Stränder på Egina – 12 bästa stränderna på ön

Egina är en riktigt fin pärla i Saroniska bukten som erbjuder några av Greklands mest underbara stränder! Oavsett om du söker livliga stränder med alla bekvämligheter eller avskilda vikar för total avkoppling, har Egina något för alla.

I den här guiden tar vi dig med på en resa till öns 12 bästa stränder, från populära sandstränder till dolda klippbukter.

Vi har även packat artikeln med praktisk information och insider-tips för att göra din strandupplevelse på Egina perfekt. Så ta på dig solglasögonen och följ med på en resa till paradiset!

1. Agia Marina – Den populära sandstranden

Agia Marina är utan tvekan Eginas mest populära strand, och det är lätt att förstå varför. Den långa, gyllene sandstranden är perfekt för solbad och långa promenader. Vattnet är kristallklart och långgrunt, vilket gör den idealisk för barnfamiljer.

Här finns allt du kan önska dig: solstolar och parasoller för uthyrning, vattensporter för adrenalinkicken, och massor av tavernor och barer längs strandpromenaden. Parkeringen är stor och gratis, så det är enkelt att ta sig hit med bil eller skoter.

Pro-tip: Kom tidigt på morgonen för att få den bästa platsen och undvika trängseln. Glöm inte att ta en promenad längs piren för en fantastisk utsikt över bukten!

2. Marathon Beach – Familjevänlig och långgrund

Marathon Beach är en dröm för barnfamiljer. Den långa, breda sandstranden sluttar sakta ner i vattnet, vilket gör den perfekt för små barn att plaska i. Vattnet är lugnt och kristallklart, perfekt för snorkling och simning.

Det finns gott om faciliteter här: duschar, omklädningsrum, och flera tavernor som serverar läckra grekiska rätter. Parkeringen är stor och ligger precis vid stranden. På eftermiddagarna kan du hyra en pedalbåt och utforska bukten.

Insider-tips: Ta med dig vattenskor, då det kan finnas små stenar i vattenbrynet. Och missa inte den lilla kyrkan på klippan i närheten – den erbjuder en fantastisk utsikt!

3. Souvala Beach – Lugnt vatten och hälsosamma källor

Souvala Beach är en charmig blandning av sand och små stenar, känd för sitt lugna, grunda vatten. Men det som verkligen gör denna strand speciell är de hälsosamma svavelkällorna som sägs ha helande egenskaper.

Längs stranden finns flera tavernor som serverar färsk fisk och skaldjur. Parkeringen är gratis och ligger nära stranden. Det finns även en liten hamn där du kan se lokala fiskare komma in med dagens fångst.

Coolt tips: Ta ett dopp i de naturliga poolerna som bildas av svavelkällorna – din hud kommer att tacka dig!

4. Kolona Beach – Unik dubbelsided strand

Kolona Beach är en av Eginas mest unika stränder. Den består av en smal landtunga med strand på båda sidor, vilket ger dig möjlighet att bada i två olika bukter. Sanden är fin och gyllene, och vattnet är kristallklart.

Det finns inga faciliteter direkt på stranden, så ta med dig vad du behöver för dagen. Parkering är begränsad, så det kan vara bra att komma tidigt eller överväga att cykla hit.

Hemlig kunskap: Vid lågvatten kan du vada över till den lilla ön mittemot. Ta med dig snorkelutrustning – undervattenslivet här är fantastiskt!

5. Aeginitissa Beach – Avskild skönhet

Aeginitissa är en vacker, relativt avskild sandstrand på Eginas sydvästra kust. Den halvmåneformade bukten omges av klippor och pinjträd, vilket skapar en fridfull atmosfär.

Det finns en strandbar som serverar drinkar och enklare rätter, samt solstolar och parasoller för uthyrning. Parkeringen är gratis men kan bli full under högsäsong.

Lokalt tips: Ta med dig snorkelutrustning – vattnet här är kristallklart och perfekt för att utforska undervattenslivet.

6. Perdika Beach – Pittoreskt fiskeläge

Perdika Beach är egentligen en serie små steniga stränder nära den charmiga fiskebyn Perdika. Vattnet är djupt och kristallklart, perfekt för simning och dykning.

I byn finns flera utmärkta fiskrestauranger och tavernor. Parkering finns tillgänglig, men kan vara begränsad under högsäsong.

Insider-information: Ta en båttur till den närliggande ön Moni för en dag med total avkoppling!

7. Klima Beach – Kristallklart vatten och vit sand

Klima Beach är en gömd pärla på Eginas norra kust. Den vita sandstranden och det turkosa vattnet får dig att känna att du hamnat i Karibien.

Det finns begränsade faciliteter här, så ta med dig vad du behöver för dagen. Parkering finns tillgänglig, och stranden är sällan överfull.

Smarta draget: Ta med dig en picknick och njut av solnedgången här – det är magiskt!

8. Moni Island Beach – Exotisk ö-upplevelse

Tekniskt sett inte på Egina, men Moni Island är ett måste-besök. Denna obebodda ö nås enkelt med vattentaxi från Perdika. Stränderna här är orörda och vattnet är kristallklart.

Det finns begränsade faciliteter på ön, så ta med dig vad du behöver. Påfåglar och hjortar strövar fritt på ön, vilket ger en unik upplevelse.

Proffstips: Ta med dig snorkelutrustning – undervattenslivet här är fantastiskt!

9. Vagia Beach – Lugn och naturskön

Vagia Beach är en lugn strand med en blandning av sand och småsten. Den omges av vacker natur och är perfekt för dem som söker avkoppling borta från folkmassorna.

Det finns begränsade faciliteter här, men en taverna i närheten serverar god mat. Parkering finns tillgänglig.

Lokalt tips: Ta en promenad längs kusten för att hitta din egen privata vik!

10. Avra Beach – Perfekt för familjer

Avra Beach är en välorganiserad strand som är perfekt för familjer. Sanden är mjuk och vattnet är långgrunt, vilket gör den idealisk för barn.

Här finns alla bekvämligheter du kan önska: solstolar, parasoller, duschar och flera tavernor. Parkering finns tillgänglig och är gratis.

Smarta draget: Kom tidigt för att få en bra plats – denna strand kan bli ganska full under högsäsong!

11. Kavouropetra Beach – Klippig charm

Kavouropetra är en liten, stenig strand känd för sitt kristallklara vatten och dramatiska klippformationer. Det är en perfekt plats för dem som gillar att snorkla eller dyka.

Det finns inga faciliteter här, så ta med dig allt du behöver. Parkering är begränsad.

Insider-tips: Ta med dig vattenskor – stenarna kan vara hala!

12. Sarpa Beach – Avkoppling bortom turiststråken

Sarpa Beach är en av Eginas minst kända stränder, vilket gör den perfekt för dem som söker lugn och ro. Stranden är en blandning av sand och små stenar.

Det finns inga faciliteter här, så packa en picknick och allt annat du behöver. Parkering är begränsad.

Hemlig kunskap: Detta är en av de bästa platserna på ön för att se solnedgången!

PlaceringStrandTypParkeringRestaurangerPopularitet
1Agia MarinaSandJaJaHög
2Marathon BeachSandJaJaHög
3Souvala BeachSand/StenJaJaMedel
4Kolona BeachSandBegränsadNejHög
5Aeginitissa BeachSandJaJaMedel
6Perdika BeachStenJaJaMedel
7Klima BeachSandJaBegränsatLåg
8Moni Island BeachSandBåtBegränsatMedel
9Vagia BeachSand/StenJaBegränsatLåg
10Avra BeachSandJaJaMedel
11Kavouropetra BeachStenBegränsadNejLåg
12Sarpa BeachSand/StenBegränsadNejLåg

Övriga bra stränder och badplatser på Egina

Paralia Eginitissas – Vacker utsikt och klart vatten

Paralia Eginitissas är en lugn strand med vacker utsikt över bukten. Vattnet är klart och perfekt för simning. Det finns några tavernor i närheten och gratis parkering.

Paralia Marathona II – Mysig vik

Denna lilla vik är mindre känd än sin större granne, Marathon Beach. Det gör den perfekt för dem som söker en lugnare atmosfär. Ta med dig egen picknick!

Beach Baths Souvala – Historiska bad

Dessa historiska bad är ett unikt inslag på Egina. De naturliga svavelkällorna här sägs ha helande egenskaper. Det finns begränsade faciliteter, så kom förberedd.

Aegina Maris – Liten men charmig strand

Aegina Maris är en liten men charmig strand nära Egina stad. Den är perfekt för en snabb simtur om du bor i stan. Det finns några tavernor i närheten och begränsad parkering.

Så där har du det – en komplett guide till Eginas bästa stränder! Oavsett vilken typ av strandupplevelse du söker, finns det något för alla på denna vackra ö. Glöm inte solkrämen, och njut av din tid i paradiset!

Lämna en kommentar