Stränder på Kreta – Bästa platserna för härliga bad

Kreta, Greklands största ö, bjuder på en imponerande variation av stränder som lockar besökare från hela världen.

Från Elafonissi Beachs rosa sand och kristallklara vatten till Balos Lagoons turkosa skönhet, erbjuder varje strand en unik upplevelse.

Utforska de familjevänliga stränderna som Stalis och Vai, eller bege dig till mer avlägsna pärlor som Seitan Limania och Kedrodasos för avkoppling i natursköna miljöer.

Oavsett om du söker äventyr, avkoppling eller spektakulära vyer, har Kreta en strand som passar just dina behov.

1. Elafonissi Beach

Elafonissi Beach är en av Kretas mest kända stränder, känd för sitt rosa sand och kristallklara vatten. Stranden ligger på sydvästra Kreta och är lätt att nå med bil.

Det finns gott om parkeringsplatser nära stranden. Här hittar du flera strandbarer och restauranger som erbjuder mat och dryck. Stranden är en sandstrand och är perfekt för både barn och vuxna.

2. Balos Lagoon

Balos Lagoon ligger på nordvästra Kreta och är en av de mest fotograferade platserna på ön. Stranden nås bäst med båt från Kissamos eller genom en kort vandring från en parkering.

Balos är en sand- och stenstrand med turkost vatten. Det finns inga restauranger eller barer här, så ta med egen mat och dryck.

3. Falassarna Beach

Falassarna Beach ligger på västra Kreta och är känd för sin långa sandstrand och fantastiska solnedgångar.

Det finns gott om parkeringsplatser och flera strandbarer och restauranger i närheten. Stranden är en sandstrand och vattnet är klart och perfekt för simning.

4. Vai Beach

Vai Beach är unik med sin stora palmlund och ligger på östra Kreta. Stranden är lättillgänglig med bil och har en stor parkering.

Här finns flera restauranger och barer som serverar lokala rätter. Vai är en sandstrand och är idealisk för familjer och snorkling.

5. Preveli Beach

Preveli Beach ligger på södra Kreta och är känd för sin vackra flodmynning och palmer. Stranden nås bäst genom en kort vandring från en parkering ovanför stranden.

Det finns inga restauranger eller barer här, så packa en picknick. Stranden är en blandning av sand och småsten.

6. Matala Beach

Matala Beach ligger på södra Kreta och är känd för sina grottor i klipporna. Stranden är lätt att nå med bil och har gott om parkeringsplatser. Det finns flera restauranger och barer längs stranden. Matala är en sandstrand och en populär plats för både simning och snorkling.

7. Seitan Limania Beach

Seitan Limania Beach ligger på Akrotiri-halvön nära Chania. Stranden nås genom en brant vandring från en parkering ovanför stranden.

Det finns inga restauranger eller barer här, så ta med egen mat och dryck. Stranden är en småstenstrand och vattnet är kristallklart.

8. Kedrodasos Beach

Kedrodasos Beach ligger nära Elafonissi på sydvästra Kreta. Stranden är omgiven av en vacker skog av cederträd och nås bäst med bil följt av en kort promenad.

Det finns inga faciliteter här, så ta med allt du behöver. Stranden är en sandstrand och perfekt för avkoppling.

9. Stalis Beach

Stalis Beach ligger på norra Kreta nära Hersonissos. Stranden är lätt att nå med bil och har gott om parkeringsplatser.

Här finns flera restauranger och barer längs stranden. Stalis är en sandstrand och är idealisk för familjer tack vare det lugna vattnet.

10. Istro Beach

Istro Beach ligger på östra Kreta nära Agios Nikolaos. Stranden är lättillgänglig med bil och har en stor parkering.

Det finns flera restauranger och barer i närheten. Istro är en sandstrand med klart vatten, perfekt för både simning och snorkling.


Övriga Bra Stränder och Badplatser på Kreta

Sougia Beach

Sougia Beach ligger på sydvästra Kreta och är en lugn stenstrand. Det finns en parkering nära stranden och flera restauranger och barer i byn.

Agia Pelagia Beach

Agia Pelagia Beach ligger på norra Kreta och är en sandstrand med klart vatten. Stranden är lätt att nå med bil och har gott om parkeringsplatser. Här finns flera restauranger och barer längs stranden.

Plakias Beach

Plakias Beach ligger på södra Kreta och är en lång sandstrand. Det finns gott om parkeringsplatser och flera restauranger och barer i närheten. Stranden är populär för både simning och vindsurfing.

Triopetra Beach

Triopetra Beach ligger på södra Kreta och är känd för sina tre stora klippformationer. Stranden är en blandning av sand och småsten och nås bäst med bil. Det finns några restauranger i närheten.

Kommos Beach

Kommos Beach ligger nära Matala på södra Kreta och är en lång sandstrand. Det finns en parkering nära stranden och några strandbarer som serverar dryck och snacks.

Frangokastello Beach

Frangokastello Beach ligger på södra Kreta och är känd för sin medeltida borg. Stranden är en sandstrand och nås lätt med bil. Det finns några restauranger och barer i närheten.

Glyka Nera Beach

Glyka Nera Beach ligger på sydvästra Kreta och är en stenstrand. Stranden nås bäst med båt eller genom en vandring. Det finns en enkel strandbar som serverar dryck och snacks.

Marathi Beach

Marathi Beach ligger på Akrotiri-halvön nära Chania och är en sandstrand. Stranden är lätt att nå med bil och har gott om parkeringsplatser. Här finns flera restauranger och barer längs stranden.

Ammoudara Beach

Ammoudara Beach ligger nära Heraklion på norra Kreta och är en lång sandstrand. Det finns gott om parkeringsplatser och flera restauranger och barer längs stranden.

Spinalonga Peninsula

Spinalonga Peninsula ligger nära Elounda på östra Kreta och är en stenstrand. Stranden nås bäst med båt och det finns inga faciliteter, så ta med egen mat och dryck.


Topplista över Stränder på Kreta

PlaceringStrandTyp av StrandParkeringRestauranger/Barer
1Elafonissi BeachSandJaJa
2Balos LagoonSand/StenJaNej
3Falassarna BeachSandJaJa
4Vai BeachSandJaJa
5Preveli BeachSand/SmåstenJaNej
6Matala BeachSandJaJa
7Seitan Limania BeachSmåstenJaNej
8Kedrodasos BeachSandJaNej
9Stalis BeachSandJaJa
10Istro BeachSandJaJa

Lämna en kommentar