Stränder på Koufonissi – 15 bästa stränderna på ön

Denna lilla pärla i Kykladerna är ett paradis för strandälskare. Med sina orörda stränder, turkosa laguner och charmiga fiskebyar erbjuder Koufonissi en unik blandning av avkoppling och äventyr.

I den här guiden tar vi dig med på en resa till Koufonissis 14 bästa stränder. Från populära sandstränder till hemliga vikar – här finns något för alla smaker.

Så packa solkrämen, ta på dig flipflopsen och låt oss utforska Koufonissis fantastiska kustlinje!

1. Pori Beach – Den långa, vita sandstranden

Pori Beach är utan tvekan Koufonissis kronjuvel. Den här långa, vita sandstranden ligger på öns nordöstra kust och är ett måste för alla besökare. Vattnet är otroligt klart och grunt, vilket gör den perfekt för familjer med barn. Det finns gott om parkeringsmöjligheter och flera tavernor längs stranden där du kan njuta av en grekisk sallad med utsikt över havet. Mitt tips? Kom tidigt på morgonen för att se den magiska soluppgången över Naxos i horisonten.

2. Fanos Beach – Perfekt för solnedgångar

Fanos Beach, belägen på öns västra sida, är den perfekta platsen att avsluta dagen på. Den mjuka sandstranden och det kristallklara vattnet lockar besökare under dagen, men det är solnedgången som verkligen gör Fanos speciell. Det finns en laid-back strandbar här där du kan sippa på en kall öl eller cocktail medan solen sjunker ner i havet. Parkering finns tillgänglig, men många väljer att hyra cyklar för att ta sig hit – en trevlig 15-minuters cykeltur från huvudbyn.

3. Italida Beach (Platia Pounta) – Avskild skönhet

Italida Beach, även känd som Platia Pounta, är en dold pärla på Koufonissis södra kust. Den här vackra sandstranden är omgiven av klippor som ger en känsla av avskildhet. Det finns inga faciliteter här, så packa med dig allt du behöver för dagen. Stranden nås via en kort promenad från närmaste väg, vilket bidrar till dess orörda charm. Ta med snorkelutrustning – undervattenslivet här är fantastiskt!

4. Ammos Beach – Vit sand och kristallklart vatten

Ammos Beach ligger centralt på ön och är lätt att nå från huvudbyn. Den långa, vita sandstranden och det grunda, turkosa vattnet gör den till en favorit bland både lokalbefolkningen och turister. Det finns flera tavernor och strandbarer här, samt goda parkeringsmöjligheter. Prova på SUP (stand-up paddleboarding) här – det platta vattnet är perfekt för nybörjare!

5. Finikas Beach – Familjevänlig strand

Finikas Beach är den perfekta stranden för familjer. Den ligger i en skyddad vik med lugnt vatten, vilket gör den idealisk för små barn. Här finns både parkering och flera familjevänliga tavernor. Stranden är sandig och sluttar långsamt ut i vattnet. Ett tips är att ta med vattenskor, då det kan finnas några stenar i vattenbrynet.

6. Gala Beach – Den naturliga poolen

Gala Beach, eller ”Mjölkstranden” som namnet betyder på grekiska, är en unik upplevelse. Denna naturliga pool bildas av klippor och fylls med kristallklart havsvatten. Det finns ingen sand här, men de släta klipporna är perfekta för solbad. För att nå Gala Beach måste du gå en kort bit, men utsikten och det uppfriskande badet är värt ansträngningen. Glöm inte kameran – vyerna härifrån är otroliga!

7. Nero Beach – Lugn och ostörd

Nero Beach är en lugn och fridfull strand på öns östra sida. Den här lilla sandstranden omges av klippor som ger en känsla av avskildhet. Det finns inga faciliteter här, så ta med dig vad du behöver för dagen. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Ett tips är att packa en picknick och spendera en hel dag här, långt från vardagens stress.

8. Megali Ammos – För naturälskaren

Megali Ammos är en vacker, orörd strand på Koufonissis södra kust. Den här långa sandstranden är perfekt för långa promenader och naturupplevelser. Det finns inga faciliteter här, vilket bidrar till dess orörda charm. Ta med dig vatten och snacks, och var beredd på en kort vandring för att nå stranden. Belöningen? En av öns mest pittoreska stränder nästan helt för dig själv.

9. Lakkoi Beach – Dold pärla

Lakkoi Beach är en av Koufonissis bäst bevarade hemligheter. Denna lilla sandstrand ligger gömd mellan klippor och nås via en kort promenad. Vattnet här är otroligt klart och perfekt för snorkling. Det finns inga faciliteter, så packa med dig allt du behöver. Mitt tips? Ta med dig en parasoll – det finns inte mycket naturlig skugga här.

10. Charokopou Beach – Pittoresk fiskehamn

Charokopou Beach är mer än bara en strand – det är en charmig liten fiskehamn. Här kan du se lokala fiskare komma in med dagens fångst och små fiskebåtar guppa i det turkosa vattnet. Stranden är en blandning av sand och småsten, och det finns några tavernor där du kan njuta av färsk fisk. Parkering finns tillgänglig. Missa inte chansen att ta en båttur härifrån till närliggande öar!

11. Pisina – Den naturliga simbassängen

Pisina, som betyder ”pool” på grekiska, är en naturlig simbassäng bildad av klippor. Vattnet här är kristallklart och lugnt, perfekt för en uppfriskande simtur. Det finns inga faciliteter här och du når platsen via en kort promenad. Ta med dig vattenskor – klipporna kan vara hala. Detta är en perfekt plats för den som söker något unikt och vill uppleva Koufonissis vilda natur.

12. Ksylompatis Caves – Äventyr bland grottor

Ksylompatis Caves är inte en traditionell strand, utan snarare en serie av grottor och klippformationer vid vattnet. Här kan du utforska små grottor, hoppa från klippor (var försiktig!) och snorkla i det kristallklara vattnet. Det finns inga faciliteter här, så ta med allt du behöver. Detta är en plats för äventyrare och naturälskare som vill uppleva något utöver det vanliga.

13. Hawaii Beach – Exotisk skönhet

Hawaii Beach lever verkligen upp till sitt namn med sitt turkosa vatten och vita sand. Denna lilla strand ligger lite avsides, vilket gör den perfekt för den som söker lugn och ro. Det finns inga faciliteter här, så packa med dig mat och dryck för dagen. Vattnet är perfekt för snorkling, så glöm inte masken och snorkeln!

14. Parianos Beach – Perfekt för snorkling

Parianos Beach är en liten, men charmig sandstrand på öns södra kust. Vattnet här är otroligt klart och fullt av marint liv, vilket gör det till en av de bästa platserna för snorkling på ön. Det finns inga faciliteter här, så ta med dig vad du behöver. Ett tips är att komma tidigt på morgonen för att se solen stiga upp över havet – en magisk upplevelse!

PlaceringStrandTypParkeringRestaurangerPopularitet
1Pori BeachSandJaJa★★★★★
2Fanos BeachSandJaJa★★★★☆
3Italida BeachSandNejNej★★★★☆
4Ammos BeachSandJaJa★★★★☆
5Finikas BeachSandJaJa★★★★☆
6Gala BeachKlippor/SandNejNej★★★★☆
7Nero BeachSandNejNej★★★☆☆
8Megali AmmosSandNejNej★★★☆☆
9Lakkoi BeachSandNejNej★★★☆☆
10Charokopou BeachSand/StenJaJa★★★☆☆
11PisinaKlipporNejNej★★★☆☆
12Ksylompatis CavesKlipporNejNej★★★☆☆
13Hawaii BeachSandNejNej★★★☆☆
14Parianos BeachSandNejNej★★★☆☆

Övriga bra stränder och badplatser på Koufonissi

Hondros Kavos Beach – För den som söker lugn och ro

Hondros Kavos är en avlägsen strand på öns sydöstra spets. Här kan du verkligen komma bort från allt och njuta av lugn och ro. Stranden är stenig, så ta med badsko

r. Det finns inga faciliteter här, men det är just det som gör platsen så speciell. Perfekt för den som vill koppla av med en bra bok och ljudet av vågorna.

Kato Koufonissi – Utforska grannön

Kato Koufonissi är en liten, obebodd ö söder om huvudön. Här finns flera vackra, orörda stränder som du kan ha helt för dig själv. Ta en båttur från huvudhamnen för att utforska denna lilla pärla. Glöm inte att ta med vatten och snacks – det finns inga faciliteter här.

Detri Beach – Vild och orörd

Detri Beach ligger på öns södra kust och är en av de mest orörda stränderna på Koufonissi.

Lämna en kommentar