Rhodos 12 finaste vandringsleder – Upptäck ön till fots

Rhodos erbjuder mer än bara stränder och historiska sevärdheter. För den äventyrslystne finns ett nätverk av fantastiska vandringsleder som slingrar sig genom öns varierande landskap.

Från lummiga skogar och dramatiska bergstoppar till pittoreska byar och antika ruiner – här finns något för alla vandringsentusiaster.

I denna guide tar vi dig med på en resa längs Rhodos 12 finaste vandringsleder, där du får uppleva öns naturliga skönhet, rika historia och lokala charm.

Snöra på dig vandringsskorna och följ med på en oförglömlig vandring genom Rhodos bästa leder!

PlaceringVandringsledLängdSvårighetsgradPopularitet
1Butterfly Valley5 kmLätt★★★★★
2Lindos till Akropolis3 kmMedel★★★★★
3Profitis Ilias8 kmMedel★★★★☆
4Anthony Quinn Bay till Ladiko2 kmLätt★★★★☆
5Tsambika-berget6 kmSvår★★★★☆
6Seven Springs4 kmLätt★★★★☆
7Monolithos Castle Trail3 kmMedel★★★☆☆
8Filerimos Cross Trail5 kmMedel★★★☆☆
9Attavyros-berget10 kmSvår★★★☆☆
10Ancient Kamiros2 kmLätt★★★☆☆
11Prasonisi Peninsula Trail7 kmMedel★★★☆☆
12Embonas vinbyar6 kmLätt★★☆☆☆

1. Den historiska stigen från Lindos till Akropolis

Denna vandring är en riktig höjdare, bokstavligt talat! Du börjar i den charmiga byn Lindos med sina vitkalkade hus och slingriga gränder. Härifrån tar du dig uppför en slingrande stig mot den majestätiska Akropolis. Leden är stenig och ganska brant, så se till att ha på dig ordentliga skor. Längs vägen passerar du antika ruiner och får en otrolig utsikt över Medelhavet. När du når toppen belönas du med en panoramavy över hela Lindos och den omkringliggande kusten. Glöm inte att ta med vatten och solskydd – det kan bli riktigt varmt här!

2. Profitis Ilias-leden genom tallskogen

Denna led tar dig genom en av Rhodos vackraste skogar. Du börjar nära byn Salakos och vandrar uppåt genom en doftande tallskog. Leden är väl markerad och relativt lätt att följa. Efter ungefär halvvägs når du Profitis Ilias-klostret, där du kan ta en paus och fylla på vattenflaskan. Fortsätt sedan uppåt mot toppen av berget Profitis Ilias, Rhodos näst högsta punkt. Härifrån har du en makalös utsikt över både nord- och sydkusten. Ta med en picknick och njut av lunchen med en spektakulär vy!

3. Kustpromenaden från Anthony Quinn Bay till Ladiko

Detta är en kort men söt vandring längs en av Rhodos vackraste kuststräckor. Du börjar vid den berömda Anthony Quinn Bay, uppkallad efter skådespelaren som blev förälskad i platsen under filminspelningen av ”Kanonerna på Navarone”. Leden följer kustlinjen och erbjuder fantastiska vyer över det kristallklara vattnet. Det är en relativt lätt promenad, men var uppmärksam på halt underlag nära vattnet. När du når Ladiko Beach, ta ett dopp för att svalka dig – du har förtjänat det!

4. Butterfly Valley – en naturskön vandring

Butterfly Valley är en av Rhodos mest populära vandringsleder, och det är lätt att förstå varför. Denna lummiga dal är hem för tusentals fjärilar under sommarmånaderna. Leden följer en porlande bäck uppför dalen, med trädäck och broar som gör vandringen bekväm. Du passerar vackra vattenfall och går genom täta skogar av sötvattensplataner. Var försiktig så du inte stör fjärilarna – de behöver sin energi för parningssäsongen. Bästa tiden att besöka är från juni till september när fjärilarna är som mest aktiva.

5. Monolithos Castle Trail med spektakulär utsikt

Denna vandring kombinerar historia med hisnande vyer. Du börjar vid foten av den klippa där Monolithos Castle tronar. Leden slingrar sig uppför berget genom en blandning av tallskog och klippig terräng. När du når slottet belönas du med en otrolig 360-graders vy över det omgivande landskapet och havet. Ta dig tid att utforska slottsruinerna innan du fortsätter ner på andra sidan berget mot den pittoreska byn Monolithos. Här kan du avsluta vandringen med en välförtjänt måltid på en lokal taverna.

6. Seven Springs (Epta Piges) naturvandring

Seven Springs är en oas av grönska och svalkande vatten mitt på Rhodos. Vandringen börjar vid de sju källorna som ger platsen dess namn. Härifrån följer du en skuggig stig genom en tät skog. För den äventyrlige finns möjligheten att gå genom en 186 meter lång mörk tunnel – ta med ficklampa! Leden fortsätter runt en konstgjord sjö där du kan se änder och gäss. Det finns gott om picknickplatser längs vägen, så ta med en matsäck och njut av den fridfulla miljön.

7. Tsambika-berget till det ikoniska klostret

Detta är en av de mer utmanande vandringarna på Rhodos, men belöningen är väl värd ansträngningen. Leden börjar nära Tsambika Beach och klättrar brant uppför Tsambika-berget. Det är en tuff stigning med många trappsteg, så ta det lugnt och gör många pauser. När du når toppen möts du av det lilla Tsambika-klostret och en bedövande utsikt över östra kusten. Glöm inte att ta med extra vatten och ett par bra vandringsskor – du kommer att behöva dem!

8. Filerimos Cross Trail – en andlig upplevelse

Denna vandring kombinerar natur med en dos andlighet. Du börjar vid Filerimos-klostret och följer en cypressallé upp till toppen av Filerimos-kullen. Här finner du ett enormt kors och en fantastisk utsikt över nordvästra Rhodos. Leden fortsätter sedan genom en vacker skog där du kan se påfåglar ströva omkring fritt. Ta dig tid att utforska de gamla ruinerna av den antika staden Ialyssos längs vägen. Avsluta vandringen med att gå ”Via Crucis”, en serie kapell som skildrar Jesu lidande.

9. Attavyros-berget – Rhodos högsta topp

För den som söker en riktig utmaning är detta vandringen för dig. Attavyros är Rhodos högsta berg på 1215 meter över havet. Leden börjar nära byn Embonas och klättrar stadigt uppåt genom tallskogar och över steniga sluttningar. Det är en krävande vandring som tar flera timmar, så starta tidigt och ta med gott om vatten och snacks. När du når toppen belönas du med en svindlande utsikt över hela ön och ända bort till Turkiets kust på en klar dag. Var uppmärksam på vädret – det kan ändras snabbt på höga höjder.

10. Ancient Kamiros ruinvandring

Detta är mer av en kulturell promenad än en vandring, men definitivt värd att inkludera. Ancient Kamiros var en av de tre viktigaste städerna på antikens Rhodos. Idag kan du vandra genom ruinerna av denna ”grekiska Pompeji”. Leden tar dig genom välbevarade gator, förbi antika hus och tempel. Ta med en guidebok eller gå med på en guidad tur för att verkligen förstå platsens historia. Avsluta med att klättra upp till akropolen för en fantastisk utsikt över området och havet.

11. Prasonisi Peninsula Trail – mellan två hav

Denna unika vandring tar dig till Rhodos sydligaste spets, där Egeiska havet möter Medelhavet. Du börjar vid Prasonisi Beach och följer en sandig stig ut på halvön. Terrängen är mestadels platt men kan vara utmanande i stark vind. På vägen passerar du genom ett unikt landskap av sanddyner och klippor. När du når spetsen av halvön kan du bokstavligen stå med en fot i varje hav! Detta är också ett populärt ställe för vindsurfing, så ta dig tid att titta på surfarna som rider på vågorna.

12. Embonas vinbyar och Mount Ataviros

Denna vandring kombinerar naturupplevelser med en smak av Rhodos vinkultur. Du börjar i den charmiga byn Embonas, känd för sin vinproduktion. Härifrån vandrar du genom vinodlingar och olivlundar med Mount Ataviros som en imponerande bakgrund. Leden är relativt lätt och tar dig genom ett typiskt grekiskt lantligt landskap. Passa på att stanna vid någon av vingårdarna längs vägen för en provsmakning. Avsluta vandringen tillbaka i Embonas där du kan njuta av en välförtjänt måltid på en lokal taverna.

Övriga vandringsleder att utforska på Rhodos

Förutom de 12 topplederna finns det många andra fantastiska vandringsmöjligheter på Rhodos. Här är några tips:

  1. Kallithea Springs Coastal Walk: En lätt promenad längs kusten från Kallithea Springs till Faliraki.
  2. Kritinia Castle Hike: En kort men brant vandring upp till det medeltida Kritinia Castle med fantastisk utsikt.
  3. Archangelos to Charaki Beach: En vacker kustvandring som tar dig från den traditionella byn Archangelos till den lugna Charaki Beach.

Tips för vandring på Rhodos

Att vandra på Rhodos kan vara en fantastisk upplevelse, men det är viktigt att vara förberedd. Här är några tips för att göra din vandring så njutbar och säker som möjligt:

  1. Börja tidigt: Sommarmånaderna kan bli extremt varma. Starta din vandring tidigt på morgonen för att undvika den värsta middagssolen.
  2. Ta med vatten: Se till att ha tillräckligt med vatten med dig. De flesta leder har inga vattenkällor längs vägen.
  3. Använd solskydd: Solen på Rhodos är stark. Använd solhatt, solglasögon och solkräm med hög faktor.
  4. Bär rätt skor: Många leder är steniga eller ojämna. Använd stabila vandringsskor eller -kängor med bra grepp.
  5. Ta med karta och telefon: Även om de flesta leder är väl markerade, är det bra att ha en karta och en laddad telefon med dig.
  6. Respektera naturen: Ta med dig allt skräp tillbaka och stör inte djurlivet.
  7. Informera någon: Berätta för någon var du planerar att vandra, särskilt om du ger dig ut på en längre eller mer avlägsen led.

Bästa tiden för vandring på Rhodos

Rhodos har ett behagligt medelhavsklimat som gör det möjligt att vandra året runt. Dock finns det vissa perioder som är mer idealiska än andra:

  • Vår (april-maj): Detta är en perfekt tid för vandring. Temperaturen är behaglig, landskapet är grönt och fullt av blommor, och det är mindre turister.
  • Höst (september-oktober): En annan utmärkt period. Temperaturen är fortfarande varm men inte kvävande, och turistmassorna har minskat.
  • Vinter (november-mars): Mild och ofta solig, men med risk för regn. Perfekt för dem som föredrar svalare temperaturer. Vissa leder kan vara blöta eller leriga.
  • Sommar (juni-augusti): Mycket varmt, vilket kan göra vandring utmanande. Om du vandrar under denna period, börja tidigt på morgonen och undvik de varmaste timmarna mitt på dagen.

Oavsett när du väljer att vandra, kommer Rhodos att erbjuda dig en unik och minnesvärd upplevelse. Från de historiska stigarna runt Lindos till de lummiga skogarna i Butterfly Valley, finns det en vandringsled för varje smak och förmåga. Så packa din ryggsäck, snöra på dig vandringsskorna och ge dig ut för att upptäcka Rhodos dolda skatter till fots. God vandring!

Lämna en kommentar