Santorinis bästa vingårdar – En komplett guide

Santorini är inte bara känt för sina vita hus och blå kupoler – ön är också ett paradis för vinälskare! Tack vare den vulkaniska jorden och det unika klimatet producerar Santorini några av Greklands mest spännande viner.

I den här guiden tar vi dig med på en resa genom öns 14 bästa vingårdar. Du kommer få veta allt om de lokala druvsorterna, unika odlingsmetoder och var du kan njuta av de bästa vinprovningarna med fantastisk utsikt över Egeiska havet.

Så häng med och upptäck Santorinis vinkultur – din gom kommer tacka dig!

VingårdPlatsSpecialitetVinprovningBokning
Domaine SigalasOiaAssyrtikoJaOnline
Venetsanos WineryMegalochoriNykteriJaTelefon
Estate ArgyrosEpiskopi GoniaVinsantoJaOnline/Telefon
Gaia WinesExo GoniaThalassitisJaEmail
Santo WinesPyrgosAssyrtikoJaOnline
Vassaltis VineyardsVourvoulosAssyrtikoJaOnline
Artemis KaramolegosExo GoniaAssyrtikoJaEmail
Hatzidakis WineryPyrgosAidaniJaTelefon
Boutari WineryMegalochoriAssyrtikoJaOnline
Canava RoussosEpiskopi GoniaNykteriJaEmail
Gavalas WineryMegalochoriVinsantoJaTelefon
Anhydrous WineryFiraAssyrtikoJaOnline
KoutsogiannopoulosVothonasVinsantoJaOnline
Art Space WineryExo GoniaNykteriJaEmail

De 14 bästa vingårdarna på Santorini

1. Domaine Sigalas

Domaine Sigalas ligger i den pittoreska byn Oia och är en av Santorinis mest respekterade vingårdar. De är kända för sina fantastiska Assyrtiko-viner. Här kan du njuta av en vinprovning med utsikt över solnedgången – pricken över i! Prova deras ”Kavalieros”, ett högklassigt Assyrtiko som lagrats på ekfat. Missa inte deras goda mezze som serveras till vinerna!

2. Venetsanos Winery

Venetsanos är Santorinis första industriella vingård och ligger i Megalochori. Deras specialitet är Nykteri, ett traditionellt vitt vin. Vingården har ett fantastiskt läge med utsikt över kalderan. Deras vinprovning inkluderar ofta en guidad tur i de gamla produktionsutrymmena. Prova deras unika röda vin gjort på Mandilaria-druvor – det är en riktig smakupplevelse!

vingård santorini

3. Estate Argyros

Estate Argyros i Episkopi Gonia är en av öns äldsta vingårdar, grundad 1903. De är berömda för sitt Vinsanto, ett sött dessertvin. Deras vinprovningar är informativa och generösa. Testa deras 20-åriga Vinsanto – det är som flytande guld i glaset!

4. Gaia Wines

Gaia Wines ligger i Exo Gonia och är känd för sitt Thalassitis-vin, gjort på Assyrtiko-druvor. Vingården ligger precis vid stranden, så du kan faktiskt doppa tårna i havet medan du provar vin! Deras ”Wild Ferment” Assyrtiko är ett måste för vinentusiaster.

5. Santo Wines

Santo Wines i Pyrgos är en kooperativ vingård med en spektakulär utsikt över kalderan. De erbjuder en mängd olika vinprovningspaket, ofta kombinerade med lokala ostar och charkuterier. Deras Assyrtiko är utmärkt, men prova också deras söta Vinsanto för en balanserad upplevelse.

6. Vassaltis Vineyards

Vassaltis är en av de nyare vingårdarna på ön, belägen i Vourvoulos. De fokuserar på moderna tolkningar av klassiska Santorini-viner. Deras vinprovningar är informativa och avslappnade. Prova deras ”Nassitis”, en spännande blandning av Aidani och Assyrtiko.

7. Artemis Karamolegos Winery

Artemis Karamolegos i Exo Gonia är känd för sina innovativa viner. De erbjuder vinprovningar med fantastisk utsikt över vingårdarna. Deras restaurang Aroma Avlis serverar läckra lokala rätter som passar perfekt till vinerna. Missa inte deras ”Pyritis”, ett komplext Assyrtiko-vin.

8. Hatzidakis Winery

Hatzidakis Winery i Pyrgos är känd för sina ekologiska viner. De specialiserar sig på Aidani-druvan, som ger aromatiska vita viner. Deras vinprovningar är intima och personliga. Prova deras ”Skitali”, ett unikt orange vin med lång maceration.

9. Boutari Winery

Boutari är ett stort namn inom grekisk vinproduktion och deras vingård i Megalochori är väl värd ett besök. De erbjuder professionella vinprovningar och en fascinerande inblick i modern vinproduktion. Deras ”Kallisti Reserve” är ett måste för Assyrtiko-älskare.

10. Canava Roussos

Canava Roussos i Episkopi Gonia är Santorinis äldsta vingård, grundad 1836. De är kända för sina traditionella metoder och producerar utsökta Nykteri-viner. Deras vinprovningar känns som en resa tillbaka i tiden. Prova deras årgångs-Nykteri för en unik upplevelse.

11. Gavalas Winery

Gavalas är en familjeägd vingård i Megalochori, känd för sitt Vinsanto. De erbjuder intima vinprovningar där du kan lära dig om traditionella vinproduktionsmetoder. Deras ”Katsano”, gjort på en sällsynt lokal druvsort, är ett måste för vinentusiaster.

12. Anhydrous Winery

Anhydrous i Fira är en boutique-vingård med fokus på högkvalitativa Assyrtiko-viner. Deras vinprovningar är personliga och informativa. Prova deras ”Natural Fermentation” Assyrtiko för en smak av Santorinis terroir.

13. Koutsogiannopoulos Wine Museum

Detta är inte bara en vingård utan också ett fascinerande vinmuseum i Vothonas. Efter en tur i museet kan du prova deras viner, inklusive ett utsökt Vinsanto. Det är en perfekt plats för att lära sig om öns vinhistoria.

14. Art Space Winery

Art Space i Exo Gonia kombinerar vinproduktion med konstgalleri. Deras Nykteri-viner är utmärkta och vinprovningen sker i en unik atmosfär omgiven av modern konst. Prova deras ”Nykteri Reserve” – det är konst i ett glas!

Övrig information om vin på Santorini

Santorinis unika vinodlingsmetoder

Santorinis vinodlare använder en speciell teknik kallad ”koulara”. Vinstockarna formas som en korg nära marken för att skydda druvorna från starka vindar och intensiv sol. Det ser ut som små buskage över hela ön – supercoolt!

De lokala druvsorterna på Santorini

Assyrtiko är kungen här, men kolla även in Aidani och Athiri för vita viner. För röda, testa Mandilaria och Mavrotragano. Assyrtiko ger krisp, mineralrika viner som är perfekta till skaldjur.

Bästa tiden för vinprovning på ön

Skördetiden i augusti-september är magisk, men våren är också fin med mindre trängsel. Undvik högsäsongen i juli-augusti om du vill ha en lugnare upplevelse.

Populära vinprovningsturer på Santorini

Många företag erbjuder guidade vinturer. Kolla in Santorini Wine Adventure eller Santorini Wine Tour för bra alternativ. De fixar transport mellan vingårdarna, vilket är skönt om du ska prova mycket vin!

Santorinis viner: Smaker och egenskaper

Förvänta dig krisp syra, mineralitet och en lätt sälta i de vita vinerna. Vinsanto är sött men balanserat. Röda viner är ofta lätta och fruktiga. Prova att beskriva smakerna själv – det är kul och imponerande!

Att kombinera vinprovning med matupplevelser

Många vingårdar erbjuder också mat. Assyrtiko är perfekt till färsk fisk eller tomatsallad. Vinsanto passar utmärkt till stark ost eller dessert. Fråga personalen om rekommendationer – de vet bäst!

Tips för att boka vingårdsbesök på Santorini

Boka i förväg, särskilt under högsäsong. Många vingårdar har online-bokning. Kolla in transport – det kan vara svårt att köra efter flera vinprovningar. Överväg att hyra en driver eller gå med i en organiserad tur.

Så där har du det – din guide till Santorinis bästa vingårdar! Kom ihåg att dricka ansvarsfull

Lämna en kommentar