackra naturen. Det är en plats jag alltid återvänder till när jag vill varva ner.

13. Ainos nationalpark

Ainos nationalpark är en riktig pärla på Kefalonia. Jag blev helt tagen av den vackra naturen när jag besökte parken förra sommaren. Det är Kefalornias högsta punkt och utsikten är helt magisk.

Du hittar massor av vandringsleder på Kefalonia för alla nivåer. Min favorit var en kort men brant stig upp till toppen. Belöningen? En utsikt över hela ön som tog andan ur mig.

Parken är hem för sällsynta växter och djur. Jag såg faktiskt en vild ponny! Det finns gott om picknickplatser också. Ta med dig en matsäck och njut av en lugn stund i naturen.

Om du gillar att vandra finns det 12 fantastiska leder att välja mellan. Jag rekommenderar att du tar med ordentliga skor och gott om vatten. Det kan bli varmt, särskilt på sommaren.

Missa inte chansen att utforska denna unika plats. Det är verkligen en höjdpunkt på Kefalonia, bokstavligt talat!

14. Saint Gerasimos kloster

Saint Gerasimos kloster är ett måste när du besöker Kefalonia. Det ligger i Omala-dalen och är en imponerande byggnad med en nyrenoverad kyrka.

Jag blev fascinerad av klostrets historia när jag var där. Det grundades 1560 av öns skyddshelgon, Saint Gerasimos. Han kallade faktiskt klostret för ”Nya Jerusalem”.

Under klostret finns en spännande grotta med två rum. Det var där helgonet bodde en gång i tiden. Du kommer in genom ett stort hål – det är lite äventyrligt!

Två gånger om året samlas tusentals troende här för att hedra Saint Gerasimos. Det är en mäktig upplevelse att se, även om du inte är religiös.

När du besöker, missa inte chansen att smaka på det lokala vinet som munkarna producerar. Det är riktigt gott! Klostret omges också av vackra gröna kullar, perfekt för en avkopplande promenad.

15. Agios Georgios slott

På en kulle 320 meter över havet ligger Agios Georgios slott, också känt som Kefalonias slott. Du hittar det 7 km nordost om Argostoli. Det här är en plats du inte vill missa!

Jag blev imponerad av slottets historia. Det byggdes för 800 år sedan och var öns huvudstad i flera århundraden. När du går runt här kan du verkligen känna historiens vingslag.

Utsikten från slottet är helt fantastisk. Du ser ut över ett vackert landskap och det blå havet bortom. Ta med kameran, för här finns massor av fina fotomöjligheter!

Innanför murarna finns ruiner av gamla byggnader att utforska. Jag rekommenderar att du tar dig tid att verkligen upptäcka platsen. Det finns mycket att se.

Slottet är ett bra exempel på venetiansk arkitektur. Du kan se hur skickliga byggmästarna var på den tiden. Det är fascinerande att tänka på hur de kunde bygga något så imponerande för så länge sedan.

Lämna en kommentar