De 12 bästa vandringslederna på Chios – En komplett guide

Chios, den femte största ön i Grekland, är en gömd pärla för vandringsälskare. Med sitt varierande landskap från kustlinjer till bergstoppar, medeltida byar och frodiga skogar, erbjuder Chios något för alla.

I den här guiden tar vi dig med på en resa längs de 12 bästa vandringslederna på ön. Oavsett om du är ute efter en avslappnad promenad genom doftande citruslundar eller en utmanande bergsbestigning, har Chios en led för dig. Så snör på dig vandringskängorna och låt oss utforska denna fascinerande ö till fots!

PlaceringVandringsledLängd (km)SvårighetsgradPopularitet
1Nea Moni klosterleden5Lätt5/5
2Emporios till Mavra Volia3Medel4.5/5
3Mesta till Olympi7Medel4.5/5
4Komi till Managros Beach6Medel4/5
5Volissos Castle Trail4Svår4/5
6Kampos Citrus Walk3Lätt3.5/5
7Anavatos Ghost Town Trek2Medel4/5
8Avgonima till Agio Galas8Svår3.5/5
9Mount Pelineon Trail10Svår4/5
10Lithi Bay Coastal Walk5Lätt3.5/5
11Nagos Forest Trail6Medel3/5
12Pyrgi till Olympi9Medel4/5

1. Nea Moni klosterleden – En historisk vandring genom UNESCO-världsarv

Denna leden börjar i byn Karyes och slutar vid det berömda Nea Moni-klostret, ett UNESCO-världsarv. Det är en relativt lätt vandring på 5 km genom vacker natur och historiska platser. Längs vägen passerar du olivlundar och får fantastisk utsikt över dalen. Klostret själv är en arkitektonisk pärla med vackra bysantinska mosaiker. Pro-tips: Ta med extra vatten, det kan bli varmt under sommarmånaderna!

2. Emporios till Mavra Volia – Från medeltida by till svart vulkanstrand

Denna 3 km långa vandring tar dig från den charmiga medeltida byn Emporios ner till den unika svarta stranden Mavra Volia. Leden är stenig och brant på vissa ställen, så bra skor är ett måste. I Emporios kan du utforska smala gränder och traditionell arkitektur innan du börjar nedstigningen. Väl framme vid Mavra Volia belönas du med en svart vulkanstrand och kristallklart vatten. Perfekt för ett svalkande dopp efter vandringen!

3. Mesta till Olympi – Genom pittoreska medeltida byar

Denna 7 km långa vandring tar dig genom några av Chios mest pittoreska medeltida byar. Leden börjar i Mesta, känd för sina smala gator och välbevarade stenhus. Därifrån går du genom vackert landskap med olivlundar och mastixa-träd till Olympi. I Olympi kan du beundra de unika ”xysta”-dekorationerna på husväggarna. Ett tips är att stanna för lunch i någon av byarna och prova på lokala specialiteter.

4. Komi till Managros Beach – Från bergsbyar till kristallklart vatten

Denna 6 km långa vandring börjar i bergsbyn Komi och slutar vid den vackra Managros Beach. Leden tar dig genom olivlundar och erbjuder fantastisk utsikt över havet. När du kommer fram till stranden kan du njuta av det kristallklara vattnet och den fridfulla atmosfären. Glöm inte att ta med badkläder!

5. Volissos Castle Trail – Panoramautsikt över norra Chios

Detta är en utmanande men givande 4 km lång vandring upp till ruinerna av Volissos Castle. Leden börjar i byn Volissos och är brant på vissa ställen. Väl uppe belönas du med en fantastisk 360-graders utsikt över norra Chios och Egeiska havet. Ta med kamera, för vyerna är verkligen spektakulära!

6. Kampos Citrus Walk – Genom historiska citrusodlingar

En lätt och doftande 3 km lång promenad genom Kampos-området, känt för sina citrusodlingar. Leden tar dig förbi historiska herrgårdar och genom frodiga trädgårdar fyllda med apelsin-, citron- och mandarinträd. Det är en perfekt vandring för en varm eftermiddag, då träden ger skugga. Missa inte chansen att köpa färsk juice direkt från odlarna!

7. Anavatos Ghost Town Trek – Utforska den övergivna byn

Denna korta men fascinerande 2 km långa vandring tar dig till den övergivna byn Anavatos. Leden är stenig och brant på vissa ställen. Anavatos, ofta kallad ”Chios Mystras”, är en spökstad perchad på en klippa. Utforska de gamla stenhusen och njut av den dramatiska utsikten. Ta med ficklampa om du vill utforska några av de mörkare hörnen!

8. Avgonima till Agio Galas – Grottor och traditionell arkitektur

En utmanande 8 km lång vandring som börjar i den pittoreska byn Avgonima och slutar vid grottorna i Agio Galas. Leden går genom vacker natur och erbjuder fantastiska vyer. I Agio Galas kan du utforska de fascinerande grottorna som har använts sedan förhistorisk tid. Glöm inte att ta med en jacka, det kan vara svalt i grottorna!

9. Mount Pelineon Trail – Chios högsta topp

Detta är den mest utmanande vandringen på listan, en 10 km lång rutt till toppen av Mount Pelineon, Chios högsta punkt. Leden börjar nära byn Spartounda och erbjuder fantastiska vyer över hela ön och bortom. Se till att börja tidigt på dagen och ta med gott om vatten och snacks. Belöningen på toppen är oslagbar!

10. Lithi Bay Coastal Walk – Fantastisk havsutsikt och strandpromenader

En avkopplande 5 km lång vandring längs kusten vid Lithi Bay. Leden är mestadels platt och följer kustlinjen, vilket gör den perfekt för en avslappnad promenad. Njut av den vackra utsikten över havet och de små vikarna längs vägen. Ta med badkläder för ett uppfriskande dopp längs vägen!

11. Nagos Forest Trail – Genom Chios gröna hjärta

Denna 6 km långa vandring tar dig genom hjärtat av Chios skogar. Leden börjar nära byn Nagos och går genom tät skog full av pinje- och cypressträd. Det är en perfekt vandring för att komma bort från sommarvärmen och njuta av lugnet i naturen. Ha ögonen öppna efter lokala fåglar och vilda blommor!

12. Pyrgi till Olympi – Mönstrade byar och mastixa-odlingar

Den här 9 km långa vandringen tar dig från den ”mönstrade byn” Pyrgi till Olympi. Längs vägen passerar du genom mastixa-odlingar och får lära dig mer om denna unika resurs. I Pyrgi kan du beundra de sgraffito-dekorerade husen innan du ger dig av. Ett tips är att köpa med dig några mastixa-produkter som souvenir!

Övriga vandringsmöjligheter på Chios

Utöver dessa toppvandringar finns det gott om andra möjligheter på Chios. Du kan till exempel vandra längs de många stränderna på öns västra kust, utforska de mindre kända bergsbyarna i norr, eller ta kortare promenader runt huvudstaden Chios stad. Det finns också flera organiserade vandringsturer som kan ge dig djupare insikt i öns historia och natur.

Bästa tiden för vandring på Chios

Den bästa tiden för vandring på Chios är på våren (april-maj) och hösten (september-oktober). Då är temperaturen behaglig och naturen är som vackrast. Sommaren kan bli väldigt varm, särskilt i juli och augusti, så om du vandrar då är det bäst att ge dig ut tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

Praktiska tips för vandring på Chios

  1. Ta alltid med tillräckligt med vatten, särskilt under sommarmånaderna.
  2. Använd bra vandringsskor med ordentligt grepp.
  3. Skydda dig mot solen med hatt, solglasögon och solkräm.
  4. Respektera naturen och ta med dig allt skräp tillbaka.
  5. Ta med en karta eller använd en vandring-app, vissa leder kan vara dåligt markerade.
  6. Informera alltid någon om din planerade rutt innan du ger dig ut.
  7. Ta med en enkel första hjälpen-kit för säkerhets skull.

Chios erbjuder en fantastisk variation av vandringsleder för alla nivåer. Från avslappnade strandpromenader till utmanande bergsbestigningar, här finns något för alla. Så packa ryggsäcken, ta på dig vandringsskorna och ge dig ut för att upptäcka allt som denna vackra ö har att erbjuda!

Lämna en kommentar