Att göra på Zakyntos – 25 tips på aktiviteter & sevärdheter

Zakynthos är en pärla bland de grekiska öarna. Med sina kritvita stränder, turkosblå vatten och gröna berg lockar ön många besökare varje år.

Du hittar massor av spännande saker att göra på Zakynthos, oavsett om du gillar sol och bad eller äventyr och kultur.

Jag har varit på Zakynthos flera gånger och upptäckt många härliga platser och aktiviteter. I den här guiden delar jag med mig av mina bästa tips på vad du kan se och göra under din semester.

Du får förslag på allt från vackra stränder och grottor till mysiga byar och god mat. Låt mig visa dig det bästa ön har att erbjuda!

1. Navagio-stranden

Navagio-stranden är utan tvekan en av Zakynthos mest ikoniska platser. Du har säkert sett bilder av den här otroliga stranden med det berömda skeppsvraket.

Stranden kallas också för Shipwreck Beach och är omgiven av höga, vita klippor. Det turkosa vattnet är kristallklart och inbjudande.

För att komma hit behöver du ta en båttur. Det finns många turer att välja mellan, och jag rekommenderar att du bokar i förväg under högsäsong.

När du väl är framme, kan du njuta av den fantastiska utsikten och ta massor av bilder. Glöm inte att ta med badkläder – vattnet är perfekt för ett dopp!

Ett tips är att åka tidigt på morgonen för att undvika de största folkmassorna. Tänk på att det inte finns några faciliteter på stranden, så ta med vatten och snacks.

2. Blå grottorna

Blå grottorna är en av Zakynthos mest spännande sevärdheter. Du hittar dem vid Cape Skinari på öns norra spets. Namnet kommer från det otroligt blåa vattnet både i och utanför grottorna.

För att uppleva Blå grottorna behöver du åka båt. Jag rekommenderar starkt att boka en båtutflykt som tar dig in i grottorna. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

När du glider genom vattnet, kommer du att häpna över de intensiva blå tonerna. Ljuset som reflekteras i vattnet skapar en magisk atmosfär. Det känns nästan som att du simmar i flytande safirer.

Ta med dig kamera eller telefon för att fånga ögonblicket. Men glöm inte att också ta in upplevelsen med egna ögon. Det är verkligen ett naturens underverk som du inte vill missa under ditt besök på Zakynthos.

3. Marathonisi – Sköldpaddsön

Marathonisi är en liten ö utanför Zakynthos kust som du absolut inte får missa. Den kallas ofta för Sköldpaddsön på grund av sin form som liknar en sköldpadda.

Här finns en av de vackraste stränderna på Zakynthos. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling och simning. Du kan lätt ta dig hit med en båttur från Laganas eller Keri.

Ön är obebodd och en viktig häckningsplats för havssköldpaddor. Om du har tur kan du få se sköldpaddor simma i vattnet runt ön.

Ta med dig picknick och tillbringa en dag på stranden. Glöm inte solskydd och vatten, det finns inga butiker här. Respektera naturen och lämna inga sopor efter dig.

En privat båttur är ett bra sätt att upptäcka ön. Du får chansen att se sköldpaddor och simma i det blå vattnet vid Marathonisi Beach.

4. Keri-grottorna

Keri-grottorna är en riktig pärla på Zakynthos södra kust. Jag rekommenderar starkt att du tar en båttur hit för att uppleva deras skönhet på nära håll.

När du närmar dig grottorna kommer du att bli imponerad av de höga klipporna och det kristallklara vattnet. Det turkosa havet skimrar i solljuset och skapar en magisk atmosfär.

Du kan simma in i en stor grotta under ditt besök. Känslan av att flyta i det svala vattnet omgiven av de mäktiga grottvägarna är helt fantastisk.

Många turer kombinerar ett besök till Keri-grottorna med sköldpaddsspaning. Du har chansen att se de sällsynta Caretta-Caretta sköldpaddorna i deras naturliga miljö.

Ta med dig kamera och badkläder. Du kommer garanterat vilja föreviga upplevelsen och ta ett dopp i det azurblåa vattnet.

5. Zakynthos stad

Zakynthos stad är öns pulserande hjärta och huvudort. Du hittar den på östkusten, med en charmig hamn full av färgglada fiskebåtar och caféer.

Jag älskar att strosa längs de smala gränderna i gamla stan. Här finns mysiga butiker och tavernor där du kan njuta av lokal mat och dryck.

Veneziansk arkitektur präglar stadens centrum. Du ser det tydligt i byggnader och landmärken som Solomos-torget och Sankt Markus-kyrkan.

Missa inte Bohali-kullen ovanför staden. Härifrån får du en fantastisk utsikt över hamnen och havet. Det är perfekt för en romantisk picknick i solnedgången.

För kulturintresserade rekommenderar jag ett besök på Byzantinska museet. Här kan du lära dig mer om öns rika historia och se konstskatter från bysantinska tiden.

På kvällarna vaknar staden till liv. Barer och klubbar längs hamnpromenaden lockar med musik och dans till småtimmarna. Det är en perfekt plats att avsluta dagen på!

6. Askos Stone Park

Askos Stone Park är en unik upplevelse på Zakynthos. Det är en naturpark med en mängd djur och växter från hela världen.

Här kan du se hjortar som strövar fritt i parken. Du hittar också getter, höns, påfåglar, ponnyer, kor och grisar. Men det roligaste är nog tvättbjörnarna som du kan mata, vilket barnen älskar.

Parken är uppbyggd som en cirkulär bergstig med över 30 stopp. Du får vandra runt och upptäcka allt parken har att erbjuda.

Askos Stone Park är inte bara ett hem för djur. Det är också ett naturreservat, en forskningsplats för jordbruk och till och med en arkeologisk plats. Allt detta på en yta av 124 hektar.

Det kan vara lite knepigt att hitta hit, men det är värt besväret. Följ skyltarna från Agios Nikolaos eller Varvara så kommer du rätt. När du väl är framme väntar en härlig dag med massor av upplevelser.

7. Tsilivi Waterpark

Tsilivi Waterpark är ett spännande resmål för hela familjen på Zakynthos. Du hittar parken i området Tsilivi, och det är en perfekt plats att svalka sig på under varma sommardagar.

När du kommer hit möts du av massor av roliga attraktioner. Det finns rutschkanor i olika storlekar och former, så både stora och små hittar något som passar. Jag gillar särskilt det coola piratskeppet som är populärt bland barnen.

Säkerheten är viktig här. Du kan känna dig trygg eftersom det finns badvakter som håller koll på allt som händer i parken. Det gör att du kan slappna av och njuta av dagen.

Glöm inte att ta med solkräm och handduk! Det finns också matställen i parken om du blir hungrig. Jag brukar packa med lite snacks också, det är bra att ha när energin tryter efter allt plaskande.

Tsilivi Waterpark är rankad som nummer ett bland saker att göra i Tsilivi. Det är inte svårt att förstå varför – det är helt enkelt superkul!

8. Bohali-slottet

Bohali-slottet är ett måste när du besöker Zakynthos. Det ligger på en kulle ovanför Zakynthos stad och ger dig en otrolig utsikt över ön.

Jag rekommenderar att du tar en promenad upp till slottet på eftermiddagen. Det är lite ansträngande, men helt klart värt det. När du kommer fram kan du utforska ruinerna och njuta av den friska luften.

Ta med dig kameran! Utsikten härifrån är perfekt för att fånga solnedgången över Zakynthos stad. Du kommer att minnas den här vyn länge.

I närheten av slottet finns det några mysiga tavernor. Passa på att ta en paus och smaka på lokala specialiteter medan du blickar ut över havet. Det är en upplevelse du inte vill missa!

Bohali-slottet är inte bara en historisk plats, utan också en perfekt spot för att se hela Zakynthos i ett svep. Det är definitivt värt ett besök under din resa.

9. Solnedgång på Kampi

Vill du se en magisk solnedgång på Zakynthos? Då måste du besöka Kampi! Den här lilla byn ligger på öns västra kust och har en fantastisk utsikt över havet.

Jag rekommenderar att du kommer dit i god tid före solnedgången. Ta med dig något gott att dricka och hitta en bra plats att sitta. Utsikten från klipporna är helt otrolig.

För en extra mysig kväll kan du boka bord på Michalis Tavern. Där får du njuta av god mat och en garanterat förstklassig utsikt över solnedgången.

Glöm inte kameran! Solnedgången i Kampi är perfekt för fotografering. De gyllene färgerna som reflekteras i havet skapar en magisk stämning.

Efter solnedgången kan du stanna kvar i byn och uppleva den grekiska kvällsatmosfären. Prova lokal mat och kanske se lite traditionell dans.

10. Porto Limnionas

Porto Limnionas är en av Zakynthos vackraste platser. Här möts du av kristallklart vatten och dramatiska klippor som skapar en magisk atmosfär.

Du kan hyra solstolar och parasoller för att koppla av vid vattnet. Det finns ingen sandstrand, men du kan bada från klipporna eller via en liten brygga.

Vattnet är perfekt för snorkling och dykning. Jag har sett massor av färgglada fiskar och till och med sköldpaddor här.

Utsikten från restaurangen är fantastisk. Du kan njuta av grekiska specialiteter medan du blickar ut över den turkosa bukten.

För att komma hit behöver du hyrbil eller skoter. Vägen är slingrig men vyn när du kommer fram är värd resan.

Kom tidigt för att få en bra plats. Porto Limnionas blir populärt under högsäsongen, men det är fortfarande lugnare än många andra stränder på ön.

11. Argassi Bridge

Argassi Bridge är en spännande sevärdhet du inte bör missa. Den här gamla stenbron ligger i utkanten av Argassi och erbjuder en fin promenad.

När du besöker bron får du en känsla av Zakynthos historia. Den byggdes under venetiansk tid och har stått kvar genom åren. Jag tycker det är fascinerande att tänka på alla som gått över den.

Ta med kameran! Bron och omgivningen ger fina fotomöjligheter. Du kan ta coola bilder av den steniga strukturen och det vackra landskapet runtomkring.

Det är en kort promenad från Argassi centrum till bron. Du kan lätt kombinera besöket med andra aktiviteter i Argassi. Efter bron kan du till exempel ta en fika på någon mysig taverna i byn.

Passa på att utforska området kring bron också. Det finns fina stigar där du kan vandra och njuta av naturen. En perfekt plats för en lugn stund bort från stranden.

12. Gerakas-stranden

Gerakas-stranden är en av de mest vackra stränderna på Zakynthos. Du hittar den längst ner på öns sydöstra udde. Den långa sandstranden har ett kristallklart vatten som är perfekt för bad och snorkling.

Stranden är känd för sina havssköldpaddor. Mellan maj och augusti lägger Caretta caretta-sköldpaddorna sina ägg här. Det är spännande att se, men kom ihåg att visa respekt för djurlivet.

Du kan hyra solstolar och parasoller på stranden. Det finns också några trevliga tavernor i närheten där du kan äta lunch eller middag. Jag rekommenderar att du kommer tidigt på dagen för att få en bra plats.

Ta med dig vattenflaskor och solskydd. Stranden har begränsade öppettider för att skydda sköldpaddorna, så kolla aktuella tider innan du åker dit. En promenad längs stranden vid solnedgången är magisk och något du inte bör missa.

13. Cameo Island

Cameo Island är en liten pärla du inte får missa när du besöker Zakynthos. Den ligger precis utanför Agios Sostis hamn och är lätt att nå via en vacker gångbro.

När du kommer fram möts du av kristallklart vatten och en fantastisk utsikt. Det finns en liten strand där du kan sola och bada. Vattnet runt ön är perfekt för snorkling.

Du betalar en liten avgift för att komma in på ön, men det är det värt. Bästa tiden att besöka är tidigt på morgonen innan det blir för trångt.

Ta med kameran! Gångbron till ön är ett populärt fotomotiv. Du kommer garanterat få några riktigt fina bilder att ta med hem.

På kvällen förvandlas Cameo Island till ett populärt partyställe. Om du gillar att festa är det värt att kolla in nattlivet här.

Glöm inte att ta med vatten och solskydd. Det finns inte så mycket skugga på ön, så var beredd på att det kan bli varmt.

14. Xigia Sulfur-stranden

Xigia Sulfur-stranden är en unik pärla på Zakynthos som du inte får missa. Den ligger på öns nordöstra kust och är känd för sitt ovanliga, svavelrika vatten.

När du kliver ner i vattnet känner du direkt den varma, bubblande känslan. Det sägs att vattnet har helande egenskaper och kan hjälpa mot hudproblem och ledvärk.

Stranden är ganska liten och omgiven av höga klippor. Det gör den extra mysig och skyddad. Du kan njuta av den vackra utsikten medan du badar i det klara, turkosa vattnet.

Ta med dig snorkelutrustning om du vill. Undervattenslivet här är spännande att utforska. Glöm inte att ta med vatten och snacks, för det finns inga butiker precis vid stranden.

För att komma hit kan du antingen köra bil eller ta en båttur. Jag rekommenderar att du kommer tidigt på dagen för att få en bra plats. Stranden kan bli full snabbt, särskilt under högsäsongen.

Xigia Sulfur-stranden är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Det är en perfekt plats för dig som vill kombinera avkoppling med något lite annorlunda.

15. Anafonitria-klostret

Har du tröttnat på stränder och vill uppleva lite historia? Då ska du besöka Anafonitria-klostret. Det ligger i norra delen av ön och är en riktig pärla.

Klostret byggdes på 1400-talet och har en imponerande arkitektur. Du kommer att bli hänförd av de vackra ikonerna och träsniderierna inuti. Det är verkligen en plats som andas historia.

När du går runt i klostret kan du föreställa dig hur livet var för munkarna som bodde här förr i tiden. Det är en lugn och fridfull plats som ger dig en paus från strandlivet.

Vägen upp till klostret är lite knepig, men utsikten är värd besväret. Ta med dig kamera, för solnedgången härifrån är magisk.

Glöm inte att klä dig lämpligt när du besöker klostret. Axlar och knän bör vara täckta av respekt för platsen. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma!

16. Agios Sostis hamn

Agios Sostis hamn är en gömd pärla på Zakynthos. Du hittar den på öns södra del, och det är verkligen värt ett besök. Här kan du njuta av en lugn och avslappnad atmosfär.

Hamnen är liten och charmig, med kristallklart vatten. Du kan se fiskebåtar guppa i vattnet och lokala fiskare fixa sina nät. Det ger en äkta grekisk känsla!

Längs kajen finns det några mysiga tavernor. Där kan du äta färsk fisk och skaldjur medan du blickar ut över havet. Maten smakar extra gott med den fina utsikten!

Om du vill ta ett dopp finns det en liten strand precis bredvid hamnen. Vattnet är grunt och perfekt för barn att plaska i.

På kvällen är hamnen extra vacker. Du kan se solen gå ner över havet medan du tar en drink på en av barerna. Det är en perfekt plats för romantik eller bara för att koppla av efter en lång dag.

17. Njut av solen på Kalamaki Beach

Kalamaki Beach är en vacker sandstrand på Zakynthos som du inte får missa. Den långa stranden har kristallklart vatten och mjuk sand som är perfekt för att sola och bada.

Ta med dig en solstol och parasoll för en avkopplande dag vid havet. Du kan också hyra utrustning på stranden om du föredrar det. Vattnet är grunt och lugnt, vilket gör det idealiskt för barn att leka i.

Kalamaki Beach är en del av Zakynthos marinpark och en viktig plats för havssköldpaddor. Om du har tur kan du se dessa fascinerande varelser simma förbi. Kom ihåg att respektera djurlivet och hålla stranden ren.

När du blir hungrig finns det flera tavernor och barer längs stranden där du kan ta en paus och njuta av en god måltid eller förfriskning. Prova några lokala specialiteter medan du beundrar utsikten.

För en extra speciell upplevelse, stanna kvar till solnedgången. Det är en magisk syn när solen sjunker ner i havet och himlen färgas i vackra nyanser.

18. Skopos-berget

Skopos-berget är ett måste när du besöker Zakynthos. Det är öns högsta punkt och erbjuder fantastiska vyer över hela ön.

Du kan ta dig upp för berget med bil eller motorcykel. Vägen är smal och kurvig, så var försiktig om du kör själv.

På toppen hittar du ett litet kapell och en radarstation. Men det bästa är utsikten. Du kan se hela Zakynthos och även grannöarna på en klar dag.

Ta med dig kamera och vatten. Det kan vara varmt och soligt där uppe. Ett tips är att åka tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för bästa ljus.

Gillar du att vandra finns det fina leder på berget. Du kan gå genom olivlundar och tallskogar. Det är perfekt för en dag i naturen.

Efter besöket kan du stanna vid en av de små byarna nära berget. Där finns mysiga tavernor där du kan äta en god grekisk lunch.

19. Byzantinska museet

Vill du lära dig mer om Zakynthos historia? Då ska du besöka Byzantinska museet. Det ligger mitt i Zakynthos stad och är lätt att hitta.

Museet har en fin samling av religiös konst från bysantinska tiden. Du kan se vackra ikoner, väggmålningar och kyrkliga föremål. Allt är från 1400-talet till 1800-talet.

Jag blev imponerad av detaljrikedomen i målningarna. Färgerna är fortfarande starka trots att verken är så gamla. Du kommer säkert också att gilla de fina guldinramade ikonerna.

Museet är inte så stort, så du hinner se allt på en timme eller två. Det är perfekt för en paus från solen och stranden. Inträdet är billigt och personalen är hjälpsam.

När du ändå är i stan kan du passa på att kolla in andra sevärdheter också. Det finns mycket att upptäcka i Zakynthos stad!

20. Alykes-stranden

Alykes-stranden är en pärla du inte får missa på Zakynthos. Den ligger på öns nordöstra kust och erbjuder en perfekt mix av avkoppling och aktiviteter.

Stranden har fått sitt namn från de gamla saltdammarna i närheten. Du kan fortfarande se spår av dem när du går längs vattnet. Sanden är mjuk och vit, och vattnet är grunt och kristallklart.

Här finns gott om solstolar och parasoll att hyra. Du kan också prova på vattensporter som jetski eller bananåkning om du vill ha lite action.

När du blir hungrig finns det flera tavernor längs stranden. Prova den grekiska salladen eller en portion färsk fisk – det smakar extra gott med havsutsikt!

På kvällen är det härligt att ta en promenad längs strandpromenaden. Titta in i de små butikerna eller ta en drink på någon av barerna. Solnedgången härifrån är magisk.

Alykes är perfekt om du vill ha en lugn strandsemester med allt du behöver inom räckhåll. Du kommer garanterat åka hem avslappnad och nöjd efter några dagar här.

21. Makris Gialos

Makris Gialos är en av de vackraste stränderna på Zakynthos. Du hittar den på öns sydöstra kust, och den är perfekt för en avkopplande dag vid havet.

Stranden är känd för sitt kristallklara vatten och den mjuka, vita sanden. Här kan du sola, bada och njuta av den avslappnade atmosfären.

Det finns gott om solstolar och parasoll att hyra om du vill ha det bekvämt. Jag rekommenderar att komma tidigt för att få en bra plats.

Makris Gialos Beach är perfekt för familjer med barn. Vattnet är grunt och lugnt, så det passar bra för små simmare.

Du kan också prova på olika vattensporter här. Det finns möjlighet att hyra utrustning för snorkling, paddling och andra roliga aktiviteter.

När du blir hungrig finns det flera tavernor längs stranden. Där kan du smaka på läcker grekisk mat och dricka något svalkande.

22. Vandra i Zakynthos Nationalpark

Zakynthos Nationalpark är ett måste för dig som älskar natur och vandring. Här kan du utforska vackra stigar och njuta av fantastiska vyer över ön och havet.

Jag rekommenderar att du börjar din vandring tidigt på morgonen för att undvika värmen. Ta med dig gott om vatten och bekväma skor – terrängen kan vara utmanande på sina ställen.

En populär rutt är den som leder till utsiktsplatsen över Navagio Beach. Härifrån får du en otrolig vy över den berömda skeppsvraket och det turkosa vattnet.

Du kommer att gå genom doftande pinjeskogar och olivlundar. Håll ögonen öppna för öns unika djurliv, särskilt havssköldpaddorna som parken är känd för att skydda.

Glöm inte att ta med dig kamera – vyerna är verkligen spektakulära. Efter vandringen kan du svalka dig med ett dopp i havet vid någon av parkens vackra stränder.

Att vandra i nationalparken är ett perfekt sätt att uppleva Zakynthos naturliga skönhet. Du kommer garanterat att minnas denna upplevelse länge!

23. Besök Agios Dionisios kyrka

Agios Dionisios kyrka är en vacker plats vid vattnet i Zakynthos stad. Du kommer att bli imponerad av kyrkans arkitektur och historia.

Kyrkan är uppkallad efter öns skyddshelgon, Sankt Dionysios. När du kliver in möts du av fantastiska fresker och ikonmålningar. Ta dig tid att beundra det detaljrika hantverket.

I kyrkans källare finns ett litet museum. Där kan du se helgonets reliker och lära dig mer om hans liv. Det är en spännande upplevelse för både troende och historieintresserade.

Jag rekommenderar att du besöker kyrkan tidigt på dagen. Då är det lugnt och fridfullt. Du kan njuta av atmosfären i lugn och ro.

Efter besöket kan du ta en promenad längs vattnet. Det finns flera caféer och restauranger i närheten där du kan vila benen och smaka på lokala specialiteter.

24. Prova vin på Solomos Wines

På Zakynthos kan du smaka på utsökta viner hos Solomos Wines. Vingården ligger vid foten av det historiska venetianska slottet i Zakynthos stad.

Familjen har gjort vin här i fyra generationer. De använder bara druvor från lokala inhemska sorter. Du får chansen att prova flera olika viner och lära dig om öns vinkultur.

Vinprovningen är en trevlig upplevelse där du får smaka på både röda och vita viner. Personalen berättar om vinernas historia och produktionsprocess. Du kan också köpa med dig en flaska hem som minne.

Ett besök på Solomos Wines är perfekt för dig som gillar vin eller vill lära dig mer om grekisk vinproduktion. Det är en mysig paus från strandlivet och ger dig en inblick i öns traditioner.

Glöm inte att boka i förväg, särskilt under högsäsong. Ta med dig kameran – utsikten från vingården är fantastisk!

25. Njut av utsikten från Bochali Hill

Bochali Hill är en av Zakynthos mest spektakulära utsiktspunkter. Du hittar den strax utanför Zakynthos stad och det är väl värt besväret att ta sig dit.

Från toppen får du en otrolig panoramautsikt över Zakynthos stad och det blå Joniska havet. Det är särskilt magiskt vid solnedgången när himlen färgas i varma toner.

Ta med dig kameran och föreviga vyerna. Du kommer inte ångra dig! Det finns också mysiga caféer där du kan ta en fika och njuta av utsikten i lugn och ro.

Om du är sugen på historia kan du kolla in det gamla venetianska slottet som ligger på kullens topp. Det byggdes på 1600-talet och ger en fin inblick i öns förflutna.

För att ta dig till Bochali kan du antingen promenera uppför eller åka bil. Vägarna är lite slingriga, men utsikten gör det värt besväret. Glöm inte att ta med vatten, speciellt om du går till fots!

Geografiskt och historiskt sammanhang

Zakynthos har en rik historia och spännande traditioner. Ön har formats av olika kulturer genom tiderna och erbjuder en unik blandning av natur och kulturarv.

Översikt över Zakynthos historia

Zakynthos har en lång och fascinerande historia. Ön har varit bebodd sedan stenåldern och har genom åren styrts av många olika civilisationer. Venetianarna hade störst inflytande och styrde ön i nästan 400 år.

Under deras styre blev Zakynthos känd som ”Levantens blomma” på grund av sin skönhet och rikedom. Ön drabbades av en förödande jordbävning 1953 som förstörde många historiska byggnader.

Trots detta har Zakynthos rest sig och blivit en populär semesterdestination. Du kan fortfarande se spår av öns rika historia i arkitekturen och på museer.

Lokala traditioner och kulturarv

Zakynthos har ett rikt kulturarv som du kan uppleva under ditt besök. Öborna är kända för sin gästfrihet och sina livliga fester. Musik och dans spelar en viktig roll i kulturen.

Du kan höra traditionell kantades-musik på tavernor och se lokala danser vid festivaler. Påsken firas stort på ön med unika traditioner som du inte vill missa.

Zakynthos är också känd för sin mat. Prova lokala specialiteter som ladotyri-ost och friterade zucchiniblommor. Olivodling är en viktig del av öns kulturarv och du kan besöka olivlundar för att lära dig mer.

Öns stränder och grottor är inte bara vackra utan har också kulturell betydelse. Ta en båttur för att utforska kustlinjen och höra spännande legender.

Naturupplevelser på Zakynthos

Zakynthos är en ö full av naturskönhet. Här kan du njuta av allt från kristallklara stränder till grönskande berg och pittoreska byar.

Utforska Zakynthos stränder

Zakynthos har några av Greklands vackraste stränder. Du måste besöka den ikoniska Navagio Beach, också känd som Shipwreck Beach. Den är omgiven av höga klippor och har kritvit sand och turkost vatten.

Kalamaki Beach är perfekt för dig som vill se havssköldpaddor. Här kan du simma och sola samtidigt som du kanske får syn på dessa fascinerande varelser.

För en lugnare upplevelse, åk till Porto Limnionas. Denna lilla vik har kristallklart vatten och är perfekt för snorkling.

Glöm inte Banana Beach! Den är lång och bred med gyllene sand. Här finns gott om plats för alla.

Vandring och cykling

Zakynthos erbjuder fantastiska möjligheter för dig som gillar att vandra eller cykla. Du kan utforska öns gröna inland och njuta av vackra utsikter.

Prova en vandring upp till Skinari fyren. Härifrån får du en fantastisk utsikt över havet och de omgivande klipporna.

För en längre vandring, ta dig an Vrachionas-berget. Det är öns högsta punkt och erbjuder en utmanande men belönande upplevelse.

Cykling är ett bra sätt att utforska öns landsbygd. Du kan hyra en cykel och ta dig runt på egen hand eller gå med i en guidad tur.

Besök byn Keri för en vacker cykeltur. Här kan du njuta av olivlundar och vinodlingar medan du trampar på.

Mat- och dryckupplevelser

Zakynthos erbjuder en mängd härliga smakupplevelser. Du kan njuta av lokala specialiteter och besöka mysiga restauranger med utsikt över havet.

Lokala specialiteter att prova

Börja med att smaka på ”ladotyri”, en unik ost som lagras i olivolja. Den har en stark smak och passar perfekt till ett glas vin. Prova också ”skordostoumbi”, en lokal auberginerätt med vitlök och tomatsås.

Vill du ha något sött? Testa ”mandolato”, en nougat med honung och mandlar. Det är en typisk efterrätt från ön.

Glöm inte att dricka lite ”verdea”, ett lokalt vitt vin som bara görs på Zakynthos. Det passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Rekommenderade restauranger

På Banana Beach hittar du flera bra strandrestauranger. Prova färsk fisk grillad direkt på stranden.

I Zakynthos stad finns många trevliga tavernor. Jag gillar särskilt de som ligger längs hamnen. Där kan du äta goda grekiska rätter medan du tittar på båtarna.

För en romantisk middag, åk till Keri. Där finns restauranger med fantastisk utsikt över solnedgången. Beställ en ”mezedes”, små rätter att dela på, och njut av kvällen.

Vanliga frågor

Zakynthos har mycket att erbjuda besökare. Här är svar på några av de vanligaste frågorna om öns stränder, sevärdheter och aktiviteter.

Vilka är de bästa stränderna att besöka på Zakynthos?

Navagio-stranden, även kallad Shipwreck Beach, är utan tvekan den mest kända. Den kritvita sanden och det turkosa vattnet är otroligt vackert. Laganas Beach är perfekt för barnfamiljer med sitt långgrunda vatten.

Jag gillar också Gerakas Beach för sin orörda natur och möjligheten att se sköldpaddor.

Vilka historiska platser bör man inte missa på Zakynthos?

Zakynthos stad har flera intressanta historiska platser. Kolla in Agios Dionysios-kyrkan och Solomos-torget. De är båda viktiga för öns historia.

Utanför staden rekommenderar jag ett besök till det venetianska slottet i Bochali. Utsikten därifrån är fantastisk.

Hur är snorklingen och dykningen runt ön Zakynthos?

Snorklingen och dykningen här är toppen! De Blå grottorna är ett måste för snorklare. Vattnet är kristallklart och fullt av fisk.

För dykning finns det flera bra ställen runt ön. Keri-grottorna är populära bland dykare. Du kan se allt från bläckfiskar till sjöhästar där.

Vilka vandringsleder rekommenderas för naturälskare på Zakynthos?

Det finns många fina leder på ön. En av mina favoriter går från Keri till Marathia. Du får otrolig utsikt över havet och kusten.

En annan bra led är den som går upp till Skinari-fyren. Därifrån ser du hela norra delen av ön.

Hur kan man uppleva sköldpaddorna på Zakynthos på ett ansvarsfullt sätt?

Besök Marathonisi – Sköldpaddsön för att se sköldpaddor på ett ansvarsfullt sätt. Åk dit med en organiserad tur som följer reglerna för att skydda djuren.

Undvik att störa sköldpaddorna eller deras bon på stränderna. Håll avstånd och använd inte blixt om du fotograferar dem.

Vad finns det för lokala maträtter man bör prova på Zakynthos?

Du måste prova ladotyri, en unik ost som lagras i olivolja. Den är fantastisk!

Stifado, en gryta med kött och lök, är också värd att testa. Och missa inte att smaka på de lokala vinerna från ön.

Lämna en kommentar