Att göra på Naxos – 21 tips på aktiviteter & sevärdheter

Naxos är en pärla i Greklands örike. Jag älskar den här ön för dess vackra stränder, spännande historia och avslappnade atmosfär. Du kan njuta av sol och bad eller utforska antika ruiner och pittoreska byar.

Det finns massor att se och göra på Naxos, oavsett om du gillar kultur, natur eller bara vill koppla av. Jag har samlat mina bästa tips på aktiviteter och sevärdheter som du inte får missa under din resa.

Från de vita sandstränderna till de trånga gränderna i gamla stan, finns det något för alla smaker på den här underbara ön.

1. Besök Portara

Portara är ett måste när du besöker Naxos. Det är en enorm antik marmorport som står kvar från ett ofullbordat tempel. Du hittar den på en liten ö som är sammankopplad med staden Chora via en stenbro.

Jag rekommenderar att gå dit vid solnedgången. Ljuset är magiskt då och utsikten är fantastisk. Ta med kameran för att fånga de vackra färgerna!

Portara är gratis att besöka och alltid öppen. Du kan gå runt porten och utforska området. Det finns informationsskyltar som berättar om platsens historia.

Ett tips är att packa en picknick och njuta av den medan solen går ner. Det är en perfekt plats för en romantisk kväll eller bara för att koppla av efter en dag på stranden.

Glöm inte att ta med bra skor. Terrängen är lite ojämn, så sandaler kanske inte är det bästa valet. Och om du går dit på kvällen, ta med en ficklampa för säkerhets skull.

2. Utforska Chora

Chora är Naxos charmiga huvudstad och ett måste att besöka. Du kommer att älska att vandra genom de smala, slingrande gränderna i Old Town. Det finns så mycket att upptäcka runt varje hörn!

Missa inte det imponerande medeltida slottet som tronar över staden. Härifrån får du en fantastisk utsikt över havet och omgivningarna. Jag brukar alltid ta med mig kameran hit för att fånga solnedgången.

När du blir hungrig finns det gott om mysiga kaféer och restauranger med havsutsikt. Prova den lokala specialiteten kitron, en citronlikör som tillverkas på ön. Det är en perfekt avslutning på en dag i Chora.

Shopping är också kul i Chora. Du hittar allt från lokalt hantverk till trendiga boutiques. Jag brukar alltid köpa med mig något litet hem som minne från mitt besök.

På kvällen vaknar Chora till liv med barer och nattklubbar. Det är härligt att sitta på en uteservering och njuta av den grekiska atmosfären långt in på natten.

3. Simma i Agios Prokopios

Agios Prokopios är en av Naxos mest älskade stränder. Här väntar dig kristallklart vatten och gyllene sand så långt ögat kan nå.

Jag brukar komma hit tidigt på morgonen för att få en lugn simtur innan stranden fylls med folk. Vattnet är perfekt för både simning och snorkling.

Ta med dig dina simglasögon! Det finns massor av färgglada fiskar att upptäcka under ytan. Jag såg till och med en bläckfisk en gång!

Efter simturen är det skönt att sola på den mjuka sanden. Det finns solstolar och parasoll att hyra om du vill ha det bekvämt.

Glöm inte att ta en paus från solen ibland. Det finns flera trevliga tavernor längs stranden där du kan få något gott att äta och dricka.

Mitt bästa tips är att stanna kvar till solnedgången. Det är magiskt att se solen sjunka ner i havet medan du tar ett sista dopp för dagen.

4. Vandra på Zas-berget

Zas-berget är Naxos högsta punkt och ett måste för dig som gillar vandring. Med sina 1001 meter över havet ger det en fantastisk utsikt över Egeiska havet.

Jag rekommenderar att du börjar vandringen tidigt på morgonen för att undvika hettan. Ta med dig gott om vatten och bekväma skor. Leden är väl markerad och passar både nybörjare och vana vandrare.

På vägen upp passerar du en grotta där Zeus enligt legenden föddes. Det är en perfekt plats att ta en paus och njuta av historian.

Toppen bjuder på en 360-graders panoramautsikt som är värd all möda. Du ser inte bara Naxos utan även flera andra öar i Kykladerna.

Efter vandringen kan du avsluta dagen med en välförtjänt måltid i någon av de charmiga byarna nära berget. Missa inte att prova lokala specialiteter som du hittar i tavernorna.

5. Besök Apiranthos

Apiranthos är en av Naxos mest charmiga bergsbyar. Du hittar den ungefär en timme med buss från Naxos stad. När du kommer fram möts du av en syn som får dig att tappa andan.

Byn är känd som ”marmorbyn” och det är lätt att förstå varför. Gatorna är belagda med vacker marmor och många husfasader pryds av samma material. Det ger byn en alldeles särskild känsla.

Ta en promenad genom de smala gränderna och låt dig svepas med av den genuina atmosfären. Du kommer att känna historiens vingslag när du strosar runt.

Missa inte att besöka något av de lokala kaféerna. Där kan du smaka på traditionella grekiska bakverk och njuta av en stark espresso. Det är det perfekta sättet att få en paus och insupa byns lugna tempo.

Om du gillar historia finns det flera små museer att utforska. De ger dig en inblick i byns rika kulturarv och traditioner. Det är fascinerande att se hur livet i byn har förändrats genom åren.

6. Njut av Plaka Beach

Plaka Beach är en av Naxos vackraste stränder. Du hittar den längs öns sydvästra kust. Här väntar kilometer efter kilometer av gyllene sand och kristallklart vatten.

Jag älskar att ta med mig en picknick och tillbringa hela dagen här. Stranden är så lång att du alltid hittar en lugn plats, även under högsäsongen.

Vill du ha bekvämligheter finns det solstolar och parasoller att hyra. Men jag föredrar att ta med min egen handduk och hitta en avskild plats.

För den äventyrliga finns det vattensporter att prova på. Personligen tycker jag om att paddla kajak längs kusten.

När du blir hungrig finns det flera tavernor längs stranden. Prova den färska fisken – den är fantastisk!

Glöm inte att stanna kvar till solnedgången. Det är ett magiskt skådespel när solen sjunker ner i havet. Ta med en kamera – du kommer vilja fånga ögonblicket!

7. Åk till Halki

Halki är en charmig by som du bara måste besöka på Naxos. Jag älskar att strosa runt i de smala gränderna och beundra de färgglada husen.

Du hittar flera trevliga kaféer och tavernor här. Mitt favoritställe är det lilla torget i mitten av byn. Där brukar jag ta en lång lunch i skuggan och njuta av den avslappnade stämningen.

Halki var faktiskt Naxos huvudstad under den bysantinska tiden. Du kan se spår av denna era i arkitekturen. Kolla särskilt in de vackra fasaderna på vissa av de äldre husen.

En annan höjdpunkt är Vallindras destilleri. Här kan du smaka på kitron, en lokal likör gjord på citronblad. Det är en unik smakupplevelse som du inte får missa.

Glöm inte att ta med kameran! Halki är otroligt fotogeniskt med sina pittoreska gator och traditionella byggnader. Du kommer garanterat hem med massor av fina bilder.

8. Upptäck Demeter-templet

Har du hört talas om Demeter-templet på Naxos? Det är en 2500 år gammal plats som du bara måste besöka. Jag blev helt tagen av dess skönhet när jag var där.

Templet ligger vackert omgivet av böljande gräs och vilda blommor. Det känns som att kliva rakt in i historien. Ett stort träd bredvid ger skugga från den starka solen.

Templet återupptäcktes 1949 av en grekisk arkeolog. Idag kan du se delar av det renoverade templet med kopior av pelare som ger en bild av hur det en gång såg ut.

När du besöker, ta dig tid att verkligen uppleva platsen. Känn historiens vingslag och försök föreställa dig hur det var för 2500 år sedan. Det är en magisk upplevelse som stannar kvar länge.

Glöm inte kameran! Utsikten och omgivningarna är otroligt fotogeniska. Du kommer garanterat vilja fånga ögonblicket för att minnas besöket.

9. Besök Kouros-statyerna

Du hittar fascinerande Kouros-statyer på Naxos. Dessa enorma, oavslutade skulpturer från antiken är verkligen imponerande. Jag blev mållös när jag såg dem första gången!

Den största Kouros-statyn finns i Apollonas. Den är över 10 meter lång och ligger fortfarande i det gamla stenbrottet. Du kan gå runt den och beundra detaljerna på nära håll.

I Melanes kan du se två andra Kouros-statyer. De är lite mindre men lika fascinerande. Promenaden dit är värd besväret – utsikten över landskapet är fantastisk.

Tänk på att ta med vatten och bekväma skor. Terrängen kan vara ojämn. Jag rekommenderar att besöka statyerna tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för bästa ljus och temperatur.

Ta dig tid att föreställa dig hur dessa statyer skulle ha sett ut om de blivit färdiga. Det är en unik chans att se antik konst i sitt ursprungliga sammanhang.

10. Utforska Filoti-byn

Filoti är Naxos näst största stad och ett måste att besöka. Här får du uppleva äkta grekisk charm i en vacker bergsby.

När du strosar längs huvudgatan möts du av ett pulserande liv, särskilt under sommarmånaderna. Du kan njuta av en kopp kaffe på ett av de mysiga kaféerna och kolla in lokalbefolkningen.

Filoti är också perfekt som utgångspunkt för vandring. Härifrån kan du ta dig upp till toppen av berget Zeus, som är 1003 meter högt. Utsikten därifrån är helt fantastisk!

I byn finns flera små tavernor där du kan smaka på lokala specialiteter. Jag rekommenderar att du provar den berömda Naxos-osten – den är gudomlig!

Glöm inte att besöka de vackra bysantinska kyrkorna i Filoti. De är fyllda med historia och vacker konst. Ta dig tid att utforska de smala gränderna också, du kommer garanterat hitta några gömda skatter!

11. Prova lokala delikatesser

När du besöker Naxos måste du smaka på deras unika lokala delikatesser. Jag älskar att utforska öns kulinariska skatter!

Mitt favoritval är den berömda graviera-osten. Den är krämig och smakrik, perfekt att njuta av med ett glas lokalt vin. Du hittar den på många tavernor runt ön.

En annan specialitet du inte får missa är citronpotatisen. Den har en härlig smak och textur som jag aldrig upplevt någon annanstans. Prova den grillad eller i en traditionell sallad.

För fiskälskare rekommenderar jag starkt att äta färsk grillad fisk vid hamnen i Naxos stad. Utsikten över havet gör upplevelsen ännu bättre.

Om du vill ha en mer autentisk upplevelse, åk till byn Filoti. Där hittade jag mysiga tavernor med fantastiska grekiska rätter som moussaka och souvlaki.

Glöm inte att avsluta din måltid med en lokal dessert. Jag blev förtjust i deras honungsfyllda baklava. Den är söt och krispig – perfekt med en kopp grekiskt kaffe.

12. Gå på olivoljemuseum

Har du någonsin funderat över hur olivolja tillverkas? På Naxos kan du få svaret! Jag besökte Eggares olivoljemuseum och det var super intressant.

Du får se hela processen från oliv till olja. Maskinerna som används är gamla men funkar fortfarande. Det är coolt att se hur de jobbar.

Bästa delen? Du får provsmaka olika olivoljor. Jag blev förvånad över hur olika de kan smaka. Mitt tips är att köpa med dig en flaska hem som minne.

Museet är litet men värt ett besök. Det tar bara en timme eller så. Perfekt när du vill göra något annorlunda på din semester.

Glöm inte kameran! Det finns massor att fota här. Jag tog bilder på de gamla pressarna och flaskorna med gyllene olja.

13. Se Solnedgång vid Agia Anna

Agia Anna är en vacker strand på Naxos som bjuder på fantastiska solnedgångar. Du kommer att bli hänförd av hur solen sakta sjunker ner i havet och färgar himlen i varma toner.

Ta med dig en filt och slå dig ner på stranden. Känn sanden mellan tårna och lyssna på vågornas lugnande brus. Det är en perfekt stund för reflektion och avkoppling.

Jag brukar packa en liten picknick att njuta av medan jag väntar på solnedgången. Ett glas lokalt vin och lite grekiska delikatesser gör upplevelsen ännu bättre.

Efter solnedgången kan du avsluta kvällen på en av de mysiga tavernorna längs stranden. Där kan du smaka på färsk fisk och skaldjur medan du blickar ut över det mörknande havet.

Glöm inte kameran! Solnedgången vid Agia Anna ger dig chansen att ta några riktigt minnesvärda bilder. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

14. Åk till Mikri Vigla

Mikri Vigla är en fantastisk plats på Naxos som du inte får missa. Jag har besökt stranden flera gånger och kan intyga att den är perfekt för både avkoppling och aktiviteter.

Här hittar du kristallklart vatten och mjuk sand. Ta med dig en bok och njut av solen på den vackra stranden. Det är som att simma i en jättelik infinitypool!

Om du gillar vattensport är Mikri Vigla platsen för dig. Det blåser ofta här, vilket gör stranden till ett paradis för kitesurfare. Du kan se dem susa förbi i vattnet och luften.

Glöm inte att ta med kamera! Utsikten över det turkosa havet är otrolig och du kommer vilja fånga ögonblicket. Efter en dag på stranden rekommenderar jag att du stannar kvar och njuter av den vackra solnedgången.

15. Utforska arkeologiska museet

Jag älskar att besöka arkeologiska museet i Naxos stad. Det är en skatt för historieälskare som du och jag. Du hittar det i hjärtat av Chora, bara ett stenkast från hamnen.

Museet är fullt av spännande fynd från öns långa historia. Du kommer att se allt från gamla krukor till vackra statyer. Min favorit är samlingen av kykladiska figurer – de är så unika!

När du går runt i museet, känn historiens vingslag. Tänk dig hur livet var här för tusentals år sedan. Det finns informativa skyltar på engelska, så du behöver inte oroa dig för språket.

Ett tips: kom tidigt på morgonen för att undvika folkmassor. Ta dig tid att verkligen studera detaljerna i föremålen. Du kommer att bli förvånad över hantverket från forntiden.

Efter ditt besök kan du ta en promenad i de närliggande gränderna. Det är ett perfekt sätt att smälta alla intryck från museet.

16. Besök Panagia Drosiani

När du besöker Naxos får du inte missa Panagia Drosiani-kyrkan. Den ligger en kort bit från byn Moni och är en av öns äldsta och mest fascinerande kyrkor.

Jag blev helt betagen av kyrkans unika arkitektur. Den har kala stenväggar och en tredelad vind med kupol. På norra sidan finns tre intilliggande kapell med kvadratiska kupoler på taken.

Inuti kan du beundra vackra fresker från 600- och 700-talet. Tro mig, det är som att kliva rakt in i historien! Kyrkans namn ”Drosiani” betyder ”den daggfyllda”, vilket kommer från en legend om en mirakulös ikon.

Mitt tips är att ta med kamera för att fånga den speciella atmosfären. Kom ihåg att klä dig anständigt – det är trots allt en helig plats. Du kommer garanterat att bli imponerad av denna unika sevärdhet på Naxos.

17. Upptäck Sangri

Sangri är en charmig by på Naxos som du inte får missa. Jag älskar att strosa runt i de smala gränderna och beundra den typiska kykladiska arkitekturen.

Ett måste är att besöka det antika templet Demeter. Det ligger strax utanför byn och är en fascinerande plats. Templet är byggt av marmor och ger en inblick i öns rika historia.

I Sangri hittar du också flera mysiga tavernor. Prova gärna lokala specialiteter som fårost och potatis. Det är så gott att jag alltid äter för mycket!

Om du gillar vandring rekommenderar jag en tur i de omgivande kullarna. Utsikten över det böljande landskapet är helt magisk, särskilt i solnedgången.

Glöm inte kameran! Sangri bjuder på många fina fotomöjligheter. Jag brukar fånga de vitkalkade husen mot den blå himlen – det blir alltid superfina bilder.

18. Njut av Aliko-stranden

Aliko-stranden på Naxos är en riktig pärla som du inte får missa. Jag älskar den här platsen för dess orörda skönhet och kristallklara vatten. Du hittar den på öns sydvästra kust.

När du kommer dit möts du av en vidsträckt sandstrand omgiven av klippor. Vattnet skiftar i olika nyanser av blått och grönt. Det är perfekt för bad och snorkling.

En cool grej med Aliko är cederträdskogen intill stranden. Ta en promenad genom den för en härlig naturupplevelse. Glöm inte kameran – utsikten är magisk!

Stranden är ganska lugn, så ta med dig vad du behöver. Det finns inga bekvämligheter här. Packa en picknick och njut av en dag i solen.

Ett tips från mig: kom tidigt på morgonen för att få stranden nästan för dig själv. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

19. Åk till Melanes

Melanes är en charmig liten by som du inte får missa under ditt besök på Naxos. Jag blev helt betagen av dess genuina grekiska atmosfär när jag var där.

Byn ligger ungefär 8 km från Naxos stad och är känd för sina vackra omgivningar med olivlundar och vinodlingar. Du kommer att älska de smala, slingrande gatorna och de traditionella vita husen.

En av de coolaste sakerna i Melanes är den halvfärdiga kolossalstatyn av Kouros. Den är över 6 meter lång och ligger i ett skogsområde strax utanför byn. Det kändes som att jag hade hittat en hemlig skatt när jag såg den!

Ta en promenad genom byn och stanna till vid något av de lokala caféerna. Smaka på den traditionella grekiska kaffet och prata med lokalbefolkningen. De har ofta spännande historier att berätta.

Missa inte heller att besöka den vackra kyrkan i byn. Den har en fantastisk utsikt över dalen som du kommer att minnas länge. Jag rekommenderar starkt att du tar med dig kameran hit!

20. Besök Bazeos Tower

På din resa runt Naxos får du inte missa Bazeos Tower. Det här tornet från 1600-talet ligger mitt i landskapet och är en riktig pärla.

Jag blev imponerad av byggnadens historia. Från kloster till fästning och nu ett kulturcentrum – det har verkligen sett mycket genom åren.

När du kliver in möts du av spännande konstutställningar. Det varierar vad som visas, men det är alltid intressant. Jag såg en lokal konstnärs verk senast och blev helt tagen.

Utsikten från tornet är fantastisk. Du ser ut över det vackra landskapet och kan verkligen njuta av Naxos natur. Ta med kameran, för här finns många fina fotomöjligheter.

Mitt tips är att besöka på eftermiddagen. Då faller ljuset fint över tornet och omgivningen. Det blir extra magiskt när solen börjar gå ner.

Glöm inte att kolla öppettiderna innan du åker. Tornet har begränsade öppettider, särskilt under lågsäsong. Men det är definitivt värt besväret att planera in det i din resa.

21. Utforska Kinidaros

Kinidaros är en charmig by på Naxos som du inte får missa. Jag älskar att strosa runt bland de pittoreska stenhusen och smala gränderna. Det känns som att tiden har stått still här.

En av mina favoritaktiviteter är att besöka byns berömda marmorbrott. Du kan se hur de skickliga stenhuggarna arbetar med det vackra, vita marmorn. Det är fascinerande att se deras hantverksskicklighet på nära håll.

Glöm inte att prova den lokala osten och honungen i någon av byns tavernor. Jag rekommenderar varmt att du utforskar de charmiga byarna i Tragea-dalen där Kinidaros ligger. Utsikten över det grönskande landskapet är helt fantastisk.

Ta en promenad upp till den lilla kyrkan Agios Artemios. Härifrån får du en underbar panoramautsikt över byn och dalen. Det är perfekt för att ta några minnesvärda foton.

Kultur och Historia

Naxos är en ö fylld av fascinerande historia och levande traditioner. Här finns både imponerande monument från antiken och lokala seder som lever kvar än idag.

Historiska Monument

När du besöker Naxos, missa inte Portara – den gigantiska marmorporten som står kvar från ett ofullbordat Apollotempel. Den är ett mäktigt landmärke som syns från långt håll. Jag rekommenderar att gå dit vid solnedgången för en magisk upplevelse.

I Chora hittar du det venetianska slottet från 1200-talet. Slottet är fortfarande bebott och du kan vandra runt i de trånga gränderna och upptäcka små butiker och caféer. Det känns som att gå tillbaka i tiden!

Glöm inte heller att besöka de antika kouroi-statyerna. Dessa halvfärdiga jättelika marmorstatyer ligger kvar där de en gång höggs ut för över 2500 år sedan.

Lokala Traditioner

På Naxos lever många gamla traditioner kvar. Jag älskar att gå på de lokala festivalerna där du kan uppleva traditionell musik och dans. Prova att dansa en zorba – det är svårare än det ser ut!

Maten är en viktig del av kulturen. Smaka på lokala specialiteter som graviera-ost och kitron-likör. Du hittar dessa på tavernor runt om på ön.

I bergsbyn Apiranthos kan du se hur hantverkstraditioner lever kvar. Här tillverkas vävda tyger och keramik på samma sätt som förr i tiden. Det är fascinerande att se skickliga hantverkare i arbete.

Stränder och Natur

Naxos bjuder på en imponerande blandning av vackra stränder och naturupplevelser. Du kan både koppla av vid havet och utforska öns grönskande landskap.

Populära Stränder

Plaka Beach är en av mina favoriter på Naxos. Den långa sandstranden har kristallklart vatten och är perfekt för både sol och bad. Ta med dig en bok och njut av dagen under en parasoll.

Agios Prokopios Beach är en annan pärla du inte får missa. Här hittar du gyllene sand och turkost vatten. Det finns gott om tavernor längs stranden där du kan äta lunch.

För en lugnare upplevelse rekommenderar jag Aliko Beach. Den är omgiven av cederträd och har en avslappnad atmosfär. Ta med dig picknick och tillbringa en härlig dag här.

Natursköna Vandringsleder

Naxos erbjuder fantastiska möjligheter till vandring. Jag älskar att utforska de gröna dalarna och bergen på ön. En av mina favoritleder går från byn Filoti till toppen av Mount Zas, Kykladernas högsta berg.

En annan fin rutt är vandringen mellan byarna Halki och Moni. Du går genom olivlundar och får se vackra vyer över landskapet. Ta med dig ordentliga skor och vatten.

För en enklare promenad kan du gå längs kusten från Chora till Grotta Beach. Du får njuta av havsutsikten hela vägen. Glöm inte kameran – vyerna är magiska!

Vanliga frågor

Här har jag samlat svar på några av de vanligaste frågorna om Naxos. Jag delar med mig av mina bästa tips från mina resor till ön.

Vilka historiska platser bör man besöka i Naxos stad?

I Naxos stad rekommenderar jag att du besöker Portara. Det är en imponerande portöppning från ett antikt Apollotempel.

Du bör också utforska Old Town med dess snirkliga gator. Där hittar du charmiga hus och mysiga tavernor.

Kan man rekommendera några vandringsleder på Naxos berg?

Zas-berget är perfekt för vandring. Det är öns högsta punkt och utsikten är fantastisk.

Ta med rejäla skor och vatten. Leden är ganska brant, men ansträngningen är värd det när du når toppen.

Vilka är de bästa stränderna att snorkla vid på Naxos?

Agios Prokopios är min favorit för snorkling. Vattnet är kristallklart och det finns gott om fiskar att titta på.

Plaka Beach är också ett bra val. Den har långa sträckor med grunt vatten som passar perfekt för snorkling.

Vilka lokala delikatesser bör man prova när man besöker Naxos?

Du måste smaka på Naxos berömda ost, graviera. Den är krämig och smakrik.

Prova också kitron, en citronlikör som tillverkas på ön. Den är uppfriskande och god som avec.

Vad kan man göra på Naxos för familjer med barn?

Naxos erbjuder många vattensporter som är roliga för hela familjen. Prova kajakpaddling eller windsurfing.

Besök också byn Apiranthos. Barnen kommer att älska att utforska de smala gränderna och titta på hantverkare i arbete.

Hur mycket tid bör man allokera för att utforska Naxos?

Jag rekommenderar minst 5-7 dagar på Naxos. Det ger dig tid att se huvudattraktionerna och koppla av på stranden.

Med en vecka hinner du både utforska Chora, vandra i bergen och njuta av öns vackra stränder.

Lämna en kommentar