De 12 finaste vandringslederna på Korfu: Upptäck öns dolda skatter till fots

Korfu, den grönskande pärlan i Joniska havet, är inte bara känd för sina kristallklara stränder och charmiga byar.

Ön erbjuder också ett paradis för vandringsälskare med sina varierade landskap och historiska platser. Från dramatiska kustlinjer till frodiga berg och pittoreska byar finns det något för alla nivåer och intressen.

I den här guiden tar vi dig med på en resa längs Korfus 12 finaste vandringsleder och ger dig alla tips du behöver för att utforska ön till fots. Så snör på dig vandringskängorna och låt oss ge oss ut på äventyr!

PlaceringVandringsledLängd (km)SvårighetsgradPopularitet
1Corfu Trail220Svår5/5
2Mount Pantokrator10Medel4.5/5
3Paleokastritsa till Angelokastro8Medel4.5/5
4Gamla Perithia5Lätt4/5
5Korission-sjön7Lätt4/5
6Mirtiotissa-stranden3Lätt3.5/5
7Agios Gordios till Sinarades6Medel3.5/5
8Kanoni till Vlacherna4Lätt3/5
9Kassiopi till Agios Stefanos9Medel3/5
10Benitses till Gastouri5Lätt3/5
11Lakones till Bella Vista2Lätt3/5
12Ropa Valley8Lätt2.5/5

1. Corfu Trail: Öns episka långdistansled

Corfu Trail är utan tvekan öns stjärna när det kommer till vandring. Den här 220 km långa leden tar dig genom hela ön från söder till norr. Du kommer att passera allt från olivlundar och bysantinska fort till ensliga stränder och höga berg. Det bästa? Du kan göra hela leden på en gång (tar cirka 10 dagar) eller bara välja ut sektioner som passar dig.

Längs vägen kommer du att stöta på charmiga byar som Chlomos och Sokraki, där du kan fylla på vattenflaskan och smaka på lokal mat. Ett tips är att planera din vandring så att du kan övernatta i några av dessa byar – det ger en helt unik upplevelse av det autentiska Korfu.

2. Paleokastritsa till Angelokastro: Dramatiska kustlandskap

Den här vandringen är en riktig höjdare – bokstavligt talat! Du börjar i den vackra byn Paleokastritsa och vandrar uppför branta stigar till det medeltida fortet Angelokastro. Leden är omkring 8 km lång och tar dig genom olivlundar och över klippor med hisnande utsikt över havet.

När du når toppen belönas du med en 360-graders vy över ön och havet. Ta med dig en picknick och njut av lunchen med en av Korfus bästa vyer som sällskap. Glöm inte kameran – vyerna härifrån är oslagbara!

3. Mount Pantokrator: Korfus högsta topp

För dig som gillar utmaningar är en vandring upp till Mount Pantokrator ett måste. Med sina 906 meter över havet är det Korfus högsta punkt. Leden börjar vanligtvis i byn Perithia och är cirka 10 km lång.

Vandringen tar dig genom frodiga skogar och över karga bergssluttningar. När du når toppen finns det ett litet kloster och ett café där du kan vila benen och njuta av utsikten. På en klar dag kan du till och med se ända till Italien!

4. Gamla Perithia: Vandring genom en spökby

Den här vandringen är lika mycket en kulturell upplevelse som en naturupplevelse. Gamla Perithia är en övergiven by från 1300-talet som ligger högt uppe i bergen. Leden dit är cirka 5 km lång och börjar ofta i byn Loutses.

När du kommer fram till Gamla Perithia känns det som att kliva tillbaka i tiden. Vandra runt bland de förfallna stenhusen och föreställ dig hur livet en gång var här. Det finns några restauranger i byn där du kan smaka på traditionell korfiotisk mat – perfekt för en lunchpaus!

5. Korission-sjön: Laguner och sanddyner

För en helt annan typ av vandring, bege dig till Korission-sjön i södra Korfu. Här väntar en platt, lätt vandring på cirka 7 km runt lagunen. Du kommer att gå på sandiga stigar genom ett unikt ekosystem med sanddyner och våtmarker.

Ta med kikaren om du är fågelintresserad – området är hem för många olika fågelarter, inklusive flamingos under vissa tider på året. Avsluta vandringen med ett dopp i havet vid den vackra Halikounas-stranden.

6. Mirtiotissa-stranden: Den gömda pärlan

Den här korta men söta vandringen tar dig till en av Korfus vackraste stränder. Leden är bara omkring 3 km lång och börjar i byn Vatos. Du vandrar genom olivlundar och ner för branta stigar tills du når den gömda Mirtiotissa-stranden.

Lawrence Durrell kallade en gång Mirtiotissa för ”kanske världens vackraste strand”, och när du ser den förstår du varför. Ta med badkläder – efter vandringen är ett svalkande dopp precis vad du behöver!

7. Agios Gordios till Sinarades: Byar och olivlundar

Den här vandringen på cirka 6 km tar dig från kusten upp i bergen. Du börjar i den livliga byn Agios Gordios och vandrar uppför genom gamla olivlundar till den pittoreska bergsbyn Sinarades.

I Sinarades kan du utforska smala gränder och traditionella hus. Missa inte att besöka det lilla folklivsmuseet för en inblick i Korfus historia. Avsluta dagen med en måltid på en lokal taverna med utsikt över dalen.

8. Kanoni till Vlacherna: Historisk promenad

Den här 4 km långa vandringen är perfekt för historieälskare. Du börjar i Kanoni och går längs vattnet till den lilla ön Vlacherna, känd för sitt vackra vita kloster.

Längs vägen passerar du Korfus flygplats och kan se plan landa precis över huvudet på dig – en spännande upplevelse! Vid Vlacherna kan du ta en kort båttur till Pontikonisi (Musön), en annan ikonisk plats på Korfu.

9. Kassiopi till Agios Stefanos: Norra kustens skönhet

Den här 9 km långa kustvandringe

n tar dig längs Korfus vackra norra kust. Du börjar i den charmiga fiskebyn Kassiopi och följer kusten norrut till Agios Stefanos.

Längs vägen passerar du flera små, dolda vikar där du kan ta en paus för att svalka fötterna. Utsikten över det turkosblå havet och de albanska bergen i fjärran är fantastisk. I Agios Stefanos finns flera tavernor där du kan avsluta dagen med färsk fisk och ett glas lokalt vin.

10. Benitses till Gastouri: Achilleions palatsrutt

Denna 5 km långa vandring kombinerar natur och kultur på ett perfekt sätt. Du startar i den gamla fiskebyn Benitses och vandrar uppför genom olivlundar till byn Gastouri.

Höjdpunkten på den här vandringen är definitivt Achilleion, det vackra palatset som byggdes för den österrikiska kejsarinnan Elisabeth. Ta en paus här och utforska de vackra trädgårdarna och den imponerande arkitekturen innan du fortsätter din vandring.

11. Lakones till Bella Vista: Panoramautsikt över ön

Denna korta men spektakulära vandring på cirka 2 km tar dig till en av de mest fotograferade platserna på Korfu. Du börjar i den pittoreska byn Lakones och vandrar upp till utsiktspunkten Bella Vista.

Härifrån har du en otrolig utsikt över Paleokastritsa-bukten och det omgivande landskapet. Det finns ett café vid utsiktspunkten där du kan njuta av en grekisk kaffe medan du tar in vyerna.

12. Ropa Valley: Fågelskådning och natur

För naturälskare är en vandring genom Ropa Valley ett måste. Denna 8 km långa rutt tar dig genom en frodig dal som är hem för många fågelarter.

Vandringen är relativt platt och lätt, vilket gör den perfekt för familjer. Ta med kikare och håll utsikt efter olika fågelarter, inklusive hägrar och falkar. Det finns också många vackra platser för en picknick längs vägen.

Övriga vandringsleder att upptäcka på Korfu

Utöver de 12 topplederna finns det massor av andra vandringsleder att utforska på Korfu. Här är några tips:

  • Promenera längs Korfus stadsmurar för en historisk vandring.
  • Utforska de gröna kullarna runt byn Pelekas.
  • Ta en vandring genom de vackra Ermones-dalarna.

Kom ihåg att många av dessa leder kanske inte är lika välmarkerade som de populäraste, så ta med en bra karta och var beredd på lite äventyr!

Bästa tiden för vandring på Korfu

Den bästa tiden för vandring på Korfu är under vår (april-maj) och höst (september-oktober). Då är temperaturen behaglig och landskapet är som vackrast med blommande ängar på våren och gyllene färger på hösten.

Undvik att vandra under de hetaste sommarmånaderna (juli-augusti) om du kan. Om du ändå gör det, starta tidigt på morgonen och ta många pauser i skuggan.

Tips för en säker och njutbar vandring på ön

Här är några viktiga tips för din vandring på Korfu:

  1. Ta med gott om vatten – det kan vara varmt och många leder har inte vattenkällor längs vägen.
  2. Använd bra vandringsskor – många stigar är steniga och ojämna.
  3. Ta med solskydd – solen kan vara stark, även under molniga dagar.
  4. Packa en karta och en powerbank till din telefon – GPS-signalen kan vara svag i vissa områden.
  5. Respektera naturen – ta med dig allt skräp tillbaka och stör inte djurlivet.
  6. Informera någon om din rutt om du ger dig ut på en längre vandring.
  7. Ta med första hjälpen-kit – det är alltid bra att vara förberedd.
  8. Kolla väderleken innan du ger dig ut – åskväder kan komma snabbt, särskilt i bergen.
  9. Lär dig några grundläggande grekiska fraser – det kan vara till stor hjälp i de mer avlägsna byarna.
  10. Ta med kontanter – många små byar har kanske inte möjlighet att ta emot kort.

Att vandra på Korfu är ett fantastiskt sätt att uppleva öns skönhet och mångfald. Från dramatiska kustlinjer och höga bergstoppar till frodiga dalar och historiska byar – det finns något för alla. Oavsett om du är en erfaren vandrare som vill ta dig an hela Corfu Trail eller en nybörjare som bara vill ta en kort promenad till en vacker utsiktspunkt, så erbjuder Korfu en upplevelse du sent kommer att glömma.

Kom ihåg att ta det lugnt, njuta av vyerna och låta dig uppslukas av den avslappnade atmosfären som är så typisk för Grekland. Ta pauser i små byar, prata med lokalbefolkningen och smaka på den utsökta lokala maten. Det är inte bara vandringen i sig som gör upplevelsen speciell, utan alla de små ögonblicken längs vägen.

Så packa ryggsäcken, ta på dig vandringskängorna och ge dig ut på Korfus stigar. Vem vet vilka äventyr och upptäckter som väntar dig runt nästa krök? God tur och kali diaskedasi (ha det så kul) på din vandring på vackra Korfu!

Lämna en kommentar