Stränder på Skyros – 14 bästa stränderna på ön

Drömmer du om kristallklart vatten, gyllene stränder och avkoppling i solen? Då är Skyros platsen för dig! Denna charmiga grekiska ö erbjuder några av Egeiska havets vackraste stränder.

Från livliga stränder med alla bekvämligheter till dolda vikar för den som söker lugn och ro – Skyros har något för alla.

I den här guiden tar vi dig med på en resa till öns 14 bästa stränder och ger dig alla tips du behöver för att planera din perfekta stranddag. Så packa solkrämen, ta fram badkläderna och låt oss dyka in i Skyros bästa stränder!

1. Molos Beach

Molos Beach är utan tvekan Skyros kronjuvel när det kommer till stränder. Den ligger bara en kort promenad från Skyros stad och sträcker sig över 2,5 kilometer med gyllene sand. Här finns allt du kan önska dig – solstolar, parasoller, restauranger och barer. Vattnet är grunt och perfekt för barn. Det bästa? Du kan njuta av en fantastisk solnedgång här. Pro-tip: Ta en kvällspromenad längs stranden och kolla in de lokala fiskebåtarna som kommer in med dagens fångst.

2. Magazia Beach

Tänk dig Molos Beach, fast lite lugnare. Det är Magazia Beach i ett nötskal. Den ligger precis bredvid Molos och delar samma härliga sandstrand. Här hittar du också alla bekvämligheter du behöver, men med lite mindre trängsel. Det finns gott om parkeringsplatser och flera tavernor där du kan njuta av färsk fisk och grekiska specialiteter. Mitt tips? Prova en ”ouzo meze” på någon av tavernorna – det är en upplevelse i sig!

3. Kalamitsa Beach

Kalamitsa är en favorit bland vindsurfare, tack vare de perfekta vindförhållandena. Men oroa dig inte om du inte är en surfare – stranden är lika härlig för sol och bad. Den ligger cirka 11 km söder om Skyros stad och har en lång, fin sandstrand. Det finns flera tavernor och barer längs stranden, plus möjlighet att hyra solstolar och parasoller. Ett tips är att komma hit tidigt på morgonen för att se solen gå upp – det är magiskt!

4. Agios Fokas Beach

Om du letar efter lite mer avskildhet är Agios Fokas perfekt. Den här stranden ligger på Skyros sydöstra kust och är en blandning av sand och små stenar. Det finns ingen organiserad service här, så ta med dig vad du behöver. Parkeringen är gratis och lättillgänglig. Det bästa med Agios Fokas? De kristallklara vattnen som är perfekta för snorkling. Glöm inte att ta med dig snorkelutrustning!

5. Atsitsa Beach

Atsitsa är en charmig liten strand omgiven av pinjeträd. Den ligger på öns västra kust och har en blandning av sand och stenar. Det finns en liten taverna här som serverar enkel men god mat. Parkeringen är begränsad, så kom tidigt om du kör bil. Stranden är populär bland yogautövare och det finns ofta yogaklasser tidigt på morgonen. Varför inte prova på en solhälsning vid soluppgången?

6. Pefkos Beach

Pefkos, som betyder ”tall” på grekiska, är precis vad namnet antyder – en vacker sandstrand omgiven av tallar. Den ligger cirka 13 km från Skyros stad och erbjuder en perfekt blandning av organiserad strand och naturlig skönhet. Här finns restauranger, barer och möjlighet att hyra solstolar. Vattnet är kristallklart och perfekt för simning. Mitt tips? Ta en promenad i tallskogen bakom stranden – doften av tallbarr blandat med havsbris är otroligt uppfriskande!

7. Agalipa Beach

Agalipa är en liten pärla på Skyros nordvästra kust. Den här stranden är lite svårare att nå, men det är värt besväret. Parkeringen är begränsad och du behöver gå ner för en stenig stig för att nå stranden. Men belöningen? En vacker, nästan orörd sandstrand med kristallklart vatten. Ta med dig allt du behöver eftersom det inte finns några faciliteter här. Perfekt för den som vill komma bort från allt och bara njuta av naturen.

8. Gyrismata Beach

Gyrismata är en lugn och familjevänlig strand cirka 2 km från Skyros stad. Den har fin sand och grunt vatten, perfekt för barn. Det finns en taverna på stranden där du kan få enkel mat och dryck. Solstolar och parasoller finns att hyra. Ett tips är att ta en promenad längs stranden till den närliggande fiskebyn Linaria – en perfekt kvällsaktivitet!

9. Aspous Beach

Aspous är en vacker strand med en blandning av sand och små stenar. Den ligger på öns östra kust, cirka 15 km från Skyros stad. Här finns en taverna och möjlighet att hyra solstolar. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Ett unikt inslag här är de små öarna utanför kusten – perfekta att simma ut till för den äventyrlige!

10. Acherounes Beach

Acherounes är en långgrund sandstrand perfekt för familjer med små barn. Den ligger på öns sydvästra kust och har alla bekvämligheter du kan önska – restauranger, barer, solstolar och parasoller. Det finns gott om parkeringsplatser. Ett tips är att stanna kvar till solnedgången – den är spektakulär härifrån!

11. Kalogria Beach

Kalogria är en liten, orörd sandstrand på Skyros norra kust. Den är lite svår att nå med begränsad parkering, men det är värt besväret. Här finns inga faciliteter så ta med dig allt du behöver. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Mitt tips? Ta med en picknick och njut av en hel dag i lugn och ro.

12. Kyra Panagia Beach

Kyra Panagia är en vacker strand med en blandning av sand och stenar. Den ligger på öns östra kust och har en taverna där du kan njuta av färsk fisk och grekiska specialiteter. Det finns möjlighet att hyra solstolar och parasoller. Ett unikt inslag här är den lilla kyrkan på klippan ovanför stranden – definitivt värd ett besök!

13. Theotokos Beach

Theotokos är en avskild sandstrand på Skyros norra kust. Den är perfekt för den som söker lugn och ro. Parkeringen är begränsad och det finns inga faciliteter, så ta med allt du behöver. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Ett tips är att ta med dig en bra bok – det här är platsen för avkoppling!

14. Fokiada Beach

Fokiada är en charmig liten sandstrand på öns västra kust. Den är relativt orörd med begränsad parkering och inga faciliteter. Vattnet är kristallklart och stranden omges av vacker natur. Det här är platsen att gå till om du vill komma bort från allt och bara njuta av havets brus. Glöm inte att ta med vatten och snacks!

PlaceringStrandTypParkeringRestaurangerBarerSolstolar
1Molos BeachSandJaJaJaJa
2Magazia BeachSandJaJaJaJa
3Kalamitsa BeachSandJaJaJaJa
4Agios Fokas BeachSand/GrusJaNejNejNej
5Atsitsa BeachSand/StenBegränsadJaJaJa
6Pefkos BeachSandJaJaJaJa
7Agalipa BeachSandBegränsadNejNejNej
8Gyrismata BeachSandJaJaNejJa
9Aspous BeachSand/GrusJaJaNejJa
10Acherounes BeachSandJaJaJaJa
11Kalogria BeachSandBegränsadNejNejNej
12Kyra Panagia BeachSand/StenJaJaNejJa
13Theotokos BeachSandBegränsadNejNejNej
14Fokiada BeachSandBegränsadNejNejNej

Övriga bra stränder och badplatser på Skyros

Linaria Beach

Linaria är inte bara Skyros huvudhamn, utan också hem till en charmig liten strand. Den ligger precis intill hamnen och är perfekt för en snabb simtur eller för att kolla in båtlivet. Det finns flera tavernor i närheten där du kan njuta av färsk fisk och skaldjur.

Palamari Beach

Palamari är en lång sandstrand på öns norra kust. Den är relativt orörd och perfekt för långa strandpromenader. Ta med dig allt du behöver eftersom det inte finns några faciliteter här.

Petritsa Beach

Petritsa är en lugn stenig strand på öns östra kust. Den är perfekt för den som vill komma bort från folkmassor och njuta av lugnet. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling.

Achilli Beach

Achilli är en vacker sandstrand på öns södra kust. Den är relativt orörd och omgiven av vacker natur. Ta med dig allt du behöver eftersom det inte finns några faciliteter här.

Tris Boukes Beach

Tris Boukes är en vacker vik med tre små stränder. Den ligger på öns södra spets och är perfekt för den som vill utforska. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Ta med dig en picknick och tillbringa en hel dag här!

Lämna en kommentar