Att göra på Milos – 20 tips på aktiviteter & sevärdheter

Milos är en charmig ö i Grekland som lockar besökare med sin unika skönhet. Du kommer att bli förtrollad av öns färgglada stränder, kristallklara vatten och magiska landskap.

Milos erbjuder en perfekt blandning av avkoppling och äventyr för alla typer av resenärer. Oavsett om du söker lugna dagar på stranden eller spännande utflykter finns det gott om aktiviteter att välja mellan.

Du kan utforska historiska platser, njuta av läckra grekiska rätter och uppleva den vänliga lokalbefolkningens gästfrihet.

1. Utforska stranden Sarakiniko

Stranden Sarakiniko på Milos är en plats du inte får missa. Den ser ut som ett månlandskap med vita klippor som möter det blå havet. Det är verkligen en unik syn!

När du kommer dit, ta dig tid att vandra runt och utforska området. Du hittar små grottor och vikar att simma i. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling.

Ta med dig kamera eller telefon, för här finns massor av fina fotomöjligheter. De vita klipporna mot det turkosa vattnet ger otroliga bilder.

Jag rekommenderar att du kommer tidigt på morgonen. Då slipper du trängsel och får de bästa ljusförhållandena för foton. Glöm inte solskydd och vatten, det finns inte mycket skugga här.

Klippbad är populärt på Sarakiniko. Hoppa i från klipporna om du vågar, men var försiktig och kolla djupet först. Det är en härlig upplevelse!

Vi du ha fler tips, missa inte vår kompletta guide över de bästa stränderna på Milos.

2. Besök Kleftikos grottor

Kleftiko är ett måste när du besöker Milos. Jag blev helt tagen av de vita klippformationerna som sticker upp ur det klarblå vattnet. Det känns som att vara i en annan värld!

Du kommer dit enklast med en båttur. Jag rekommenderar en heldagsutflykt för att få mest ut av upplevelsen. Glöm inte snorkelutrustning – det finns massor att upptäcka under ytan.

Grottorna har en spännande historia. De användes som gömställe för pirater förr i tiden. Nu kan du simma in i dem och utforska på egen hand. Vattnet är kristallklart och fullt av färgglada fiskar.

Ta med kameran! Vyerna är otroliga och du kommer vilja fånga varenda vinkel. Mitt bästa tips är att komma tidigt på dagen. Då får du bäst ljus för foton och slipper trängas med andra turister.

Efter simturen bjuds det ofta på en grekisk måltid ombord på båten. Perfekt avslutning på en fantastisk dag vid Kleftiko!

3. Simma vid stranden Tsigrado

Du hittar Tsigrado strand på Milos södra kust. Det är en av öns mest spektakulära stränder, men inte den lättaste att ta sig till.

För att komma ner till stranden måste du klättra nerför en brant klippa med hjälp av rep och stegar. Det är lite knepigt, men jag lovar att det är värt besväret!

När du väl är nere möts du av kristallklart vatten och vit sand omgiven av höga klippor. Det är som en liten hemlig oas.

Vattnet är perfekt för simning och snorkling. Jag rekommenderar att du tar med dig snorkelutrustning för att utforska de färgglada fiskarna och undervattensformationerna.

Se upp för tidvattnet och starka strömmar. Det kan vara farligt att simma här när vädret är dåligt. Kom tidigt på morgonen för att undvika trängsel och stark sol.

Ta med dig vatten och snacks eftersom det inte finns några faciliteter på stranden. Glöm inte solskydd och skor med bra grepp för klättringen!

4. Utforska slottet Plaka

Om du gillar historia och vackra vyer, måste du besöka Plaka slott. Det ligger på toppen av en kulle i Milos huvudstad och erbjuder en fantastisk utsikt över ön och havet.

När du kommer upp ser du resterna av ett gammalt venetianskt slott. Murarna står fortfarande kvar och vittnar om en spännande historia. På toppen hittar du också en vit kyrka som ger platsen en särskild charm.

Jag rekommenderar att du tar med dig vatten och bekväma skor. Promenaden upp kan vara lite ansträngande, men jag lovar att utsikten är värd det! Försök att komma dit vid solnedgången – det är magiskt.

Ta gärna med en kamera för att fånga de fantastiska vyerna. Du kommer inte ångra besöket här. Det är en perfekt plats för att känna historiens vingslag och samtidigt njuta av Milos skönhet.

5. Besök Adamas hamn

Adamas hamn är ett måste när du besöker Milos. Jag älskar att strosa runt här och kolla på båtarna. Det är fullt av liv och rörelse, särskilt på kvällarna.

Du hittar massor av restauranger, kaféer och barer här. Mitt tips är att slå dig ner på en uteservering och njuta av en god grekisk måltid medan du tittar på solnedgången. Det är magiskt!

Hamnen är också perfekt för att boka båtturer runt ön. Jag rekommenderar verkligen en dagsutflykt till de omgivande stränderna och grottorna. Det är ett kul sätt att se Milos från vattnet.

Om du gillar att bada finns det fina stränder på båda sidor om hamnen. Ta ett dopp och koppla av i solen efter din promenad.

På kvällen blir hamnen extra mysig. Ta en glass och gå längs kajen. Du kommer garanterat att känna den speciella grekiska atmosfären!

6. Vandring på Milos stigar

Milos har fantastiska vandringsleder som du inte får missa. Jag har utforskat många av dem och kan varmt rekommendera det. Du hittar 46 leder med vackra vyer och vattenfall på ön.

En av mina favoriter är stigen till Sarakiniko. Den vita månliknande stranden är otrolig att se. Ta med dig bra skor och vatten, för terrängen kan vara stenig.

En annan fin rutt går till de gamla svavelgruvorna. Det är en spännande vandring genom Milos historia. Jag blev fascinerad av de rostiga maskinerna och övervuxna byggnaderna.

För en enklare promenad kan du gå längs kusten från Plaka till Plathiena. Utsikten över havet är bedårande. Ta ett dopp när du kommer fram – det perfekta slutet på turen.

Kom ihåg att ta det lugnt i värmen. Börja tidigt på morgonen och ta många pauser. Glöm inte solskydd och vatten. Med rätt förberedelser blir vandringen i Milos en upplevelse du sent kommer glömma.

7. Utforska Papafragas grottor

Papafragas grottor är en av Milos mest imponerande sevärdheter. Du hittar dem halvvägs mellan Adamas och Pollonia. När jag först såg dem blev jag helt hänförd!

Grottorna liknar en enorm naturlig pool. De har skapats av havet som har urholkat klipporna under tusentals år. Vattnet är kristallklart och turkost – perfekt för ett dopp en varm dag.

För att komma ner till stranden följer du en kort men lite knepig stig som är uthuggen i klippan. Ta det försiktigt och ha bra skor på dig. Väl nere väntar en liten vik med dramatiska klippväggar runt omkring.

Jag rekommenderar att du tar med dig snorkel och cyklop. Det finns massor att upptäcka under ytan. Simma gärna ut genom valvbågen som öppnar sig mot havet, men var försiktig eftersom vågorna kan vara kraftiga där.

Mitt bästa tips är att komma tidigt på morgonen. Då har du chans att få denna magiska plats för dig själv en stund. Glöm inte kameran – utsikten från toppen av klippan är fantastisk!

8. Stranden Fyriplaka

Fyriplaka är en av de finaste stränderna på Milos. Du hittar den på södra delen av ön. Jag blev helt förtrollad av det kristallklara vattnet och den mjuka sanden första gången jag besökte.

Stranden är stor nog för att kännas luftig, även om det skulle vara många besökare. Du kan lätt spendera flera timmar här med att simma och sola.

Det finns en trevlig strandbar där du kan hyra solstolar för en rimlig peng. Jag rekommenderar att ta med dig snorkelutrustning – det finns mycket att upptäcka under ytan!

Vattnet är perfekt för simning. Det är grunt närmast stranden och blir gradvis djupare. Passa på att ta ett dopp när solen står som högst – det är otroligt uppfriskande.

Efter simturen kan du njuta av en kall dryck i strandbaren. Det är ett härligt sätt att runda av dagen på denna vackra strand.

9. Utforska den antika teatern

Du får inte missa den antika teatern på Milos. Den här pärlan från 300-talet f.Kr. är ett måste för alla historieälskare.

Jag blev helt fascinerad av teaterns akustik. Prova att stå i mitten och viska – du kommer bli förvånad över hur långt ljudet bär!

Teatern är öppen dagligen mellan 08.00 och 15.00, förutom på måndagar. Det bästa är att du kan besöka den gratis. Mitt tips är att komma tidigt på morgonen för att undvika värmen och folkmassor.

Ta med dig kamera och bekväma skor. Terrängen kan vara lite knepig, men utsikten över havet från teatern är värd varenda steg.

Efter besöket kan du utforska katakomberna som ligger i närheten. De kostar 4 euro att besöka och ger en spännande inblick i öns historia.

10. Besök Catacombs of Milos (Milos katakomber)

Du får inte missa Catacombs of Milos, ett av de viktigaste kristna monumenten i Grekland. Jag blev fascinerad av detta underjordiska gravkomplex när jag besökte det.

Katakomberna består av tre stora gallerier uthuggna i den vulkaniska berggrunden. Du kommer att se gamla gravar och väggar med intressanta inskriptioner.

Guiderna är kunniga och berättar spännande historier om platsens betydelse. Jag rekommenderar starkt att du tar en guidad tur för att få ut mest av besöket.

Tänk på att det kan vara trångt och lite mörkt där nere. Ta med bekväma skor och var beredd på att krypa ibland. Fotografering är tyvärr inte tillåten inne i katakomberna.

Efter besöket kände jag mig verkligen berörd av platsens historia. Det är en unik upplevelse som ger dig en inblick i öns rika förflutna.

11. Utforska Archaeological Museum

Du får inte missa Archaeological Museum of Milos när du besöker ön. Jag blev förtjust i den vackra neoklassiska byggnaden från 1870, ritad av Ernst Ziller.

Museet är fullt av spännande fynd från öns forntid. Du kommer att se föremål från den neolitiska perioden fram till sen antik tid. Jag blev särskilt fascinerad av utställningarna från den förhistoriska bosättningen Fylakopi.

När du går runt i museet kommer du att få en bra inblick i Milos rika historia. Jag rekommenderar att du tar dig tid att studera de olika artefakterna noggrant. Det finns så mycket att lära sig om öns forntida kulturer.

Glöm inte att ta en titt på de informativa skyltarna vid varje utställning. De ger dig värdefull kontext till föremålen du ser. Jag tyckte det var fascinerande att läsa om hur livet på ön såg ut för tusentals år sedan.

12. Besök Folk Museum

Folk Museum på Milos är en pärla du inte får missa. Jag blev fascinerad av de autentiska föremålen som berättar öns historia.

När du kliver in möts du av en charmig atmosfär. Museet visar upp traditionella kläder, verktyg och hushållsartiklar från förr. Du får verkligen en känsla för hur livet var på ön förr i tiden.

En av mina favoritdelar var utställningen om lokala hantverk. Du kan se vackra exemplar av keramik och vävda textilier. Det är imponerande hur skickliga öborna var.

Glöm inte att kolla in de gamla fotografierna. De ger en unik inblick i Milos förflutna. Jag spenderade en bra stund med att studera dessa bilder.

Museet är inte särskilt stort, men det är fullt av intressanta saker. Du kan enkelt utforska allt på en timme eller två. Det är ett perfekt sätt att lära känna öns kultur och historia på djupet.

13. Upptäck den venetianska hamnen

Du kan inte missa den charmiga venetianska hamnen i Adamas när du besöker Milos. Här finns en härlig blandning av gamla och nya byggnader som speglar sig i det kristallklara vattnet.

Jag älskar att strosa längs kajen och titta på fiskebåtarna som guppar i vattnet. Det är så fridfullt! Du hittar också flera mysiga tavernor där du kan njuta av färsk fisk och skaldjur.

Mitt tips är att komma hit vid solnedgången. Ljuset är magiskt och färgar himlen i rosa och orange. Ta med en glass och sätt dig på en bänk för att njuta av utsikten.

Hamnen i Adamas är också perfekt för en kvällspromenad. Du kan kolla in de små butikerna eller bara insupa atmosfären. Glöm inte kameran – här finns massor av fina fotomotiv!

14. Utforska Lagada strand

Lagada strand är en av Milos vackraste stränder. Du hittar den på öns norra kust, inte långt från byn Pollonia.

Stranden är känd för sitt kristallklara vatten och mjuka vita sand. Det är perfekt för en avkopplande dag i solen. Ta med dig en parasoll, för det finns inte mycket naturlig skugga här.

Jag rekommenderar att du kommer tidigt på morgonen. Då får du stranden nästan för dig själv och kan njuta av den fridfulla atmosfären. Ta ett dopp i det turkosa vattnet – det är så uppfriskande!

För en extra upplevelse kan du hyra en kajak och paddla längs kusten. Du får se öns vackra klippformationer från ett annat perspektiv. Det är verkligen häftigt!

När du blir hungrig finns det ett par trevliga tavernor i närheten. Prova färsk fisk eller en grekisk sallad – det smakar extra gott efter en dag på stranden.

15. Besök Klima by

Klima är en charmig liten fiskeby som du bara måste se när du är på Milos. Jag blev helt betagen av de färgglada husen som står på rad längs stranden. Det är som att kliva in i ett vykort!

Ta en promenad längs vattnet och beundra de traditionella syrmata – fiskarnas bodar som nu blivit sommarhus. Varje hus har sin egen unika färg och karaktär.

Missa inte att äta middag på Astakas café restaurant precis vid strandkanten. Jag rekommenderar att du bokar bord i förväg för att få bästa utsikten över solnedgången.

Klima är perfekt för fotografering, särskilt under den gyllene timmen. Ta med din kamera och fånga den magiska stämningen när solen går ner bakom de pastellfärgade husen.

Du kan nå Klima med bil eller skoter. Vägen dit är slingrig, men utsikten över byn när du närmar dig är värd varenda kurva. Parkera ovanför byn och promenera ner för att utforska till fots.

16. Utforska Mandrakia by

Mandrakia är en charmig liten fiskeby som du bara måste besöka när du är på Milos. Jag blev helt förtrollad av de vita husen med färgglada dörrar och fönsterluckor som ligger tätt intill varandra.

Ta en promenad längs den lilla hamnen och beundra de traditionella syrmata – båthus grävda direkt in i klipporna. Det är en unik syn som jag aldrig glömmer.

Missa inte att njuta av en måltid på någon av de lokala tavernorna. Färsk fisk och skaldjur smakar extra gott här med utsikt över det glittrande havet.

Ta med kameran och fånga den pittoreska atmosfären. Solnedgången från Mandrakia är magisk, så stanna gärna kvar till kvällen om du kan.

Glöm inte att respektera lokalbefolkningen. Det här är en liten by där folk bor och arbetar, så var hänsynsfull när du utforskar området.

17. Utforska Fyropotamos strand

Fyropotamos är en av de vackraste stränderna på Milos. Jag blir alltid hänförd av dess kristallklara turkosa vatten och den lilla fiskebyn som omger den. Det är en perfekt plats för en avkopplande dag vid havet.

Ta med dig snorkelutrustning! Jag har sett massor av färgglada fiskar här. Vattnet är lugnt och klart, så det passar även nybörjare.

Glöm inte kameran. De vita husen mot det blå havet ger fantastiska foton. Du kommer att vilja fånga solnedgången härifrån – den är magisk.

Det finns inga restauranger direkt på stranden, så packa en picknick. Jag brukar ta med frukt, bröd och lite lokala ostar. Det smakar extra gott i den vackra miljön.

Fyropotamos är lite mindre känd än andra stränder på Milos. Det gör att du ofta kan njuta av lugn och ro här. Kom tidigt på dagen för att få bästa plats på stranden.

18. Prova traditionell Milos mat

Du kan inte missa den utsökta maten på Milos! Jag älskar att smaka på lokala specialiteter när jag reser, och ön har massor att erbjuda.

Prova pitarakia, små ostfyllda pajer som är en lokal favorit. De är krispiga och smakrika – perfekta som mellanmål eller förrätt.

En annan måste-äta-rätt är karpouzopita, en traditionell vattenmelonpaj. Den söta smaken påminner mig alltid om soliga sommardagar på ön.

Fiskälskare bör absolut testa fångad fisk i Milos kristallklara vatten. Färskare än så blir det inte!

Glöm inte att avsluta måltiden med en kopp grekiskt kaffe och lite lokalt bakverk. Det är ett perfekt sätt att runda av en kulinarisk upplevelse på Milos.

19. Utforska Pollonia by

Pollonia är en charmig fiskeby på norra Milos som du inte får missa. Jag älskar att strosa längs de pittoreska gatorna och titta på de vita husen med blå detaljer.

Du hittar flera mysiga tavernor vid hamnen där du kan njuta av färsk fisk och skaldjur. Mitt favoritställe serverar en fantastisk grillad bläckfisk!

Ta en promenad längs stranden och njut av den vackra utsikten över havet. Solnedgången här är magisk – glöm inte kameran!

Pollonia har också fina stränder där du kan sola och bada. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling.

På kvällen rekommenderar jag att du besöker någon av de mysiga barerna. Sippa på en drink och lyssna på vågorna – det är så avkopplande!

Missa inte att kolla in de lokala butikerna. Jag hittade fina handgjorda smycken och keramik som blev perfekta souvenirer.

20. Besök Agia Kyriaki strand

Agia Kyriaki är en avkopplande strand på södra Milos som du inte får missa. Här väntar kristallklart vatten och fin sand som inbjuder till lata dagar i solen.

Jag rekommenderar att ta med snorkelutrustning. Det finns massor av färgglada fiskar att upptäcka under ytan. Du kommer bli förvånad över hur mycket liv det finns i vattnet!

Om du vill utforska mer kan du hyra en liten båt utan körkort. Det är ett kul sätt att komma runt och se bukterna längs kusten.

Är du sugen på äventyr? Boka en kryssning längs södra Milos som utgår från Agia Kyriaki. Du får se vackra stränder och gömda vikar under turen.

Glöm inte att ta med vatten och snacks. Det finns inga affärer direkt på stranden, så det är bra att packa det du behöver för dagen.

Kulturella Upplevelser

Milos har en spännande historia och ett rikt kulturarv att upptäcka. Du kommer att bli förvånad över öns antika skatter och lokala konstscen. Låt mig berätta om några av mina favoritupplevelser!

Historiska monument och arkeologiska platser

Börja din kulturella resa vid de fascinerande katakomberna. De är några av de bäst bevarade i hela Grekland. Jag blev mållös när jag såg de intrikata gångarna och gravkamrarna.

Missa inte den antika teatern i Klima. Den har en otrolig utsikt över havet. Jag satt där en kväll och tänkte på alla föreställningar som ägt rum där genom åren.

I Plaka finns ett vackert slott från 1200-talet. Gå upp dit vid solnedgången för en magisk upplevelse. Utsikten är helt enkelt fantastisk!

Lokala museer och konstgallerier

Arkeologiska museet i Plaka är ett måste. Där såg jag den berömda Venus de Milo-statyn (okej, en kopia, men ändå!). Museet ger en bra inblick i öns historia.

Besök också Folklormuseet för att lära dig mer om lokala traditioner. Jag älskade utställningen om traditionella dräkter och hantverk.

För modern konst rekommenderar jag Milos Mining Museum. Det visar öns gruvhistoria genom konst och fotografier. Riktigt spännande!

I Adamas finns flera småskaliga konstgallerier. Kolla in lokala konstnärers verk och kanske hitta ett unikt souvenirmålning att ta med hem.

Natur och Utomhusaktiviteter

Milos bjuder på fantastisk natur och massor av utomhusaktiviteter. Här finns allt från vackra vandringsleder till underbara stränder.

Vandring och natursköna stigar

Jag älskar att utforska Milos till fots. En av mina favoritrutter går från Plaka till Klima. Den tar dig genom olivlundar och ger en otrolig utsikt över havet.

En annan fin led går från Trypiti till Kleftiko. Du passerar gamla gruvor och får se öns dramatiska kustlinje. Ta med gott om vatten och bekväma skor!

För en kortare promenad rekommenderar jag stigen till Fyriplaka-stranden. Den är lätt att gå och belönar dig med en vacker vy över bukten.

Stränder och badplatser

Milos stränder är berömda och det är lätt att förstå varför. Sarakiniko med sina vita klippor är ett måste. Det känns som att vara på månen!

Jag brukar åka till Tsigrado för att bada. Den lilla stranden nås via en stege, vilket gör den lite äventyrlig. Packa en picknickkorg och stanna hela dagen.

För snorkling är Firopotamos perfekt. Vattnet är kristallklart och fullt av färgglada fiskar. Glöm inte solskydd – solen är stark här!

Kleftiko Beach är mitt absoluta favoritställe. Du kan bara nå den med båt, men det är värt besväret. De vita klippformationerna är otroliga.

Lokala Delikatesser och Matkultur

Milos erbjuder en spännande matupplevelse med traditionella grekiska rätter och lokala specialiteter. Du kan också utforska öns vingårdar och prova utsökta viner.

Traditionella grekiska rätter

På Milos hittar du många läckra grekiska rätter. Prova ”kakavia”, en smakrik fisk- och skaldjurssoppa. Den är perfekt efter en dag på stranden.

Jag älskar ”kolokithopita”, en härlig pumpapaj. Du måste smaka den när du är här! Den är krämig och full av smak.

Besök de mysiga tavernorna i fiskebyarna. Där serveras färsk fisk och skaldjur direkt från havet. Missa inte att prova grillad bläckfisk – den är otroligt god!

För en snabb lunch, testa en ”pitagyros”. Det är en grekisk version av kebab, insvept i ett mjukt pitabröd. Perfekt att ta med på stranden.

Vingårdar och vinprovning

Milos har en lång tradition av vinproduktion. Du kan besöka lokala vingårdar och prova öns viner. Det är en härlig upplevelse!

Jag rekommenderar att du bokar en guidad vintur. Du får lära dig om vinodling och tillverkning. Plus, du får smaka på olika viner.

Prova det lokala vinet ”Melian”. Det görs på druvor som odlats i öns vulkaniska jord. Smaken är unik och speglar Milos terroir.

Många vingårdar erbjuder vinprovning med utsikt över havet. Det är magiskt att njuta av ett glas vin medan solen går ner över Medelhavet.

Vanliga frågor

Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om Milos. Jag delar med mig av mina egna erfarenheter och tips för att hjälpa dig planera din resa.

Vilka är de mest populära stränderna på Milos?

Sarakiniko strand är nog den mest kända. Dess vita klippor och turkosa vatten är helt magiska.

Tsigrado är en annan favorit. Du måste klättra ner för en stege för att nå den, men utsikten är värd mödan.

Vilka historiska platser rekommenderas för besök på Milos?

Plaka slott är ett måste. Härifrån får du en otrolig utsikt över ön och havet.

I Adamas hamn finns ett intressant gruvmuseum som berättar om öns historia. Jag lärde mig mycket om Milos industriella arv där.

Vilka är de bästa restaurangerna eller matupplevelserna på Milos?

Du måste prova färsk fisk i någon av tavernorna vid hamnen i Adamas. Jag älskar att sitta där och njuta av en god måltid med havsutsikt.

För en mer traditionell upplevelse, besök en av byarna i inlandet. Där hittar du autentisk grekisk mat i mysig miljö.

Hur reser man bäst runt ön Milos?

Att hyra bil eller skoter är bästa sättet att utforska ön. Vägarna är bra och du kan nå alla sevärdheter enkelt.

Lokalbussarna fungerar också bra om du inte vill köra själv. De går till de flesta populära platserna.

Vilka utflykter och dagsresor rekommenderas från Milos?

En båttur till Kleftiko grottorna är ett måste. Du får simma i kristallklart vatten och utforska vackra grottor.

En dagsutflykt till närliggande öar som Kimolos eller Polyaigos är också kul. Du får uppleva mer av Kykladernas skärgård.

Hur är vädret på Milos under olika säsonger?

Sommaren är varm och torr, perfekt för sol och bad. Jag tycker maj-juni och september-oktober är bästa tiden att besöka.

På vintern kan det bli kyligt och regnigt. Många restauranger och hotell stänger då, så kolla upp det innan du åker.

Lämna en kommentar