Stränder på Chalki – 14 finaste stränderna på ön

Chalki, den lilla grekiska ön som gömmer några av Egeiska havets mest bedårande stränder! Oavsett om du är ute efter en livlig familjstrand eller en avskild vik för total avkoppling, har Chalki något för alla.

I den här guiden tar vi dig med på en resa till öns 14 bästa stränder, plus några dolda pärlor.

Från kristallklart vatten och gyllene sand till dramatiska klippformationer och pittoreska vikar – här finns allt du behöver veta för att planera din perfekta stranddag på Chalki. Så packa solkrämen, ta på dig flipflopsen och låt oss dyka in i paradiset!

1. Pondamos Beach – Den populära familjstranden

Pondamos är utan tvekan Chalkis mest populära strand, och det är lätt att förstå varför. Den ligger bara en kort promenad från hamnen i Emborio, så du kan enkelt ta dig hit till fots. Stranden har fin, gyllene sand som är perfekt för att bygga sandslott eller bara lata sig i solen.

Vattnet här är grunt och lugnt, vilket gör det idealiskt för barn att plaska runt i. Det finns gott om solstolar och parasoll att hyra, och flera tavernor längs stranden där du kan få dig en bit mat eller en kall drink. Mitt tips: prova den lokala specialiteten ”makarounes” på någon av tavernorna – det är en pasta som är typisk för Chalki och supersmarrig!

Det finns också en liten parkering om du kommer med bil eller skoter. På eftermiddagarna kan det bli ganska livligt här, så kom tidigt om du vill ha lite mer lugn och ro.

2. Ftenagia Beach – Kristallklart vatten och vacker utsikt

Ftenagia är en vacker stenig strand med kristallklart vatten, perfekt för snorkling. Den ligger en kort promenad söder om hamnen i Emborio. Vattnet här är otroligt klart och har en härlig turkos färg som verkligen får dig att känna att du är i paradiset.

Det finns en mysig taverna på stranden där du kan äta lunch eller ta en drink. Prova deras färska fisk – den är alltid dagsfångad och supergod! Det finns också solstolar och parasoll att hyra.

Stranden är stenig, så ta med badskor om du har känsliga fötter. Men stenarna gör också att vattnet är extra klart, så det är perfekt för att spana efter fiskar. Ett tips är att ta med dig en vattentät kamera om du har en – vyerna under ytan är magiska!

3. Kania Beach – Avkoppling i naturskön miljö

Kania Beach är en lugn och avskild strand som ligger en bit från de mer välbesökta områdena. Du når den enklast med båt eller genom en kort vandring. Stranden är en mix av sand och småsten, och omges av vacker natur.

Det finns inga faciliteter här, så ta med dig allt du behöver för dagen – vatten, snacks, solkräm och kanske en parasoll. Den avskilda naturen gör Kania perfekt för dem som vill komma bort från allt och bara njuta av lugnet.

Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Kolla särskilt efter sjöstjärnor – de gillar att gömma sig bland stenarna här! Ett pro-tips: ta med dig en picknick och stanna till solnedgången. Utsikten härifrån när solen går ner är helt magisk.

4. Trachia Beach – Den avlägsna pärlan

Trachia är en av Chalkis mest avlägsna stränder, och det är just det som gör den så speciell. Du når den enklast med båt, eller genom en ganska krävande vandring. Men tro mig, det är värt besväret!

Stranden är stenig och omgiven av dramatiska klippor. Vattnet är djupt och kristallklart, perfekt för dem som gillar att dyka eller snorkla på djupare vatten. Här kan du se massor av färgglada fiskar och kanske till och med en bläckfisk eller två!

Det finns inga faciliteter här, så var beredd på att ta med allt du behöver. Men den orörda naturen och känslan av att ha hittat din egen privata strand gör Trachia till en unik upplevelse. Mitt tips: ta med en vattentät ficklampan om du planerar att snorkla. Det finns några coola undervattengrottor att utforska!

5. Yiali Beach – Perfekt för snorkling och dykning

Yiali Beach, även känd som Giali, är en härlig mix av sand och småsten. Den ligger på östra sidan av ön och nås enkelt med bil eller skoter. Parkeringsmöjligheter finns nära stranden.

Vattnet här är otroligt klart och fullt av marint liv, vilket gör det till ett paradis för snorklare och dykare. Det finns till och med ett litet dykcenter här där du kan hyra utrustning eller boka en guidad tur.

Det finns en mysig strandbar där du kan få något att äta eller dricka. Prova deras fruktiga cocktails – perfekta för att svalka sig efter en dag i solen! Solstolar och parasoll finns att hyra.

Ett tips för äventyrslystna: det finns en liten klippa en bit ut i vattnet som är populär att hoppa från. Men var försiktig och kolla djupet först!

6. Potamos Beach – Lugn och ro vid vattenbrynet

Potamos Beach ligger lite norr om Emborio och är en lugn sandstrand perfekt för dem som vill komma bort från folkmassorna. Den är lätt att nå med bil eller skoter, och det finns gott om parkeringsplatser.

Stranden har fin, gyllene sand och lugnt, grunt vatten som är perfekt för barn. Det finns några tavernor i närheten där du kan få något att äta eller dricka. Prova den lokala tzatzikin – den är extra god här!

Det finns solstolar och parasoll att hyra, men stranden är stor nog för att du också ska kunna hitta en lugn plats att breda ut din handduk på. Ett tips: ta en promenad längs stranden tidigt på morgonen. Soluppgången här är fantastisk, och du kan ofta se fiskare komma in med dagens fångst.

7. Areta Beach – Äventyr för vandrare

Areta Beach är en dold pärla som du bara kan nå till fots eller med båt. Vandringen hit tar cirka en timme från Emborio, men utsikten längs vägen är värd varenda steg.

Stranden är stenig och omgiven av dramatiska klippor. Vattnet är djupt och kristallklart, perfekt för dem som gillar att simma eller snorkla. Här kan du ofta se stora stim av färgglada fiskar!

Det finns inga faciliteter här, så packa med allt du behöver för dagen. Men den orörda naturen och känslan av att ha upptäckt en hemlig strand gör Areta till en unik upplevelse. Mitt tips: ta med dig en vattentät kamera. De undervattensbilder du kan ta här är helt otroliga!

8. Paralia Ftenagia II – Ftenagia Beachs mindre kända granne

Paralia Ftenagia II är grannstranden till den mer kända Ftenagia Beach. Den ligger bara en kort promenad längre söderut och erbjuder en lugnare upplevelse än sin populära granne.

Stranden är stenig och grusig, så badskor kan vara bra att ha. Vattnet är kristallklart och perfekt för snorkling. Här kan du ofta se sjöborrar och färgglada små fiskar simma omkring.

Det finns inga faciliteter direkt på stranden, men du kan enkelt gå tillbaka till Ftenagia Beach om du behöver något. Ett tips: ta med dig en picknick och njut av solnedgången härifrån. När solen sjunker ner i havet blir himlen ofta färgad i otroliga nyanser av rosa och orange.

9. Duo Yiali – Dubbel njutning med två vikar

Duo Yiali, vilket betyder ”två stränder” på grekiska, består av två vackra små vikar bredvid varandra. De ligger på öns södra kust och nås enklast med båt eller genom en kort vandring.

Stränderna är en blandning av sand och småsten, och vattnet är kristallklart. Den dubbla naturen av stranden gör den perfekt för utforskning – simma mellan vikarna eller snorkla längs klipporna som skiljer dem åt.

Det finns inga faciliteter här, så packa med allt du behöver för dagen. Men avsaknaden av bekvämligheter gör också att stränderna ofta är ganska tomma, vilket ger en känsla av att ha din egen privata ö. Mitt tips: ta med en uppblåsbar flotte eller madrass. Det är superhärligt att flyta mellan vikarna och bara ta in den vackra omgivningen.

10. Giali Beach – Den orörda stranden

Giali Beach är en av Chalkis mest orörda stränder. Den ligger på öns södra kust och nås bäst med båt eller genom en lite längre vandring. Men tro mig, ansträngningen är värd det!

Stranden består av fin, gyllene sand och är omgiven av klippor som ger en känsla av avskildhet. Vattnet är kristallklart och djupblått, perfekt för simning och snorkling. Här kan du ofta se stora stim av färgglada fiskar simma omkring.

Det finns inga faciliteter här, så packa med allt du behöver för dagen – vatten, mat, solkräm och kanske en parasoll. Den orörda naturen gör Giali till en perfekt plats för dem som vill komma bort från allt och bara njuta av lugnet.

Ett tips: ta med dig en bra bok eller en spännande podcast. Giali är den perfekta platsen att koppla av och bara vara i nuet. Och glöm inte att ta massor av bilder – utsikten här är verkligen Instagram-värdig!

11. Alimia Beach – En historisk badupplevelse

Alimia Beach ligger på den lilla ön Alimia, strax utanför Chalki. Du når den enklast med en båttur från hamnen i Emborio. Det är en unik strand som kombinerar bad med en dos historia.

Stranden är en blandning av sand och småsten, omgiven av kristallklart vatten. Men det som gör Alimia speciell är resterna av den gamla byn och hamnen som du kan utforska här. Det känns lite som att bada i en arkeologisk utgrävning!

Det finns inga faciliteter på ön, så se till att ta med allt du behöver för dagen. Ett pro-tips: ta med dig snorkelutrustning. Förutom fiskar kan du faktiskt se gamla amforor och andra artefakter på havsbotten här!

12. Nimporio Beach – Strandliv nära byn

Nimporio Beach ligger precis vid byn Emborio, vilket gör den super lättillgänglig. Du kan bokstavligen gå direkt från din lunch på en taverna till stranden på bara några minuter.

Stranden har fin sand och är perfekt för familjer. Vattnet är grunt och lugnt, vilket gör det säkert för barn att leka i. Det finns gott om solstolar och parasoll att hyra, och massor av tavernor och kaféer längs strandpromenaden.

En cool grej med Nimporio är att du kan se fiskebåtarna komma in med dagens fångst på eftermiddagen. Mitt tips: välj en taverna och beställ dagens fångst till middag – det blir inte färskare än så!

13. Chorio Beach – Utsikt över den gamla byn

Chorio Beach ligger nedanför den gamla byn Chorio, som numera är övergiven men ändå värd ett besök. Stranden är stenig men har ett fantastiskt läge med utsikt över både havet och den pittoreska gamla byn.

Du kan nå stranden med bil eller skoter, och det finns parkeringsmöjligheter i närheten. Vattnet är djupt och klart, perfekt för dem som gillar att simma ut lite.

Det finns inga faciliteter direkt på stranden, men du kan enkelt ta dig tillbaka till Emborio om du behöver något. Ett tips: ta med dig en kamera och gör en utflykt upp till den gamla byn efter ditt bad. Vyerna därifrån är helt fantastiska, särskilt vid solnedgången!

14. Rina Beach – Den gömda juvelen

Rina Beach är en av Chalkis bäst bevarade hemligheter. Den ligger på öns sydvästra kust och nås bäst med båt eller genom en ganska krävande vandring. Men tro mig, belöningen är värd mödan!

Stranden är en blandning av sand och småsten, omgiven av dramatiska klippor. Vattnet är otroligt klart och har en djup, safirblå färg. Det är perfekt för snorkling – här kan du ofta se stora stim av fiskar och kanske till och med en bläckfisk eller två.

Det finns inga faciliteter här, så packa med allt du behöver för dagen. Men det är just avsaknaden av bekvämligheter som gör Rina så speciell – här kan du verkligen känna dig som en äkta upptäcktsresande!

Ett pro-tips: ta med dig en vattentät ficklampa om du gillar att utforska. Det finns några häftiga små grottor längs klipporna som är kul att simma in i och kolla runt i.

PlaceringStrandTypParkeringRestaurangerPopularitet
1Pondamos BeachSandJaJa★★★★★
2Ftenagia BeachSten/GrusJaJa★★★★☆
3Kania BeachSand/StenNejNej★★★★☆
4Trachia BeachStenNejNej★★★☆☆
5Yiali BeachSand/StenJaJa★★★★☆
6Potamos BeachSandJaJa★★★★☆
7Areta BeachStenNejNej★★★☆☆
8Paralia Ftenagia IISten/GrusJaNej★★★☆☆
9Duo YialiSand/StenNejNej★★★☆☆
10Giali BeachSandNejNej★★★☆☆
11Alimia BeachSand/StenNejNej★★☆☆☆
12Nimporio BeachSandJaJa★★★★☆
13Chorio BeachStenJaNej★★★☆☆
14Rina BeachSand/StenNejNej★★☆☆☆

Övriga stränder och badplatser på Chalki

Plakes – Klippbad med panoramautsikt

Plakes är inte en traditionell strand, utan snarare en serie av platta klippor perfekta för solbad och för att hoppa i vattnet från. Härifrån har du en fantastisk panoramautsikt över havet och närliggande öar.

Kania Cove – En liten vik för avskildhet

Kania Cove är en liten, skyddad vik nära Kania Beach. Den är perfekt om du vill ha lite mer avskildhet. Vattnet här är lugnt och perfekt för snorkling.

Ftenagia Port – Stadsnära dopp

Ftenagia Port ligger precis vid hamnen i Emborio. Det är inte en strand i traditionell bemärkelse, men det finns flera platser där lokalbefolkningen gillar att ta ett dopp. Perfekt om du vill svalka dig snabbt mellan sightseeing och shopping!

Palio Chorio Beach – Bada bland antika ruiner

Palio Chorio Beach ligger nära ruinerna av den gamla byn med samma namn. Här kan du kombinera ett svalkande dopp med lite historieupptäckter. Ta med dig snorkelutrustning – det sägs att man kan se gamla keramikskärvor på havsbotten här!

Så där har du det – en komplett guide till Chalkis bästa stränder och badplatser. Oavsett om du är ute efter en livlig strand med alla bekvämligheter eller en avskild vik där du kan vara ensam med naturen, har Chalki något för dig. Glöm inte att packa solkräm, vatten och din äventyrslust, och ge dig ut och upptäck allt denna underbara ö har att erbjuda!

Lämna en kommentar