Stränder på Ikaria – 12 bästa badplatserna på ön

Ikaria, en av de vackraste öarna i Egeiska havet, är känd för sina fantastiska stränder och kristallklara vatten.

Oavsett om du är ute efter en livlig strand med massor av aktiviteter eller en lugn vik för avkoppling, har Ikaria något för alla.

I den här guiden tar vi dig med på en resa till öns 12 bästa stränder, från den dolda pärlan Seychelles Beach till den charmiga Kerame Beach.

Vi ger dig också tips om faciliteter, parkering och hur du tar dig dit. Så packa solkrämen och handduken – det är dags att upptäcka Ikarias paradisiska stränder!

1. Seychelles Beach – En dold pärla med kristallklart vatten

Seychelles Beach är utan tvekan Ikarias vackraste strand. Den ligger lite avsides, cirka 20 km sydväst om Agios Kirykos. För att komma dit måste du vandra ner för en brant stig i cirka 20 minuter, men tro mig, det är värt besväret!

Stranden består av vita stenar och det turkosa vattnet är så klart att du kan se botten. Det finns inga faciliteter här, så ta med dig allt du behöver. Mitt tips: Kom tidigt på morgonen för att ha stranden nästan för dig själv och glöm inte att ta med dig rejäla skor för vandringen.

2. Nas Beach – Perfekt kombination av strand och historia

Nas Beach ligger på Ikarias nordvästra kust och är en unik kombination av historia och natur. Stranden är en blandning av sand och sten och ligger vid mynningen av floden Chalaris. Det coola är att du kan se ruinerna av Artemistemplet alldeles intill.

Det finns en parkeringsplats och några tavernor i närheten där du kan få dig något gott att äta. Vattnet kan vara lite kyligt eftersom floden rinner ut här, men det är perfekt en varm sommardag. Protip: Ta med dig snorkelutrustning, det finns massor att se under ytan!

3. Messakti Beach – Populär sandstrand med vattensporter

Messakti är en av de mest populära stränderna på Ikaria, och det är lätt att förstå varför. Den långa sandstranden ligger nära byn Armenistis och har allt du kan önska dig.

Här finns gott om parkeringsmöjligheter, restauranger, barer och möjlighet att hyra solstolar och parasoller. För dig som gillar action finns det vattensporter som vindsurfing och paddle boarding.

Vattnet är grunt och perfekt för barn. Om du vill ha lite mer lugn och ro, gå längre bort från de centrala delarna av stranden.

4. Livadi Beach – Familjevänlig strand nära Armenistis

Livadi Beach ligger strax öster om Armenistis och är en perfekt familjestrand. Den långa sandstranden har lugnt och grunt vatten som passar utmärkt för barn. Det finns gott om parkeringsplatser och flera tavernor längs stranden där du kan få dig en god lunch eller middag.

Solstolar och parasoller finns att hyra. Ett tips är att ta en promenad längs stranden till den lilla hamnen i öster – perfekt för en kvällspromenad!

5. Armenistis Beach – Pittoresk strand med fantastisk utsikt

Armenistis Beach ligger precis nedanför den charmiga byn med samma namn. Det är en blandning av sand och småsten med kristallklart vatten. Härifrån har du en fantastisk utsikt över ön Samos.

Det finns gott om parkeringsmöjligheter och flera restauranger och barer i närheten. Stranden kan bli ganska livlig under högsäsongen, så kom tidigt om du vill ha en bra plats. Missa inte att ta en drink på någon av barerna vid solnedgången – utsikten är oslagbar!

6. Yaliskari Beach – Lugn vik med kristallklart vatten

Yaliskari Beach är en fridfull vik med en blandning av sand och småsten. Den ligger cirka 5 km väster om Armenistis och är perfekt om du vill komma bort från de mer crowdade stränderna.

Det finns en liten parkeringsplats och ett par tavernor där du kan få något att äta. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Ta med dig vattenskor om du är känslig under fötterna, det kan vara lite stenigt när du går i vattnet.

7. Kampos Beach – Lång sandstrand perfekt för promenader

Kampos Beach är en av de längsta sandstränderna på Ikaria, perfekt för långa strandpromenader. Den ligger nära byn Evdilos och har gott om parkeringsmöjligheter. Längs stranden finns flera tavernor och barer där du kan få något att äta och dricka.

Stranden är ganska bred så det finns gott om plats även under högsäsongen. Ett tips är att ta med dig en parasoll, det kan vara ont om naturlig skugga här.

8. Faros Beach – Charmig strand nära den historiska fyren

Faros Beach ligger i närheten av den gamla fyren i Ikarias sydöstra hörn. Det är en charmig liten strand med en blandning av sand och småsten. Det finns en parkeringsplats och ett par tavernor i närheten.

Det bästa med denna strand är att du kan kombinera ett strandbesök med att utforska den historiska fyren. Vattnet är klart och perfekt för snorkling. Glöm inte kameran, utsikten härifrån är fantastisk!

9. Prioni Beach – Avskild strand omgiven av klippor

Prioni Beach är en liten, stening strand omgiven av dramatiska klippor. Den ligger lite avsides, cirka 10 km öster om Agios Kirykos. Det finns begränsad parkering och inga faciliteter, så ta med allt du behöver.

Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Detta är platsen att åka till om du vill komma bort från allt och njuta av naturen. Mitt tips: Ta med dig en picknick och njut av en hel dag här i lugn och ro.

10. Xylosyrtis Beach – Vacker stenig strand med turkost vatten

Xylosyrtis är en vacker stenig strand med kristallklart, turkost vatten. Den ligger på Ikarias södra kust, cirka 15 km från Agios Kirykos. Det finns en parkeringsplats men inga faciliteter, så kom förberedd.

Stranden är perfekt för dig som gillar att snorkla eller dyka. Vattnet kan vara lite djupt nära stranden, så var försiktig om du inte är en stark simmare. Ta med dig vattenskor, stenarna kan vara hala!

11. Gialiskari Beach – Lugn strand perfekt för snorkling

Gialiskari Beach är en lugn strand med en blandning av sand och småsten. Den ligger några kilometer väster om Armenistis och har en fin utsikt över Samos. Det finns parkering och ett par tavernor i närheten.

Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Stranden är ganska lång så du kan alltid hitta en lugn plats även under högsäsongen. Ett tips är att ta en promenad längs stranden vid solnedgången – det är magiskt!

12. Kerame Beach – Naturskön strand med unik atmosfär

Kerame Beach är en liten, naturskön strand med en blandning av sand och småsten. Den ligger på Ikarias södra kust, cirka 10 km från Agios Kirykos. Parkeringsmöjligheterna är begränsade och det finns inga faciliteter här, så kom förberedd.

Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Det bästa med denna strand är den unika, avslappnade atmosfären. Ta med dig en bra bok och tillbringa en hel dag här i total avkoppling.

PlaceringStrandTypParkeringRestaurangerPopuläritet
1Seychelles BeachStenNejNej5/5
2Nas BeachSand/StenJaJa5/5
3Messakti BeachSandJaJa4/5
4Livadi BeachSandJaJa4/5
5Armenistis BeachSand/StenJaJa4/5
6Yaliskari BeachSand/StenJaJa4/5
7Kampos BeachSandJaJa3/5
8Faros BeachSand/StenJaJa3/5
9Prioni BeachStenBegränsadNej3/5
10Xylosyrtis BeachStenJaNej3/5
11Gialiskari BeachSand/StenJaJa3/5
12Kerame BeachSand/StenBegränsadNej3/5

Övriga stränder och badplatser på Ikaria

Förutom de 12 toppstränderna finns det många fler vackra stränder och badplatser på Ikaria. Här är några som är värda att nämna:

  1. Therma Beach – Känd för sina varma källor som rinner ut i havet.
  2. Kambos Beach – En lång sandstrand perfekt för långa promenader.
  3. Mesakti Beach – Populär bland vattensportentusiaster.
  4. Karavostamo Beach – En lugn strand med vacker utsikt.
  5. Atsaches Beach – En avskild stenig strand med kristallklart vatten.

Kom ihåg att Ikaria är känd för sina ”hemliga” stränder. Fråga lokalbefolkningen eller utforska på egen hand – du kanske hittar din egna lilla paradisvik!

Lämna en kommentar