Stränder på Folegandros – 11 finaste stränderna på ön

Drömmer du om kristallklart vatten, orörda stränder och en äkta grekisk ö-känsla? Då är Folegandros platsen för dig!

Denna lilla pärla i Kykladerna är en dold skatt för strandälskare. Här hittar du allt från populära sandstränder till avskilda vikar perfekta för snorkling.

I den här guiden tar jag dig med på en resa till Folegandros 11 bästa stränder, plus några extra guldkorn.

Oavsett om du är ute efter party, familjevänligt eller total avkoppling, har Folegandros en strand för dig. Så, packa solkrämen och häng med!

Här är en snabb översikt över öns bästa stränder:

1. Katergo Beach – Den orörda pärlan

Katergo är utan tvekan Folegandros kronjuvel. Den här stranden är lite svår att ta sig till, men det är just det som gör den så speciell. Du kan bara nå den med båt eller genom en 20-minuters vandring. Men tro mig, det är värt besväret!

Stranden består av mjuk, gyllene sand och kristallklart vatten. Det finns inga faciliteter här, så ta med dig allt du behöver. Mitt tips? Ta med en picknick och njut av den orörda naturen. Glöm inte att ta med dig allt skräp tillbaka – let’s keep it pristine!

2. Agali Beach – Familjevänlig favorit

Agali är perfekt om du reser med familjen. Den här sandstranden har lugnt vatten som är perfekt för barn att plaska i. Det finns gott om parkeringsplatser och flera tavernor längs stranden där du kan njuta av färsk fisk och grekiska specialiteter.

Ett pro-tip är att komma tidigt på morgonen för att få de bästa platserna. Och missa inte att ta en promenad till de närliggande stränderna Fira och Galifos – de är bara en kort vandring bort!

3. Livadaki Beach – Avskild skönhet

Livadaki är en dröm för dig som söker lugn och ro. Den här lilla grusstrand är omgiven av höga klippor som ger en känsla av att vara i en egen liten värld. Det finns inga faciliteter här, så packa ordentligt med vatten och snacks.

För att komma hit får du antingen vandra i cirka 30 minuter eller ta en vattentaxi. Mitt bästa tips? Ta med dig snorkelutrustning – undervattenslivet här är fantastiskt!

4. Karavostasi Beach – Hamnen med kristallklart vatten

Karavostasi är Folegandros huvudhamn, men låt inte det lura dig – stranden här är fantastisk! Den här sandstranden har allt du kan önska dig: solstolar, parasoller, restauranger och barer. Det är perfekt om du vill ha en bekväm stranddag med alla bekvämligheter nära till hands.

Vattnet här är otroligt klart och perfekt för simning. Ett tips är att ta en drink på en av strandbaren och njuta av solnedgången – det är magiskt!

5. Agios Nikolaos Beach – Pittoresk vik med kapell

Agios Nikolaos är en charmig liten strand med en blandning av sand och sten. Det som gör den här stranden speciell är det lilla vita kapellet som ligger precis vid vattnet – perfekt för Instagram-bilder!

Det finns några tavernor här och gott om parkering. Mitt tips är att prova den lokala rätten ”matsata” på en av tavernorna – det är en pasta-rätt som är typisk för Folegandros.

6. Vardia Beach – Lugn och ro i naturskön miljö

Vardia är en liten grusstrand som är perfekt om du vill komma bort från folkmassorna. Den ligger i en skyddad vik omgiven av klippor. Det finns inga faciliteter här, så ta med allt du behöver.

För att komma hit får du vandra i cirka 20 minuter från Ano Meria. Mitt tips? Ta med en god bok och njut av tystnaden och det kristallklara vattnet.

7. Fira Beach – Solnedgångsparadiset

Fira är en vacker sandstrand som är känd för sina fantastiska solnedgångar. Den ligger nära Agali, så du kan enkelt kombinera de två. Det finns några tavernor här och gott om plats att lägga ut din handduk.

Missa inte att ta en drink på en av strandbaren medan solen går ner – det är en upplevelse du sent kommer att glömma!

8. Galifos Beach – Naturisternas oas

Galifos är en liten stenig strand som är populär bland naturister. Den ligger en kort promenad från Agali. Det finns inga faciliteter här, så ta med allt du behöver.

Vattnet här är kristallklart och perfekt för snorkling. Mitt tips? Ta med vattenskor – stenarna kan vara vassa!

9. Agios Georgios Beach – Klippbad med utsikt

Agios Georgios är egentligen inte en strand utan snarare en plats för klippbad. Här kan du hoppa i det kristallklara vattnet direkt från klipporna. Utsikten härifrån är fantastisk!

Det finns en liten parkering här, men inga andra faciliteter. Mitt tips är att komma tidigt på morgonen för att se soluppgången – det är magiskt!

10. Ambeli Beach – Den dolda juvelen

Ambeli är en av Folegandros mest avlägsna stränder, vilket gör den till en perfekt plats om du vill komma bort från allt. Det är en liten grusstrand omgiven av höga klippor.

För att komma hit får du antingen vandra i cirka en timme eller ta en vattentaxi. Mitt tips? Ta med en kamera – vyerna här är otroliga!

11. Vorina Beach – Äventyr och avkoppling

Vorina är en vacker grusstrand som ligger i en skyddad vik. Den är perfekt för dig som gillar att kombinera vandring med strandliv. För att komma hit får du vandra i cirka 40 minuter från Ano Meria.

Det finns inga faciliteter här, så packa ordentligt. Mitt tips är att ta med snorkelutrustning – vattnet här är kristallklart och perfekt för att utforska undervattensvärlden.

PlaceringStrandTypParkeringRestaurangerPopularitet
1KatergoSandNejNejHög
2AgaliSandJaJaHög
3LivadakiGrusNejNejMedel
4KaravostasiSandJaJaHög
5Agios NikolaosSand/StenJaJaMedel
6VardiaGrusNejNejLåg
7FiraSandJaJaMedel
8GalifosStenNejNejLåg
9Agios GeorgiosKlipporJaNejLåg
10AmbeliGrusNejNejLåg
11VorinaGrusNejNejLåg

Övriga bra stränder och badplatser på Folegandros

Ligaria Beach – Klippbad för äventyrslystna

Ligaria är perfekt för dig som gillar att hoppa från klippor. Vattnet är djupt och kristallklart. Ta med vattenskor och var försiktig!

Vitsentzou Beach – Pittoresk stenig strand

En liten, stenig strand med kristallklart vatten. Perfekt för snorkling och avkoppling borta från folkmassorna.

Latinaki Beach – Liten vik med kristallklart vatten

En charmig liten vik med kristallklart vatten. Perfekt för en lugn simtur eller picknick.

Pountaki Beach – Avskild badplats för lugnsökare

En liten, avskild strand perfekt för dig som vill ha lugn och ro. Ta med allt du behöver – här finns inga faciliteter.

Serfiotiko Beach – Naturskön strand för vandrare

En vacker strand som nås efter en härlig vandring. Perfekt för dig som vill kombinera vandring med bad.

Så där har du det, kompis! De 11 bästa stränderna på Folegandros, plus några extra guldkorn. Oavsett vilken strand du väljer, kommer du garanterat att få en fantastisk upplevelse på denna vackra ö.

Glöm inte solkrämen, och njut av det kristallklara vattnet och den avslappnade atmosfären. Kali diakopes! (Trevlig semester på grekiska!)

Lämna en kommentar