Att göra på Hydra – 22 tips på aktiviteter & sevärdheter

Hydra är en charmig ö i Grekland som lockar besökare med sin unika atmosfär. Den lilla ön ligger i Egeiska havet och är känd för sina vackra stränder, historiska byggnader och bilfria gator. Du kommer att älska Hydras lugna tempo och vänliga lokalbefolkning.

På Hydra finns det massor att upptäcka och uppleva. Från att utforska de smala gränderna i huvudstaden till att ta ett dopp i det kristallklara vattnet – här finns något för alla smaker.

I den här artikeln delar jag med mig av mina bästa tips på sevärdheter och aktiviteter på Hydra. Jag hoppas du blir lika förtjust i ön som jag är!

1. Besök Hydra Museum

Du får inte missa Hydra Museum när du är på ön. Jag blev imponerad av samlingen som visar öns rika historia. Här finns allt från antika mynt till sjöfartsutrustning.

En av mina favoriter är utställningen om det grekiska frihetskriget. Du kan se vapen och dokument från den tiden. Det ger en bra inblick i Hydras viktiga roll i kampen.

Museet har också tavlor av kända konstnärer som bott på ön. Jag blev speciellt fascinerad av porträtten av lokala sjökaptener. De fångar verkligen öns maritima arv.

Glöm inte att kolla in de traditionella dräkterna. De är otroligt detaljerade och visar hur folk klädde sig förr i tiden. Jag tyckte det var kul att se skillnaden mot dagens mode.

Personalen är jättekunnig och hjälpsam. Fråga dem gärna om du vill veta mer om något speciellt. De delar gärna med sig av sina kunskaper och anekdoter.

2. Promenera i Hydra stad

Du kommer älska att strosa runt i Hydra stad. Jag brukar alltid börja med att utforska de smala, slingrande gränderna. De är fyllda med vackra vita hus och färgglada blommor.

Ett av mina favoritställen är hamnen. Där kan du se fiskebåtar komma in med dagens fångst och njuta av utsikten över havet. Ta en glass och sätt dig på en bänk för att titta på folklivet.

Missa inte att gå upp till Eros-berget. Det tar ungefär 1,5 timme att nå toppen, men utsikten är värd varenda steg. Jag brukar alltid ta med mig vatten och en kamera.

På kvällen rekommenderar jag en promenad längs vattnet. Solnedgången är magisk och du kan höra vågornas lugnande brus. Avsluta med en god middag på en av de mysiga tavernorna i stan.

3. Utforska Kamini

Kamini är en charmig liten by som ligger en kort promenad från Hydras huvudstad. Du hittar den längs kusten, bara 15 minuter från hamnen. Jag älskar att strosa runt i de smala gränderna här.

Byn är känd för sin pittoreska hamn där fiskebåtar guppar i det kristallklara vattnet. Ta en paus vid någon av de mysiga tavernorna och njut av färsk fisk och skaldjur. Min favorit är Kodylenia’s, där du kan äta med tårna i sanden.

Missa inte att besöka det lilla kapellet Agios Nikolaos. Det ligger på en kulle med fin utsikt över havet. Jag brukar ta med mig en picknickkorg och njuta av solnedgången här.

För den äventyrlige rekommenderar jag en simtur vid Kaminis strand. Vattnet är klart och uppfriskande. Ta med dig cyklop och simfötter om du vill utforska undervattensvärlden.

På kvällen är det härligt att slappna av på en av byns barer. Lyssna på vågorna och njut av en kall öl eller en grekisk ouzo. Det är det perfekta sättet att avsluta dagen i vackra Kamini.

4. Vandra upp till Profitis Ilias

Vill du ha en rejäl utmaning? Då ska du definitivt ge dig på vandringen upp till klostret Profitis Ilias. Det är en rätt tuff klättring, men tro mig, utsikten är värd varenda svettdroppe!

Jag rekommenderar att du börjar tidigt på morgonen när det är lite svalare. Ta med dig ordentligt med vatten och några snacks – du kommer behöva energin.

Stigen är stenig men väl markerad. Du kommer passera genom doftande pinjeskogar och få häpnadsväckande vyer över Hydra stad och havet nedanför.

När du väl når toppen, ta dig tid att utforska det lilla klostret. Munkarna där är ofta vänliga och bjuder ibland på en kopp grekiskt kaffe. Perfekt för att ladda batterierna inför nedstigningen!

Min bästa upplevelse var att sitta på klippkanten och bara ta in panoramavyn över Hydra och de omgivande öarna. Det är ett minne jag alltid bär med mig.

5. Besök Lazaros Kountouriotis herrgård

När du besöker Hydra, missa inte Lazaros Kountouriotis herrgård. Det är ett fascinerande museum som ger dig en inblick i livet under den grekiska frihetskampen.

Jag har varit där flera gånger och blir alltid imponerad av den vackra arkitekturen. Du kommer att älska de stora rummen fyllda med antika möbler och konst.

Ett av mina favoritställen i herrgården är balkongen med utsikt över hamnen. Där kan du stå och föreställa dig hur det var att leva här för hundratals år sedan.

Inuti hittar du en samling av historiska föremål och dokument. Det är spännande att se saker som tillhörde familjen Kountouriotis, som spelade en viktig roll i Greklands historia.

Missa inte trädgården! Det är en perfekt plats att ta en paus och njuta av lugnet. Ta med dig kameran – vyerna härifrån är otroliga.

6. Segla runt ön

Att segla runt Hydra är ett måste när du besöker ön. Jag har gjort det flera gånger och kan verkligen rekommendera upplevelsen. Du kan hyra en båt med eller utan kapten, beroende på din erfarenhet och preferens.

Turen runt ön tar ungefär 3-4 timmar. Du får se Hydras vackra kustlinje från ett helt nytt perspektiv. Det finns gott om vikar och stränder att utforska längs vägen.

Ett av mina favoritställen är Bisti-stranden på öns södra sida. Här kan du ankra upp och ta ett dopp i det kristallklara vattnet. Glöm inte att packa snorkelutrustning!

På västsidan hittar du den charmiga byn Kamini. Här finns en fin liten hamn där du kan lägga till för en lunch eller fika. Prova den lokala fiskrestaurangen – deras färska fångst är alltid superb.

Seglingen ger dig också chansen att se Hydras berömda vilda landskap från havet. De branta klipporna och gröna kullarna är verkligen imponerande.

7. Prova lokala rätter på Taverna Gitoniko

Du måste absolut besöka Taverna Gitoniko när du är på Hydra. Jag har själv ätit där flera gånger och kan verkligen rekommendera det.

Menyn är full av klassiska grekiska rätter som kommer få ditt hjärta att smälta. Prova deras moussaka – den är helt fantastisk! Och glöm inte att beställa in en Greek salad som förrätt.

En av mina favoriträtter här är grillad bläckfisk. Den är så mör att den smälter i munnen. Och deras tzatziki är bland den bästa jag smakat i hela Grekland.

Taverna Gitoniko ligger i en mysig gränd, så det är perfekt för en romantisk middag. Jag brukar alltid sitta ute på terrassen och njuta av den varma kvällsluften.

Priserna är snälla mot plånboken och portionerna är rejäla. Du kommer garanterat inte gå därifrån hungrig! Mitt tips är att gå dit tidigt på kvällen för att få bästa bord.

8. Besök klostret Zoodochos Pigi

Jag kan verkligen rekommendera ett besök till klostret Zoodochos Pigi när du är på Hydra. Det ligger en bit upp i bergen och utsikten därifrån är helt fantastisk. Du ser hela hamnen och havet nedanför – perfekt för foton!

Klostret är ganska litet men väldigt vackert. Jag blev imponerad av de gamla ikonerna inne i kyrkan. De är riktigt fina och har hängt där i hundratals år.

För att komma dit kan du antingen vandra eller åka åsna. Jag valde att gå och det tog ungefär en timme. Ta med vatten, för det kan bli varmt på vägen upp.

Inne på klosterområdet finns en liten butik där du kan köpa handgjorda souvenirer. Jag köpte en fin handmålad ikon som minne.

Glöm inte att klä dig respektfullt när du besöker klostret. Täck axlar och knän, det är viktigt att visa respekt för munkarna som bor där.

Klostret Zoodochos Pigi är definitivt värt ett besök. Du får både kultur och fantastisk natur på samma gång!

9. Shoppa på Hydra Varkiza

Vill du shoppa på Hydra? Då är Hydra Varkiza stället för dig! Jag har spenderat många timmar här och kan verkligen rekommendera det. Du hittar massor av unika butiker med allt från kläder till smycken.

Missa inte de lokala hantverksbutikerna. Här kan du hitta handgjorda souvenirer som är perfekta att ta med hem. Jag köpte en fin keramikskål som jag fortfarande använder hemma.

Är du sugen på något gott? Ta en paus från shoppingen och njut av en glass eller en grekisk kaffe på något av de mysiga caféerna. Det finns inget bättre sätt att ladda batterierna på.

Glöm inte att pruta! Det är helt okej här och kan spara dig en slant. Jag har fått ner priset rejält på flera fina smycken genom att pruta lite.

Shoppa gärna på kvällen när det är svalare. Då slipper du hettan och får en härlig kvällsstämning på köpet. Det är min favorittid att strosa runt i butikerna.

10. Utforska Agios Nikolaos

Agios Nikolaos är en charmig strand på Hydra som du inte får missa. Jag älskar att tillbringa eftermiddagarna här och njuta av det kristallklara vattnet.

Ta med dig en picknickkorg och slappna av på de mjuka stenarna. Det finns gott om skuggiga platser under träden om du vill undvika solen.

För den äventyrslystne rekommenderar jag att snorkla längs klipporna. Du kommer att se massor av färgglada fiskar och kanske till och med en bläckfisk eller två.

På kvällen kan du promenera längs strandpromenaden och beundra solnedgången. Det finns några mysiga tavernor i närheten där du kan avsluta dagen med en god grekisk middag.

Glöm inte att ta med kamera – vyerna här är otroliga! Agios Nikolaos är verkligen en pärla på Hydra som du kommer att minnas länge.

11. Solbada på Mandraki Beach

Mandraki Beach är en pärla du inte får missa på Hydra. Jag älskar den här vackra viken med turkost vatten. Du kan ta dig hit med båt eller promenera i ungefär 30 minuter från hamnen i Hydra.

När du kommer fram möts du av en strand med grus och kristallklart vatten. Här finns solstolar och parasoller att hyra för en skön dag i solen. Priset är överkomligt – runt 8 euro för två stolar och ett parasoll.

Vill du ha de bästa platserna? Ta första båten på morgonen. Då får du chansen att välja de finaste platserna på stranden.

Efter en dag i solen kan du avnjuta en god måltid på strandtavernan. De serverar klassiska grekiska rätter som smakar extra gott efter en dag på stranden.

Gillar du att snorkla? Ta med dig cyklop och snorkel. Det finns gott om små fiskar att titta på i det klara vattnet. Läs om mer tips i vår artikel om de bästa stränderna på Hydra.

12. Dykning vid Ververonda

Har du lust att utforska undervattensvärlden runt Hydra? Då är dykning vid Ververonda ett måste! Jag har dykt där flera gånger och kan intyga att det är en fantastisk upplevelse.

Vattnet är kristallklart och sikten är ofta över 30 meter. Du kommer att se massor av färgglada fiskar och kanske till och med någon bläckfisk eller muräna.

Det finns flera dykcentra på ön som erbjuder turer till Ververonda. Du kan välja mellan nybörjarkurser och mer avancerade dyk om du redan har certifikat.

Mitt bästa tips är att boka en tidig morgondykning. Då är vattnet som lugnast och ljuset magiskt under ytan. Glöm inte att ta med undervattensfotografering om du har möjlighet!

Efter dyket kan du njuta av en god lunch i någon av de mysiga tavernorna nära hamnen. Det är perfekt för att dela dina upplevelser med andra dykare.

13. Fotografera i Plakes Vlychos

Plakes Vlychos är ett paradis för dig som gillar att fota. Här finns massor av vackra vyer att fånga på bild. Jag brukar alltid ta med mig kameran när jag går hit.

Stranden har stora stenar och kristallklart vatten. Det ger härliga möjligheter för unika bilder. Prova att fota stenarna under vattenytan – det blir supercool effekt!

Glöm inte att kolla in den fina stenbron ovanför stranden. Den är perfekt att ha med i bakgrunden på dina foton.

Mitt bästa tips är att gå hit tidigt på morgonen. Då får du det finaste ljuset och slipper trängsel med andra badgäster. Plus att det är härligt svalt.

Ta gärna en promenad längs kusten också. Det finns många fina vinklar att hitta för dina bilder. Jag brukar gå bort mot Vlychos by – där finns en söt liten fiskehamn som är super att fota.

14. Besök Miaoulis monument

När du besöker Hydra, missa inte Miaoulis monument. Det är en hyllning till Andreas Miaoulis, en sjöhjälte från grekiska frihetskriget. Jag har stått där många gånger och beundrat utsikten.

Monumentet ligger på en kulle ovanför hamnen. Du får en fantastisk vy över staden och havet härifrån. Det är perfekt för foton, särskilt vid solnedgången.

Ta med dig vatten och bekväma skor. Promenaden upp kan vara lite ansträngande, men det är värt det. Jag brukar ta en paus halvvägs och njuta av omgivningen.

Vid monumentet finns informationsskyltar. Du lär dig mer om Miaoulis och hans betydelse för Hydra. Det är fascinerande att läsa om öns rika historia.

Mitt tips är att kombinera besöket med en picknick. Ta med dig några lokala delikatesser och njut av en måltid med utsikt. Det blir en minnesvärd upplevelse!

15. Njut av solnedgången vid Spilia

Spilia är ett perfekt ställe för att avsluta dagen på Hydra. Jag brukar gå dit strax innan solnedgången för att hitta en bra plats.

Du hittar Spilia på en klippa med utsikt över havet. Det finns bara några få solstolar, så kom i god tid om du vill sitta bekvämt. Annars kan du slå dig ner direkt på klipporna.

Ta med dig en flaska vin och lite snacks för en mysig picknick. Jag gillar att packa med mig lite ost, oliver och bröd. Det finns också ett litet kafé ovanför Spilia om du föredrar att köpa något på plats.

När solen börjar gå ner, förvandlas himlen till ett färgsprakande skådespel. Jag kan sitta i timmar och bara titta på hur färgerna ändras. Det är verkligen magiskt.

Efter solnedgången kan du ta ett kvällsdopp om du vill. Det finns en trappa som leder ner till vattnet. Var försiktig, den kan vara lite knagglig.

16. Besök konstgallerier

Hydra är ett paradis för konstälskare. Du hittar flera spännande konstgallerier runt om på ön. Jag rekommenderar att du tar dig tid att utforska dem under din vistelse.

Ett av mina favoritställen är DESTE Foundation Project Space. Här kan du uppleva samtida konst i en unik miljö. Galleriet ligger i en gammal slakthusbyggnad och har ofta överraskande utställningar.

Glöm inte att kolla in Hydra Workshop Gallery. Det är ett mysigt galleri som visar upp lokala konstnärers verk. Du kan hitta allt från målningar till skulpturer här.

Om du gillar fotografering, missa inte Rafalia Gallery. De har ofta intressanta fotoutställningar som fångar öns själ. Jag blev särskilt imponerad av deras bilder på det lokala livet.

Ta dig tid att strosa runt i Hydra stad. Du kommer att stöta på flera mindre gallerier längs de smala gränderna. Det är ett perfekt sätt att upptäcka ny konst och kanske hitta ett unikt souvenirköp.

17. Ridutflykt på Hydra Equestrian

Vill du uppleva Hydras vackra natur på ett unikt sätt? Då är en ridtur med Harriets Hydra Horses perfekt för dig. Jag har provat det själv och kan verkligen rekommendera det!

Du behöver inte vara en erfaren ryttare för att njuta av turen. Guiderna är duktiga på att anpassa ritten efter din nivå. De tar dig med på mysiga stigar genom olivlundar och upp i bergen.

Utsikten från hästrygg är helt fantastisk. Du får se delar av ön som du aldrig skulle upptäcka till fots. Känslan när du rider längs klippkanten med havet nedanför är svår att beskriva – den måste upplevas!

Turerna tar oftast 2-3 timmar, vilket är lagom för både nybörjare och vana ryttare. Se till att ha på dig bekväma kläder och skor. Glöm inte kameran – du kommer vilja fånga de magiska vyerna.

Efter ridturen känner du dig garanterat nöjd och avslappnad. Det är ett perfekt sätt att varva ner och komma nära naturen på Hydra. Boka gärna i förväg, särskilt under högsäsong.

18. Paddla kajak vid Molos

Molos är en fantastisk plats för kajakpaddling på Hydra. Du kan hyra kajaker här och ge dig ut på ett spännande äventyr längs kusten. Jag rekommenderar att du börjar tidigt på morgonen när vattnet är lugnt och solen inte är för stark.

Paddla ut mot de närliggande grottorna och utforska den vackra kustlinjen. Du kommer att bli förvånad över hur kristallklart vattnet är – det känns nästan som att sväva! Ta med dig en vattentät kamera för att fånga de magiska vyerna.

Glöm inte att ta med vatten och snacks. Det finns få ställen att stanna vid längs vägen, så det är bra att vara förberedd. En solhatt och solkräm är också ett måste – solen kan vara stark ute på vattnet.

Om du är nybörjare, oroa dig inte. Guider finns tillgängliga för att ge dig en kort introduktion innan du ger dig ut. De kan också tipsa om de bästa rutterna och gömda pärlor längs kusten.

19. Yoga retreat på Hydra

Vill du hitta inre ro på Hydra? Då ska du prova ett yoga retreat! Jag har testat det själv och kan verkligen rekommendera det.

Ön har flera 5-dagars yogaretreats som är perfekta för dig som vill koppla av. Du får yoga varje morgon och kväll, plus tid att utforska ön.

Gillar du konst också? Kolla in det 8-dagars yoga- och konstretreatet. Där får du både yoga och kreativa konstklasser. Jättekul sätt att kombinera avslappning med skapande!

Bästa med yoga på Hydra? Du gör det ofta utomhus. Tänk dig yoga med havsutsikt eller i en olivlund. Magiskt!

Efter yogan kan du utforska öns sevärdheter. Perfekt sätt att varva ner och upptäcka ön samtidigt.

Ett yogaretreat på Hydra är toppen för både kropp och själ. Du kommer hem avslappnad och full av energi!

20. Delta i Hydra Rebetiko Festival

Varje år i september kan du uppleva Hydra Rebetiko Festival. Det är en unik chans att höra grekisk folkmusik live.

Rebetiko är en sorts blues som uppstod i Greklands hamnstäder. På festivalen får du lyssna på både kända och okända artister. De spelar på traditionella instrument som bouzouki och baglama.

Jag har varit där och kan berätta att stämningen är helt magisk. Du sitter under stjärnorna i Hydras hamn och njuter av musiken. Maten och drycken flödar, och du känner dig som en del av öns gemenskap.

Mitt tips är att boka biljetter i förväg. Festivalen är populär och det kan bli fullt snabbt. Ta med dig en sjal eller tröja, för kvällarna kan bli svala.

Rebetiko-musiken ger dig en inblick i grekisk kultur du inte vill missa. Det är en perfekt avslutning på din resa till Hydra.

21. Snorkla vid Kolonna

Kolonna är ett av de bästa ställena för snorkling på Hydra. Du hittar denna lilla vik strax öster om Hydra stad. Vattnet här är kristallklart och fullt av färgglada fiskar.

Ta med dig egen snorkelutrustning, för det finns inga uthyrningsställen vid stranden. Jag rekommenderar att du kommer tidigt på morgonen när vattnet är som lugnast.

Simma försiktigt ut mot de små klippöarna. Där kan du se havsgurkor, sjöborrar och ibland till och med bläckfiskar. Glöm inte att ta med vattentätt kamera om du har en.

Efter snorklingen kan du sola på de släta klipporna. Det finns ingen sand här, så ta med en handduk att ligga på. Packa också med vatten och snacks, för det finns inga kiosker i närheten.

Kolonna är perfekt för en halvdagsutflykt från Hydra stad. Du kan promenera dit på cirka 20 minuter eller ta en vattentaxi för en snabbare resa.

22. Bada vid Limnioniza

Limnioniza är en gömd pärla på Hydra som du inte får missa. Jag hittade den här vackra stranden efter en härlig vandring från öns centrum. Turen dit är en upplevelse i sig, med fantastisk utsikt och flera kloster längs vägen.

När du kommer fram belönas du med kristallklart vatten och en lugn atmosfär. Packa med dig picknick och vatten, för här finns inga faciliteter. Det är just det som gör Limnioniza så speciell – den orörda naturen.

Jag rekommenderar att du tar med dig badskor. Stranden är stenig, men det gör inget när du väl kommer ner i det svalkande vattnet. Ta med dig snorkel också om du vill utforska undervattenslivet.

För att hitta dit, följ de blå markeringarna på stenarna. Det tar ungefär en timme att vandra dit, men tro mig – det är värt varenda steg. Glöm inte kameran, utsikten längs vägen är magisk!

23. Promenera längs Hydra hamn

Du kommer att älska att strosa längs Hydras hästskoformade bukt. Det är en av mina favoritsaker att göra på ön. Hamnen är verkligen öns hjärta och full av liv.

Längs promenaden hittar du massor av tavernor, kaféer och barer. Jag brukar alltid stanna till för en frappé eller ouzo. Det är så mysigt att sitta där och titta på båtarna som kommer och går.

På kvällen är stämningen magisk. Solnedgången över vattnet är helt otrolig. Jag rekommenderar att du tar en drink eller middag med utsikt över hamnen då.

Glöm inte att kolla in de vita husen med röda tak som klättrar uppför sluttningarna. De är så vackra, särskilt när solen går ner. Och håll utkik efter åsnorna – de är öns enda transportmedel!

Promenaden är perfekt för att insupa atmosfären på Hydra. Ta det lugnt och njut av varje steg. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

24. Vandra till Mount Eros

Vill du uppleva en fantastisk utsikt över Hydra? Då ska du definitivt vandra upp till toppen av Mount Eros. Med sina 588 meter över havet är det öns högsta punkt.

Jag kan berätta att turen upp tar ungefär 1,5 timme. Du börjar i Hydra stad och följer en bred stenlagd stig som kallas kalderimi. Den leder dig först till klostret Profitis Elias.

Från klostret fortsätter du uppåt på en smalare stig. När du når toppen belönas du med en bedårande utsikt över byn, hamnen och de omgivande öarna. Du kan till och med se bergen på Peloponnesos!

Mitt tips är att ta med vatten och snacks. Vandringen är ganska krävande, särskilt den sista biten. Men tro mig, utsikten är värd varenda steg.

Glöm inte kameran! Du kommer vilja fånga de spektakulära vyerna från toppen. Det är verkligen en upplevelse du sent kommer glömma.

25. Besök Leonard Cohens hus

Du kan inte missa Leonard Cohens hus när du är på Hydra! Jag blev helt fascinerad när jag såg det. Det ligger i utkanten av Hydra stad och är en vacker trevåningsbyggnad med fem rum.

Cohen köpte huset 1960 och bodde där i sju år. Det var här han förälskade sig i Marianne Ihlen. Tänk att gå i samma gränder som Cohen en gång gjorde!

Huset har en stor uteplats där jag kunde föreställa mig Cohen sitta och skriva sina låtar. Tyvärr kan du inte gå in i huset, men det är ändå värt att se utifrån.

När du är där, ta en promenad i området. Du kommer att känna historiens vingslag och kanske till och med bli inspirerad själv. Jag tog många foton och satt en stund på en bänk i närheten för att ta in atmosfären.

26. Utforska klostret Agia Efpraxia

Jag lovar att du kommer bli hänförd av klostret Agia Efpraxia. Det ligger på en sluttning och ger en otrolig utsikt över ön och havet. När du kommer dit, ta en paus och njut av den fridfulla atmosfären.

Vandra upp till klostret från Hydra stad eller Vlichos. Det är en fin promenad, men ta med vatten och bekväma skor. Tro mig, utsikten från toppen är värd varenda steg!

Inne i klostret finns vackra ikoner och fresker att beundra. Du kommer känna historiens vingslag här. Munkarna är ofta vänliga och kan berätta mer om platsens historia om du frågar.

Missa inte att kolla in trädgården. Den är liten men välskött och ger en känsla av frid. Ta med dig kameran – vyerna härifrån är magiska, särskilt vid solnedgången.

27. Ta en båttur till Spilia Beach

Vill du uppleva något unikt? Ta en båttur till Spilia Beach! Det här klippbadet ligger bara en kort bit från Hydras hamn och är perfekt för en uppfriskande simtur.

Jag rekommenderar att du hyr en liten båt eller taxibåt för att komma dit. Det tar bara några minuter och utsikten längs kusten är fantastisk.

Väl framme möts du av kristallklart vatten och släta klippor perfekta för solbad. Ta med dig en handduk och lite snacks, för här finns inga faciliteter.

Ett tips är att komma tidigt på dagen. Då får du de bästa platserna och kan njuta av lugnet innan det blir för crowdat.

Glöm inte kameran! Utsikten över havet och de omgivande bergen är oslagbar. Efter badet kan du avsluta dagen med en drink på Spilia Beach Club. Perfekt för att se solnedgången!

28. Besök Hydra School of Fine Arts

Har du ett öga för konst? Då får du inte missa Hydra School of Fine Arts. Den här charmiga konstskolan ligger i östra delen av Hydra stad och har funnits sedan 1936.

Jag blev fascinerad av skolans historia när jag besökte. Den grundades av konstnären Periklis Vizantios och är inrymd i det vackra Tompazi-herrgården.

När du kliver in möts du av en kreativ atmosfär. Elever från hela världen kommer hit för att utveckla sina talanger. Du kan se dem sitta och måla vid sina stafflier eller skissa i trädgården.

Skolan erbjuder korta kurser under sommaren. Har du tid är det ett kul sätt att lära dig något nytt under semestern. Jag provade på en akvarellkurs och det var jätteroligt!

Även om du inte vill delta i en kurs är det värt att titta in. Du kan beundra elevernas konstverk och kanske till och med hitta en unik souvenir att ta med hem.

29. Utforska de gamla bastionerna och kanonerna

När du besöker Hydra, missa inte chansen att kolla in de gamla bastionerna och kanonerna. Du hittar dem på flera ställen runt ön, och de är verkligen coola att se på nära håll.

Jag gillar särskilt bastionerna vid hamnen. De byggdes för att skydda ön från pirater och andra fiender. Du kan klättra upp och få en fantastisk utsikt över havet.

Kanonerna är också imponerande. De är stora och tunga, och det är svårt att föreställa sig hur de användes förr i tiden. Du kan röra vid dem och känna historiens vingslag.

Ta med kameran när du utforskar bastionerna och kanonerna. Det finns massor av bra fotomöjligheter. Jag brukar ta bilder i solnedgången när ljuset är perfekt.

Glöm inte att ha på dig bekväma skor. Terrängen kan vara lite knepig ibland. Men det är värt besväret, jag lovar!

30. Utforska klipporna vid Limnioniza Beach

Du hittar Limnioniza Beach på Hydras östra sida. Det är en liten, avskild strand omgiven av vackra klippor. Jag kan berätta att det är en perfekt plats för dig som gillar att klättra och utforska.

När du kommer dit, ta dig tid att kolla in de imponerande klippformationerna. Du kan klättra runt och hitta coola utsiktsplatser. Jag brukar alltid ha med mig bra skor – det gör det lättare att ta sig fram.

Vattnet runt klipporna är kristallklart. Du kan se massor av färgglada fiskar om du tar med dig snorkel och cyklop. Det är verkligen häftigt!

Ett tips är att packa en picknick. Det finns inga affärer i närheten, så ta med dig vatten och snacks. Hitta en skön plats på klipporna och njut av utsikten över havet.

För att komma till Limnioniza Beach kan du antingen vandra eller ta en vattentaxi från Hydra stad. Det tar ungefär en timme att gå dit. Vägen är lite tuff, men vyerna är värda det!

31. Utforska Mandraki Bay

Mandraki Bay är en riktig pärla på Hydra som du inte får missa. Jag älskar den här viken för dess kristallklara vatten och avslappnade atmosfär.

Ta en båttur från Hydra stad för att komma hit. Det tar bara 45 minuter och är en skön tur längs kusten. Glöm inte solkräm och vatten!

När du kommer fram möts du av en vacker strand med parasoll och solstolar. Priset är bara 8 euro för två stolar och ett parasoll – riktigt prisvärt tycker jag.

Mitt tips är att åka med första båten på morgonen. Då får du de bästa platserna och kan njuta av lugnet innan det blir för trångt.

Ta med dig snorkel och simglasögon. Vattnet är perfekt för att kolla på fiskar och utforska under ytan.

Det finns en liten taverna vid stranden där du kan äta lunch. Prova en grekisk sallad och en kall öl – det smakar extra gott efter en dag i solen.

32. Delta i Hydra Rebetiko Festival

Har du hört talas om rebetiko? Det är en unik grekisk musikstil som du kan uppleva på nära håll under Hydra Rebetiko Festival. Jag var där förra året och det var magiskt!

Festivalen hålls varje år i slutet av september. Du kan lyssna på traditionell grekisk musik framförd av både lokala och internationella artister.

Rebetiko kallas ibland för ”grekisk blues”. Musiken har sina rötter i 1920-talets Grekland och är full av själ och känsla. Du kommer garanterat att bli berörd.

Under festivalen kan du njuta av konserter på olika platser runt om i Hydra stad. Jag rekommenderar att du tar en promenad genom de charmiga gränderna och låter musiken guida dig.

Glöm inte att prova på en ouzo eller två medan du lyssnar. Det hör liksom till! Festivalen är ett perfekt sätt att uppleva öns kultur och möta lokalbefolkningen.

33. Njut av en middag vid hamnen

En middag vid hamnen på Hydra är en magisk upplevelse. Du sitter med utsikt över det glittrande havet och de vackra båtarna som sakta gungar i vattnet. Jag älskar att komma hit när solen börjar gå ner.

Det finns gott om tavernor och kaféer längs hamnpromenaden. Du kan välja mellan allt från enklare ställen till finare restauranger. Maten är oftast färsk och lokalt producerad.

Prova gärna några grekiska specialiteter som grillad bläckfisk eller en saftig souvlaki. Glöm inte att beställa in ett glas kallt vitt vin till maten. Det passar perfekt till de varma sommarkvällarna.

Min favoritplats är en liten taverna precis vid vattnet. Där kan du sitta och lyssna på vågornas kluckande medan du äter. Det är verkligen avkopplande efter en lång dag av sightseeing.

Kom ihåg att boka bord i förväg under högsäsongen. De bästa platserna går åt snabbt, särskilt vid solnedgången.

34. Njut av en ridtur genom Hydra

Att utforska Hydra från hästryggen är en unik upplevelse du inte får missa. Jag minns fortfarande känslan av att rida längs de smala stigarna med utsikt över det glittrande havet.

Du kan boka en guidad ridtur vid stallet nära hamnen. Där får du välja mellan kortare och längre turer, beroende på din erfarenhet och vad du vill se.

Hästarna är vältränade och vana vid terrängen. Du behöver inte vara en erfaren ryttare för att njuta av turen. Guiderna ser till att du känner dig trygg i sadeln.

Under ritten passerar du olivlundar, klippiga berg och pittoreska vikar. Glöm inte kameran – utsikten är magisk! Jag rekommenderar en kvällstur för att se solnedgången över havet.

Efter ridturen kan du belöna dig själv med en god middag i hamnen. Det perfekta avslutet på en äventyrlig dag på Hydra!

Hydras historiska betydelse

Hydra har spelat en viktig roll i Greklands historia. Ön har varit en del av många spännande händelser genom åren, från antiken till frihetskriget.

Ön under det antika Grekland

Under antiken var Hydra känd för sina skickliga skeppsbyggare och sjömän. Du kan fortfarande se spår av denna tid på ön. Arkeologiska utgrävningar har avslöjat bevis på tidiga bosättningar från neolitisk tid. När du vandrar runt kan du stöta på ruiner av antika tempel och byggnader.

Hydra var också en viktig handelsplats. Öns strategiska läge i Egeiska havet gjorde den perfekt för handel mellan fastlandet och andra öar. Du kan föreställa dig hur livlig hamnen måste ha varit på den tiden!

Självständighetskriget och Hydras roll

Hydra spelade en avgörande roll i det grekiska frihetskriget på 1820-talet. Öns flotta var en av de starkaste i Grekland och bidrog stort till kampen mot det ottomanska styret.

När du besöker ön kan du se flera monument som hedrar hjältarna från denna tid. Det finns museer där du kan lära dig mer om öns roll i kriget. Ett tips är att besöka Lazaros Kountouriotis herrgård, som nu är ett museum. Där får du en inblick i livet för en av krigets ledande figurer.

Hydras bidrag till självständighetskriget har gjort ön till en symbol för grekisk frihet och stolthet. Du kan känna historiens vingslag när du går längs de smala gränderna.

Kulturella sevärdheter

Hydra är en konstnärlig ö med en rik kulturell scen. Du hittar allt från spännande museer till livliga festivaler här.

Konstmuseer och gallerier

På Hydra finns flera intressanta konstmuseer och gallerier att utforska. Ett måste är Historical Archives Museum, där du kan lära dig om öns historia och se lokala konstföremål. Jag älskar att strosa runt i de små gränderna och upptäcka dolda gallerier.

Kika in på Melina Mercouri Gallery för modern grekisk konst. Där hittade jag några riktigt unika verk! Glöm inte att besöka DESTE Foundation for Contemporary Art – en riktig pärla för konstälskare.

Lokala festivaler och evenemang

Hydras kulturliv blomstrar året runt med massor av roliga festivaler och evenemang. Missa inte Miaoulia-festivalen i juni som firar hjälten Andreas Miaoulis. Det är fullt ös med parader, båttävlingar och fyrverkerier!

På sommaren kan du njuta av utomhuskonserter och filmvisningar under stjärnorna. Jag rekommenderar verkligen att du kollar upp vad som händer när du är där. Det finns ofta spännande konstutställningar och teaterföreställningar att se.

Prova på att vara med i en lokal matlagningskurs eller ett hantverksevenemang. Det är ett superkul sätt att lära känna kulturen och träffa nya människor!

Vanliga frågor

Hydra är en magisk ö med mycket att upptäcka. Här är svar på några av de vanligaste frågorna om sevärdheter, aktiviteter och upplevelser på denna grekiska pärla.

Vilka är de bästa sevärdheterna på Hydra?

Du måste absolut kolla in Hydra Museum. Det ger en fantastisk inblick i öns historia. Ta en promenad i Hydra stad – den är otroligt vacker med sina vita hus och smala gränder.

Missa inte heller Kamini, en charmig liten fiskehamn strax utanför staden. Det är en perfekt plats för en lugn eftermiddag.

Finns det några historiska platser att besöka på ön Hydra?

Ja, definitivt! Ett måste är Lazaros Kountouriotis herrgård. Den ger en fascinerande inblick i öns rika maritima historia.

Du kan också besöka flera gamla kyrkor och kloster runt om på ön. De har både historiskt och arkitektoniskt värde.

Vilka vandringsleder rekommenderas på Hydra?

Min favoritled går upp till Profitis Ilias. Utsikten från toppen är helt otrolig – du ser hela ön och havet runt omkring.

Det finns också flera andra fina leder längs kusten och in i öns inre. Ta med gott om vatten och bekväma skor!

Vad finns det för vattensporter att prova på Hydra?

Du kan hyra kajaker och paddla längs den vackra kusten. Snorkling är också populärt – vattnet är kristallklart.

Om du gillar dykning finns det några bra dykcentrum på ön. De erbjuder både nybörjarkurser och turer för mer erfarna dykare.

Vilka lokala maträtter bör man prova på Hydra?

Prova definitivt färsk fisk och skaldjur – det finns inget bättre! Jag älskar grillad bläckfisk med lite citron.

Hydras lokala bakverk och desserter är också fantastiska. Missa inte amygdalota, en läcker mandelkaka.

Är det möjligt att hitta boende med havsutsikt på Hydra?

Absolut! Det finns gott om hotell och pensionat med havsutsikt på Hydra. Många ligger i eller nära Hydra stad.

Boka i god tid om du vill ha de bästa utsikterna, särskilt under högsäsong. Det är verkligen värt det att vakna upp till den fantastiska vyn över havet varje morgon!

Lämna en kommentar